چرخه حيات كيهان ۵ دوره مجزا دارد و ما در حال حاضر در دوره دوم هستيم
اگر در شبهاي بدون ماه از مكاني تاريك به آسمان صاف نگاه كنيد، منظرهاي شگفتانگيز از ستارهها را خواهيد ديد. وقتي با دوربين دو چشمي به آسمان شب نگاه كنيد، پسزمينهاي حيرتانگيز از نقاط نوري بيشماري را ميبينيد كه در تاريكي ميدرخشند و در فضا و زمان عقب و جلو ميروند. اين جهاني است كه در عصر كيهانشناسي كنوني موسوم به عصر ستارهسازي، در آن زندگي ميكنيم. چرخه حيات كيهان شامل ۵ دوره مجزا است كه در ادامه اين مقاله آنها را توضيح ميدهيم. پس با ما همراه باشيد.
چرخه حيات كيهان
راههاي زيادي براي فكر كردن و بحث درباره گذشته، حال و آينده جهان وجود دارد ولي يكي از آنها بيشتر از بقيه توجه ستارهشناسان را به خود جلب كرده است. در سال ۱۹۹۹، «فرد آدامز» و «گرگوري لاولين» در كتاب پنج عصر جهان: درون فيزيك ابديت، براي اولين بار داستان زندگي جهان را به پنج دوره تقسيم كردند:
- عصر نخستين
- عصر ستارهسازي
- عصر انحطاط
- عصر سياهچاله
- عصر تاريك
برخي از دانشمندان اين تقسيمبندي را قبول ندارند. مثلا «اتان سيگل»، نويسنده مشهور اخترفيزيك، معتقد است در حال حاضر در دوره ششم و پاياني جهان هستيم. با اين حال، بسياري از ستارهشناسان معتقد هستند اين پنج دوره كمك ميكنند عمر بسيار طولاني كيهان را بهتر درك كنيم.
عصر نخستين
جهان حدود ۱۳.۸ ميليارد سال پيش با بيگ بنگ آغاز شد. آنچه قبل از بيگ بنگ وجود داشت و چه چيزي باعث آن شد هنوز نامشخص است. فرض بر اين است كه بلافاصله بعد از پيدايش كيهان، براي مدت بسيار كوتاهي، فضازمان و قوانين فيزيك وجود نداشت. اين بازه عجيب و ناشناخته دوره پلانك است كه ۴۴-۱۰ثانيه طول كشيد.
آنچه درباره دوران پلانك ميدانيم تا حد زيادي نظري و بر اساس تركيبي از نظريههاي نسبيت عام و كوانتومي به نام گرانش كوانتومي است. در عرض يك ثانيه پس از پايان بيگ بنگ، تورم كيهاني آغاز شد و جهان ناگهان به ۱۰۰ تريليون تريليون برابر اندازه اوليه خود رسيد.
بعد از چند دقيقه، پلاسما شروع به سرد شدن كرد و ذرههاي زيراتمي شروع به تشكيل و چسبيدن به هم كردند. ۲۰ دقيقه بعد از بيگ بنگ، اتمها شروع به شكلگيري در جهان داغ كردند. سپس، دما به سرعت پايين آمد و كيهاني باقي ماند كه حاوي ۷۵درصد هيدروژن و ۲۵درصد هليوم بود. الكترونها فوتونها را بلعيدند و جهان را مات كردند.
تقريبا ۳۸۰ هزار سال بعد از بيگ بنگ، جهان به اندازه كافي سرد شده بود تا اولين اتمهاي پايداري كه قادر به زنده ماندن بودند، تشكيل شوند. از آنجايي كه الكترونها در اتمها گير افتادند، فوتونها به شكل درخشش پس زمينه آزاد شدند كه امروزه اخترشناسان آن را به عنوان تابش زمينه كيهاني تشخيص ميدهند.
براي اطلاع از مقاله چگونه دوربين دوچشمي را تميز كنيم روي لينك كليك كنيد. |
تصور بر اين است كه انبساط كيهاني به دليل ثبات كلي قابل توجهي رخ داده است كه ستارهشناسان در تابش زمينه كيهاني اندازهگيري كردهاند. «فيل پليت»، اخترشناسي آمريكايي، پيشنهاد ميكند كه تورم مثل كشيدن روتختي بود و ناگهان انرژي جهان را يكدست كرد.
بينظميهاي كوچكتري كه زنده ماندند، در نهايت بزرگتر شده و در نواحي با تراكم بالاتر انرژي جمع شدند كه به نوعي به عنوان بذر ستارهها عمل كردند. نيروي گرانش اين نواحي ماده تاريك و ماده را به سمت خود ميكشيد كه در نهايت ادغام شدند و اولين ستارهها را بهوجود آوردند.
عصر ستارهسازي
در عصر ستارهسازي، دورهاي كه در آن هستيم، بيشتر مواد موجود در كيهان به شكل ستارهها و كهكشانها درميآيند. ستاره زماني به وجود ميآيد كه يك توده گاز مدام فشردهتر ميشود تا جايي كه همراه ماده نزديك خود به سمت درون دچار فروپاشي ميشود كه گرماي كافي براي همجوشي هستهاي در مركز آن كه منبع بيشتر انرژي جهان در حال حاضر است، ايجاد ميكند.
ستارههاي اوليه بسيار عظيم بودند. آنها در نهايت به عنوان ابرنواختر منفجر شدند و ستارههاي بسيار بيشتر و كوچكتري را بهوجود آوردند. اين ستارهها بهلطف گرانش گرد هم جمع شدند و كهكشانها را تشكيل دادند.
قاعده كلي عصر ستارهسازي اين است كه هرچه ستاره بزرگتر باشد، انرژي خود را سريعتر ميسوزاند و سپس ميميرد كه البته باز هم چند ميليون سال طول ميكشد. ستارههاي كوچكتر كه آهستهتر انرژي مصرف ميكنند مدت بيشتري فعال ميمانند. در هر صورت، ستارهها و كهكشانها در اين دوره از عمر كيهان مدام در حال به وجود آمدن و از بين رفتن هستند.
دانشمندان پيشبيني ميكنند كه كهكشان راه شيري حدود ۴ ميليارد سال ديگر با كهكشان آندرومدا برخورد ميكند و با آن تركيب ميشود و كهكشان جديدي به وجود ميآيد كه اخترشناسان آن را كهكشان ميلكومدا مينامند.
منظومه شمسي ما ممكن است به طرز شگفتانگيزي از اين ادغام جان سالم به در ببرد، ولي مشكل ديگري وجود دارد. حدود يك ميليارد سال بعد، خورشيد به پايان سوخت هيدروژني خود ميرسد و به غول سرخ تبديل ميشود. سپس زمين و سيارههاي نزديك را ميبلعد و در نهايت به يك كوتوله سفيد تبديل ميشود.
توضيحات در مورد محصول تلسكوپ خورشيدي كورونادو مدل Coronado 0.5 PST
- تلسكوپ رصد خورشيد، ساخت شركت معتبر Meade سازنده تخصصي تلسكوپهاي خورشيدي
- تلسكوپ P.S.T(Personal Solar Telescope) منحصرا براي رصد خورشيد
- كنتراست تصوير بسيار بالا در زمان رصد زبانههاي خورشيدي ، لكههاي خورشيد، گرانول خورشيدي
- ايمني بسيار خوب در مشاهده و تماشاي خورشيد
- داراي ساختار مستحكم، مناسب براي استفادهي مكرر و طولاني مدت
- راهاندازي بسيار آسان، بدون نياز به پيچيدگيهاي تلسكوپهاي بزرگ
- با دهانه 40 ميليمتري داراي فيلتر داخلي خورشيدي ثابت (غير قابل جداسازي)
- داراي فيلتر خارجي ۴۰ ميليمتري «اتلن etalon» قابل جداسازي، براي افزايش و كاهش پهناي باند
- پهناي باند عبوري بسيار كوچك براي امواج نور، 0.5 آنگستروم معادل 0.05 نانومتر
- اجازه عبور براي باند يا فركانس مختص نور هيدروژن-آلفا قرمز رنگ H-Alpha (656.28nm)
- داراي جوينده(فايندر) خورشيدي، نمايشگر مستقل يافتن سريع خورشيد
- مجهز به چشمي پلوسل ۱۸ ميليمتري با بزرگنمايي ۲۲ برابر Plossl 18.0mm (1.25″)
- بسيار كوچك و قابل حمل به وزن 1.5 كيلوگرم
مقر ردياب اتوماتيك خورشيد اسكاي واچر همراه با سه پايه
- مقر گوتو براي رصد و رديابي اتوماتيك خورشيد به همراه سهپايه ساخت شركت اسكاي واچر
- مقر سمتي-ارتفاعي با توان بارگذاري 4 كيلوگرم
- مقر با محل اتصال دم-چلچلهاي V-style dovetail به تلسكوپ
- قابليت پيدا كردن و رديابي اتوماتيك خورشيد با GPS و ردياب داخلي خودكار
- سه پايه آلومينيومي با قابليت تنظيم ارتفاع
- همراه با Extension Tube – لوله بلند كننده ارتفاع سه پايه و مقر
- منبع قدرت، 8 عدد باطري قلمي يا آداپتور برق DC 12V (در هنگام خريد مشخص شود)
- مقر به وزن 1.3 كيلوگرم و با سه پايه 4 كيلوگرم
اين تلسكوپ با فاصله كانوني 400 ميليمتر و قطر عدسي شيئي 40 ميليمتر، قابل حملترين و شايد بتوان گفت كوچكترين تلسكوپ حرفهاي رصد خورشيد در بازار است و اين امكان را به كاربر ميدهد تا به راحتي آن را براي مشاهدات خورشيدي در هر مكاني همراه خود داشته باشد. استفاده از فيلتر با پهناي باند عبوري بسيار كوچك براي امواج نور معادل 0.5 آنگستروم (0.05 نانومتر) اين تلسكوپ را براي مشاهده زبانههاي خورشيدي ، لكههاي خورشيد، گرانول خورشيدي و غيره كه در تصوير زير ميبيند به ابزاري ايدهآل تبديل كرده است.
نصب اين تلسكوپ معمولاً بسيار ساده بوده و از پيچيدگيهاي نصب تلسكوپهاي بزرگتر خبري نيست. اين بدان معناست كه در هنگام مشاهده خورشيد، كاربران ميتوانند تمركز خود را بر روي مشاهده و تجزيه و تحليل دادهها معطوف كنند.
مهم است كه ذكر كنيم امكان مشاهده خورشيد بدون استفاده از تجهيزات مناسب ميتواند به شدت آسيبزننده به چشمان باشد. در تلسكوپ PST اين امر به خوبي و با ايمني بالا لحاظ شده است.
به دليل داشتن فيلتر با پهناي بند باريك براي عبور نور در طول موج هيدروژن-آلفا قرمز رنگ H-Alpha (656.28 nm) اين تلسكوپ قادر به مشاهده جزئيات دقيقتري نسبت به تلسكوپهاي خورشيدي با پهناي باند بيشتر است. اين امر باعث شده است تا اين تلسكوپ خورشيدي به ابزاري محبوب در بين علاقهمندان به نجوم و كساني كه در زمينه فيزيك خورشيدي تحقيق ميكنند تبديل شود.
مقر ردياب اتوماتيك خورشيد اسكاي واچر همراه با سه پايه
مقر ردياب اتوماتيك خورشيد اسكاي واچر سبك و به شكل عجيبي كاربردي آسان و سريع دارد. نگران هم خط كردن تلسكوپ از شب قبل يا ابتداي صبح نباشيد. تنها با فشردن يك كليد مقر منحصربفرد اسكاي واچر مدل هليوفايند HelioFind و جيپياس GPS داخلي آن به طور خودكار محل شما را شناسايي كرده و ردياب آن سمت و ارتفاع خورشيد را تشخيص داده و براي ساعتها آن را دنبال ميكند. ردياب گوتوي اسكاي واچر بويژه براي رصدگران خورشيدگرفتگي عالي و مناسب است يا آموزگاراني كه نجوم تدريس ميكنند بويژه درباره خورشي
هشدار بسيار جدي:
مقر ردياب اتوماتيك خورشيدي اسكاي واچر طراحي و ساخته شده تا با تلسكوپهاي خورشيدي يا تلسكوپهايي كه فيلتر خورشيدي مناسب و استاندارد دارند استفاده شود. نگاه كردن از درون تلسكوپ بدون فيلتر خورشيد حتي براي يك لحظه، صدمات جدي و جبران ناپذير به چشم شما خواهد زد. يعني كور شدن! علاوه بر اين حتي نشانه گرفتن تلسكوپي بدون فيلتر به سمت خورشيد ممكن است سبب آسيب به تلسكوپ و يا حتي آتش گرفتن تلسكوپ و تجهيزات جانبي آن شود.
خريد تلسكوپ خورشيدي كورونادو مدل Coronado 0.5 PST
عصر انحطاط
عصر انحطاط حدود يك كوينتيليون سال بعد از بيگ بنگ آغاز ميشود و تا يك دودسيليون پس از آن ادامه خواهد داشت. در اين دوره، بقاياي ستارههايي كه امروزه ميبينيم بر كيهان تسلط خواهند داشت.
اگر در اين دوره به آسمان نگاه كنيم، البته قطعا مدتها قبل توسط خورشيد بلعيده شدهايم، آسمان بسيار تاريكتري را ميبينيم كه فقط تعداد انگشتشماري از نقاط كمنور در آن باقيمانده است. يعني كوتولههاي سفيد، كوتولههاي قهوهاي و ستارههاي نوتروني.
اين ستارهها بسيار سردتر و كمنورتر از ستارههايي هستند كه در حال حاضر در آسمان شب ميبينيم. گاهي اجساد ستارهاي در مارپيچهاي مرگ جفت ميشوند و هنگام برخورد بارقه زودگذاري از انرژي ايجاد ميكنند. جرم تركيبشده آنها ممكن است تبديل به ستارههايي با روشنايي كم شود كه در مقياس زماني كيهاني، مدت كوتاهي دوام ميآورند. در مجموع، آسمان در اين دوره نوري در طيف مرئي نخواهد داشت.
براي اطلاع از مقاله دلايلي كه ممكن است دوربين تك چشمي را به دوربين دوچشمي ترجيح دهيد روي لينك كليك كنيد. |
عصر سياهچاله
در اين دوره، كوتولههاي قهوهاي كوچك با نگه داشتن هيدروژن موجود بزرگ ميشوند. سياهچالهها نيز از بقاياي ستارهها تغذيه ميكنند و بزرگ و بزرگتر ميشوند. از آنجايي كه هيدروژن كمي براي شكلگيري ستارهها وجود دارد، كيهان تاريكتر و سردتر خواهد شد. سپس پروتونها كه از آغاز جهان وجود داشتهاند، شروع به مردن ميكنند. ماده از هم ميپاشد و جهاني از ذرههاي زيراتمي، تشعشعهاي بلاتكليف و سياهچالهها باقي ميماند. براي مدت قابلتوجهي، سياهچالهها بر كيهان تسلط خواهند داشت و جرم و انرژي باقيمانده را جذب خواهند كرد.
عصر تاريك
در نهايت، سياهچالهها نيز به آرامي تبخير ميشوند و تكههاي كوچكي از محتويات خود را بيرون ميريزند. پليت تخمين ميزند كه يك سياهچاله كوچك با جرم ۵۰ برابر خورشيد حدود ۱۰۶۸ سال طول ميكشد تا از بين برود. يك سياهچاله بزرگ چه؟ يك با ۹۲ صفر!
وقتي سياهچاله در نهايت به آخرين قطره محتويات خود ميرسد، انفجار نور كوچكي رخ ميدهد كه بخشي از تنها انرژي باقيمانده را در كيهان خارج ميكند. در اين نقطه، در ۱۰۹۲، كيهان تقريبا از بين خواهد رفت و فقط حاوي فوتونها و ذرههاي زيراتمي كمانرژي و بسيار ضعيف خواهد بود. اگر بخواهيم خلاصه بگوييم، جهان براي هميشه خاموش خواهد شد.
نتيجه
امشب، اگر آسمان كيهان صاف است، بيرون برويد، چند نفس عميق بكشيد و به بالا نگاه كنيد. به اين فكر كنيد كه چقدر خوششانس هستيم كه در اين زمان و مكان حضور داريم. خوشبختانه، بيشتر از آنچه نياز داريم فرصت داريم. نگران نباشيد، ستارهها تا مدت خيلي طولاني جايي نميروند.
براي اينكه بتوانيد ستاره ها و كهكشان هاي بيشتري را ببينيد حتما به خريد تلسكوپ فكر كنيد. شما مي توانيد با خريد تلسكوپ از سايت موسسه طبيعت آسمان شب شگفتي هاي بيشتري از آسمان را رصد كنيد.
براي دانلود مقاله چرخه حيات كيهان ۵ دوره مجزا دارد و ما در حال حاضر در دوره دوم هستيم روي لينك كليك كنيد. |
توضيحات بيشتر : تلسكوپ ، خريد تلسكوپ، دوربين تك چشمي، خريد دوربين تك چشمي، آسمان نما، ميكروسكوپ، خريد دوربين شكاري، خريد ميكروسكوپ، تلسكوپ دانش آموزي، دوربين شكاري، ميكروسكوپ دانش آموزي
منبع: سايت موسسه طبيعت آسمان شب و چرخه حيات كيهان ۵ دوره مجزا دارد و ما در حال حاضر در دوره دوم هستيم
برچسب: ،