موسسه طبيعت آسمان شب موسسه طبيعت آسمان شب .

موسسه طبيعت آسمان شب

چگونه از تلسكوپ خود مراقبت كنيم

وقتي نوبت به تميز نگه داشتن تلسكوپ مي‌رسد، پيشگيري بهتر از درمان است. بهتر است در وهله اول از كثيف شدن دستگاه جلوگيري كنيد تا اينكه دنبال روش‌هاي درست تميز كردن آن باشيد. غيرممكن است كه تلسكوپ تا ابد سالم و تميز بماند، مگر اينكه مرتكب بدترين جنايت عليه نجوم شويد و هرگز آن را از جعبه بيرون نياوريد!

با گذشت زمان، گرد و غبار و كثيفي روي سطوح اپتيك تلسكوپ جمع مي‌شود. بازگرداندن عملكرد كامل آن‌ها مستلزم تميز كردن درست و ملايم است. اين يكي از مشكل‌هاي خاص تلسكوپ‌هاي نيوتني و دابسون‌هاي بزرگ لوله باز است.

با اين‌ حال، اپتيك را فقط بايد زماني تميز كنيد كه واقعا ضروري است. مقدار كمي گرد و غبار تاثير زيادي روي تصوير ندارد، در حاليكه تميز كردن فيزيكي آينه يا لنز ممكن است آسيب بيشتري وارد كند. با ما همراه باشيد تا روش درست تميز كردن تلسكوپ را ياد بگيريد.

 

چگونه از تلسكوپ محافظت كنيم

وقتي از دستگاه خود استفاده نمي‌كنيد، تمام اپتيك‌ها از جمله عدسي‌ها، چشمي و تصويرياب بايد با كلاهك يا درپوش محافظت شوند. در صورت امكان، تلسكوپ را در محيطي عاري از گرد و غبار و كثيفي نگهداري كنيد. گاراژ يا انباري گزينه‌هاي ممكن هستند ولي لزوما بهترين نيستند. يك كمد داخل خانه كه به‌ راحتي قابل تميز كردن باشد بهترين جا براي نگهداري تلسكوپ است.

حتي با وجود درپوش لنز، گرد و غبار ممكن است وارد دستگاه شود. بنابراين، تلسكوپ را طوري قرار دهيد كه طرف بازتابنده آينه اصلي رو به پايين باشد. اگر لوازم جانبي را در جعبه‌ يا كيسه‌ پلاستيكي محكم نگهداري كنيد، تا مدت زيادي سالم باقي خواهند ماند.

 

نگهداري از تلسكوپ 

 

چگونه تلسكوپ را تميز كنيم

حتي اگر از تمام اين توصيه‌ها پيروي كنيد، باز هم زماني فرا مي‌رسد كه احساس مي‌كنيد دستگاه به تميزكاري نياز دارد. قبل از هر چيزي مطمئن شويد جايي كه براي تميزكاري انتخاب كرده‌ايد، تميز است. اين كار را در فضاي آزاد و در تاريكي انجام ندهيد و هرگز از لامپ قرمز استفاده نكنيد، زيرا نمي‌توانيد گرد و غبار را ببينيد. ميز آشپزخانه تميز زير يك لامپ پرنور جاي خوبي است.

لوازم موردنياز براي تميز كردن تلسكوپ عبارت‌اند از:

  • دستمال‌هاي تميزكننده لنز
  • پارچه تميزكننده لنز ميكروفيبر
  • گوش پاك‌كن
  • دمنده (بدون برس)
  • مايع پاك‌كننده الكلي

مراقب باشيد از استون استفاده نكنيد، زيرا رنگ و پلاستيك دور لبه لنز را حل مي‌كند. همچنين هرگز از لاك پاك‌كن ناخن استفاده نكنيد. تميز كردن آينه تلسكوپ بازتابي بسيار ساده است. كافي است آن را در ظرفي حاوي آب گرم و چند قطره مايع شوينده بشوييد و بعد با آب مقطر آبكشي كنيد و بگذاريد خشك شود.

مقر را فراموش نكنيد. بسياري از افراد از اسپري، مثل WD-40، براي از بين بردن روغن قديمي روي چرخ‌دنده‌ها و محافظت از قطعه‌ها در برابر رطوبت استفاده مي‌كنند. هر روغني را كه پاك مي‌كنيد با روغن ليتيوم سفيد موجود در دوچرخه‌فروشي‌ها جايگزين كنيد.

 

نحوه تميز كردن عدسي تلسكوپ

تميز كردن عدسي در تلسكوپ‌هاي شكستي يا مدلي كه شامل آينه و عدسي باشد، مراحل متفاوتي دارد كه عبارت‌اند از:

 

توضيحات در مورد محصول تلسكوپ بازتابي نايت‌اسكاي مدل Astroguide 76AZ

  • قطر آينه اوليه 76 ميلي‌متر با فاصله كانوني 700 ميلي‌متر
  • همراه با سه چشمي 20 و 12.5 و 6 ميليمتر
  • بزرگنمايي 35 برابر، 56 برابر و 116 برابر (قابل ارتقا تا 152 برابر)
  • تلسكوپ بازتابي ۷۶ ميلي‌متري نايت‌اسكاي مدل Astroguide 76AZ ايده‌آل براي  آغاز رصد آسمان شب، بويژه سيارات
  • بدنه آلومينيمي همراه با سه پايه
  • لنزها از جنس شيشه مرغوب با كيفيت بالا و پوشش كامل و بدنه فلزي
  • همراه با كيف برزنتي، سيني ابزار، مستقيم‌كننده و جوينده
  • سبك و قابل حمل در حدود 4 كيلوگرم

 

تلسكوپ نايت اسكاي 

 

تلسكوپ بازتابي ۷۶ ميلي‌متري نايت‌اسكاي مدل Astroguide 76AZ، يك تلسكوپ نيتوتني بسيار مناسب و ايده‌آل به عنوان اولين ابزاري رصد آسمان براي منجمان مبتدي، دانش‌آموزان و كودكان است. Astroguide 76AZ تلسكوپي عالي براي آشنايي با دنياي نجوم آماتوري است و اغلب به عنوان يكي از اولين تلسكوپ‌ها براي كودكان و نوجوانان معرفي مي‌شود.

با توجه به قطر دهانه ۷۶ ميلي‌متر و فاصله كانوني ۷۰۰ ميلي‌متر و نسبت كانوني f/9، اين تلسكوپ كاملا براي رصد اجرام درخشان منظومه شمسي مانند ماه و سيارات توصيه مي‌شود. Astroguide 76AZ همچنين هنگام رصد اجرام پر نور اعماق آسمان، مانند خوشه‌هاي ستاره‌اي يا سحابي‌ شكارچي و كهكشان آندرومدا، به خوبي كار خواهد كرد.

 

مشخصات و ساختار اپتيكي

Astroguide 76AZ يك تلسكوپ بازتابي (نيوتني) است كه آينه اصلي آن با قطر ۷۶ ميلي‌متر از جنس شيشه باكيفيت با بازتاب بسيار بالا و پوشش كامل از جنس آلومنيوم/ دي اكسيد سيليسيم و فاصله كانوني ۷۰۰ ميلي‌متر تراشيده و ساخته شده است.

همان‌طور كه بارها و بارها اشاره كرده‌ايم اولين و مهم‌ترين كار يك تلسكوپ گردآوري نور است تا بتوانيم اجرامي كه با چشم غيرمسلح قابل مشاهده نيستند را از طريق تلسكوپ رصد كنيم. اين تلسكوپ نزديك به ۱۱۸ برابر چشم انسان نور جمع‌آوري مي‌كند و نسبت به يك تلسكوپ ۷۰ ميلي‌متري ۱۸ درصد و نسبت به يك تلسكوپ ۶۰ ميلي‌متري بيش از ۶۵ درصد گردآوري نور بيشتري دارد.

با توجه به آينه اصلي ۷۶ ميلي‌متري، بزرگ‌نمايي قابل قبول Astroguide 76AZ چيزي در حدود ۱۵۰ برابر است (به ازاي هر ميلي‌متر ۲ برابر) كه با لوازم جانبي همراه تلسكوپ به راحتي به اين ميزان بزرگ‌نمايي و بيشتر از آن دست پيدا خواهيد كرد و مي‌توانيد مطمئن باشيد كه حتي از داخل شهر‌هاي بزرگ با آلودگي نوري فراوان نيز، تصاويري خيره كننده و بسيار زيبا از عوارضي سطحي ماه و حلقه زحل و اجرام ديگر مشاهده خواهيد كرد.

يكي از مهم‌ترين بخش‌هاي يك تلسكوپ فوكوسر آن است كه بايد دقيق و خوب عمل كند تا تصوير قابل مشاهده شفاف و واضح باشد. فوكوسر اين تلسكوپ از نوع rack and pinion است و به خوبي و با دقت بالا عمل مي‌كند تا تصوير نهايي بسيار شفاف و واضح باشد.

نكته ديگري كه وجود دارد استفاده از استاندارد ۱.۲۵ اينچ در قطعات اپتيكي مانند چشمي‌ها، بارلو و فوكوسر اين تلسكوپ است كه برتري و تفاوت بسيار زيادي نسبت به مدل‌هاي مشابه بازار با چشمي‌هاي 0.۹۶۵ اينچ كه معمولا كيفيت بسيار پاييني دارند، ايجاد مي‌كند. ميدان ديد در چشمي‌هاي ۱.۲۵ اينچ بسيار وسيع‌تر است و وضوح تصوير بسيار بالاتري نسبت به چشمي‌هاي 0.۹۶۵ اينچ دارد.

بدنه تلسكوپ از آلومينوم ساخته شده و در مقابل ضربه مقاوم است و همزمان بسيار سبك و قابل حمل است.

سه پايه و مقر تلسكوپ بازتابي ۷۶ ميلي‌متري نايت‌اسكاي مدل Astroguide 76AZ از جنس آلومينيوم با كيفيت ساخته شده و در عين حال كه بسيار مقاوم و مستحكم است، وزن كمي دارد و قابل جابه جاي است. ارتفاع سه‌پايه قابل تنظيم است و به خوبي حتي بر روي سطوح ناهموار نيز تراز مي‌شود.

ارتفاع آن در كم‌ترين حالت 71 سانتي‌متر و در حالت كاملا باز 120 سانتي‌متر است. مقر تلسكوپ به راحتي در هر دو محور افقي و عمودي قابل هدايت و كنترل است. يك اهرم حركت دقيق در محور عمودي به شما براي جستجوي دقيق‌تر كمك مي‌كند.

 

لوازم جانبي همراه

ابزارهاي جانبي همراه تلسكـوپ  Astroguide 76AZ طوري انتخاب شده كه تقريبا شما نياز به خريد هيچ ابزار ديگري نداريد و با لوازم همراهِ داخل بسته تمام نيازهاي يك رصدگر برطرف مي‌شود.

همراه اين تلسكـوپ سه چشمي استاندارد با قطر ۱.۲۵ اينچ با فاصله كانوني‌هاي ۲۰ ميلي‌متر، ۱۲.۵ ميلي‌متر و ۶ ميلي‌متر وجود دارد كه همگي از شيشه با كيفيت ساخته شده و پوشش چند لايه و ضد انعكاس دارند و بدنه آنها از فلز است و به ترتيب بزرگ‌نمايي ۳۵ برابر، ۵۶ برابر و ۱۱۶ برابر ايجاد مي‌كنند.

داخل پكيج تلسكـوپ يك بارلو ۳ برابر نيز وجود دارد. بارلو ابزاري است كه نسبت به ضريبي كه دارد بزرگ‌نمايي شما را افزايش مي‌دهد. اين بارلو بزرگ‌نمايي هر چشمي را ۳ برابر افزايش مي‌دهد. به طور مثال بزرگ‌نمايي با چشمي ۲۰ ميلي‌متر ۳۵ برابر است، با استفاده از بارلو به ۱۰۵ برابر افزايش پيدا مي‌كند.

تصوير از پشت هر تلسكـوپي وارونه و معكوس است. چه تلسكوپ‌هاي بازتابي و چه شكستي. هنگام رصد اجرام آسماني اين موضوع مشكل زيادي ايجاد نمي‌كند. اما در مشاهده زميني همه چيز وارونه و معكوس خواهد بود. در واقع اين تلسكوپ براي مشاهده مناظر زميني گزينه مناسبي نيست اما براي رفع اين مساله همراه تلسكوپ يك مستقيم‌كننده ۱.۵ برابر وجود دارد و هنگام استفاده از آن تصوير شما مستقيم خواهد بود.

به دليل بزرگ‌نمايي زياد، جستجو و يافتن اجرام در آسمان و زمين با تلسكـوپ كار دشواري است. به همين دليل تلسكـوپ بازتابي ۷۶ ميلي‌متري نايت‌اسكاي مدل Astroguide 76AZ از يك جوينده اپتيكي 5x24 بهره مي‌برد كه براي يافتن اجرام در آسمان بسيار كاربردي است.

بعد از انجام مراحلي ساده و هم‌راستا كردن تلسكوپ و جوينده به راحتي مي‌توانيد از طريق جوينده 5x24 اجرام را پيدا كنيد و با استفاده از تلسكـوپ با بزرگ‌نمايي بيشتر آنها را مشاهده كنيد.

يكي ديگر از نيازهاي رصدگران و علاقه‌مندان آسمان، عكاسي از طريق تلسكـوپ با بزرگ‌نمايي بالا است. روش‌هاي مختلفي براي عكاسي با يك تلسكـوپ وجود دارد. استفاده از دوربين‌هاي عكاسي DSLR، دوربين‌هاي مخصوص عكاسي با تلسكـوپ يا CCDها و يا ساده‌ترين روش استفاد از گوشي تلفن همراه.

همراه استروگايد 76AZ يك رابط و نگهدارنده گوشي موبايل وجود دارد تا شما به راحتي بتوانيد تلفن همراه خود را روي چشمي تلسكـوپ قرار داده و از هر آنچه از داخل چشمي ديده مي‌شود، چه شب و چه روز، عكاسي و فيلم‌برداري كنيد.

ديگر وسيله همراه اين تلسكـوپ فيلتر ماه 1.25 اينچ است. شما مي‌توانيد در زمان‌هايي كه نور ماه بسيار شديد است و ممكن است باعث خستگي چشم شما در هنگام رصد شود از اين فيلتر براي كاهش شدت نور استفاده كنيد. اين فيلتر به خوبي زير چشمي‌هاي تلسكوپ پيچ شده و قابل استفاده است.

ديگر وسيله همراه اين تلسكـوپ كيف حمل برزنتي است. اين كيف كاملا مناسب حمل و نقل تلسكـوپ آماده شده و تمام وسايل جانبي به همراه پايه و لوله تلسكوپ به راحتي داخل آن قرار مي‌گيرند تا با آسودگي بتوانيد تلسكوپ خود را جا به جا كنيد.

 

كاربرد و نحوه استفاده

با توجه به اينكه Astroguide 76AZ براي كودكان، نوجوانان، دانش آموزان و بزرگ‌سالان تازه كار آماده و ساخته شده است، راه‌اندازي و كار با آن بسيار ساده و سريع است. به طوري كه حتي در اولين تجربه‌ي نصب و راه‌اندازي، به راحتي مي‌توانيد تلسكـوپ را براي رصد آماده كنيد و به خوبي از آن استفاده كنيد.

همراه تلسكـوپ راهنماي نصب وجود دارد كه شما را براي نصب و راه‌اندازي كمك مي‌كند و مطمئن باشيد در هر مرحله از نصب اگر دچار مشكل شديد مي‌توانيد با همكاران ما در موسسه طبيعت آسمان شب براي راهنمايي و مشاوره تماس بگيريد.

هدايت تلسكـوپ از طريق مقر سمت و ارتفاعي AZ و در دو جهت افقي و عمودي انجام مي‌شود كه كار را براي يافتن و دنبال كردن اجرام بسيار آسان مي‌سازد.

 

 

خريد تلسكوپ بازتابي ۷۶ ميلي‌متري نايت‌اسكاي مدل Astroguide 76AZ

 

 

1. ذره‌هاي گرد و غبار را پاك كنيد

اگر لنز كثيف است، قبل از تميز كردن آن بايد ذره‌هاي گرد و غبار را پاك كنيد. با كمك دمنده ذره‌هايي را كه به لنز نچسبيده‌اند، به‌ آرامي كنار بزنيد. از كنيستر هوا يا نفس خودتان استفاده نكنيد، زيرا حاوي رطوبت هستند و باعث چسبيدن ذره‌ها به لنز مي‌شوند. مطمئن شويد تمام ذره‌هاي گرد و غبار قبل از تميزكاري پاك شده‌اند. در غير اين صورت، گرد و غبار اطراف لنز پخش شده و تميز كردن آن سخت‌تر مي‌شود. موقع پاك كردن لنز مراقب باشيد آن را نخراشيد.

 

2. از مايع تميزكننده الكلي استفاده كنيد

يك دستمال را با مايع تميزكننده الكلي مرطوب كنيد و با استفاده از آن لنز را به‌ آرامي با حركات دايره‌اي از مركز به سمت لبه و با كمترين فشار ممكن پاك كنيد. سپس، دستمال را دور بندازيد و يك دستمال جديد و تميز براي تكرار اين مراحل برداريد. مراقب باشيد لنز را لمس نكنيد ولي اگر اين اتفاق افتاد، به‌ سرعت آثار انگشت‌هايتان را پاك كنيد.

 

بزرگترين فروشگاه اينترنتي تلسكوپ

 

3. مراقب لبه‌ها باشيد

لبه لنز حساس است و بايد مراقب آن باشيد. هنگام تميز كردن اين قسمت از مايع زياد استفاده نكنيد، زيرا ممكن است در اثر عمل مويرگي وارد اجزاي لنز شود. همچنين شايد متوجه وجود لكه‌هاي آب روي لنز شويد كه ناشي از شبنم يا تراكم جوي است. فقط در اين مرحله مي‌توانيد به‌ آرامي روي آن‌ها بدميد و با دستمال تميز پاك‌شان كنيد. به اين دليل كه مايع پاك‌كننده حاوي الكل خالص لكه‌هاي آب را بدون رطوبت حل نمي‌كند. بنابراين در اين شرايط رطوبت نفس شما ضروري است.

 

چگونه از تلسكـوپ خود نگهداري كنيم

تلسكوپ‌ها از قطعه‌هاي ظريفي ساخته شده‌اند. بنابراين بايد آن‌ها را در جايي امن و دور از رطوبت، ضربه، گرد و غبار، نوسان شديد دما، عنكبوت‌ها و حشرات نگهداري كنيد. بسياري از ستاره‌شناسان مبتدي در سراسر جهان از زيرشيرواني، اتاق خواب اضافي، انباري يا گاراژ براي نگهداري تلسكوپ خود استفاده مي‌كنند. هر جايي كه تلسكوپ‌تان را نگهداري مي‌كنيد، بايد به فكر اقدام‌هاي احتياطي براي حفظ عملكرد و سلامت آن باشيد.

يكي از ساده‌ترين روش‌هاي حفاظت از دستگاه پوشاندن آن با ملافه (در صورت امكان، كاور مخصوص) و سپس يك پوشش ضد آب به‌ منظور جلوگيري از رطوبت است. پوشش ضد آب به‌ ويژه زماني مهم است كه دستگاه را بعد از هر بار استفاده باز نمي‌كنيد و در جعبه نمي‌گذاريد.

پوشش دستگاه را با كمي ريسمان محكم كنيد تا هيچ حشره‌اي وارد آن نشود. درپوشش‌ها و كلاهك‌ها را به‌طور مرتب تعويض كنيد، زيرا مانع ورود رطوبت و گرد و غبار به اپتيك و داخل دستگاه مي‌شوند.

با در نظر گرفتن همه چيز، كمد بدون رطوبت داخل خانه جاي خوبي براي نگهداري از تلسكوپ است. حتي در كمد هم بايد دستگاه را با پارچه بپوشانيد و درپوش‌ها را بگذاريد. ولي مي‌توانيد مطمئن باشيد كه به اندازه جاهاي ديگر فرساينده نيست.

نگهداري از تلسكـوپ در كمد خانه گاهي عملي نيست. مثلا اگر دستگاه وزن زيادي داشته باشد و كمد در طبقه بالا باشد، دورنماي جابه‌جا كردن آن براي دلسرد كردنتان كافي خواهد بود. تنها چيزي كه بدتر از يك تلسكوپ آسيب‌ديده است، تلسكـوپي است كه آنقدر خوب نگهداري شده كه هيچ وقت استفاده نشده است.

يكي از مكان‌هايي كه به‌ هيچ‌ وجه نبايد تلسكوپ را در آن نگه داريد، گلخانه است. رطوبت و دماي شديد گلخانه‌ها آسيب زيادي به دستگاه وارد مي‌كند. اگر فضا، زمان و بودجه كافي داريد، مي‌توانيد يك فضاي اختصاصي براي تلسكوپ عزيزتان بسازيد و از رصدخانه شخصي‌تان لذت ببريد.

 

تميز كردن تلسكوپ 

 

خطرهايي كه هنگام نگهداري تلسكـوپ بايد از آن‌ها اجتناب كنيد

اگر سلامت دستگاه برايتان مهم است، مراقب موارد زير باشيد:

 

شبنم

در بهترين حالت، شبنم روي اپتيك باعث ايجاد مه در تصوير مي‌شود. در بدترين حالت اين احتمال وجود دارد كه به پوشش لنز آسيب برساند.

 

استفاده نكردن

بدون استفاده ماندن تلسكوپ براي مدت طولاني گاهي مشكل ايجاد مي‌كند. مثلا روغن روي چرخ‌دنده‌ها بر اثر نيروي جاذبه جابه‌جا مي‌شود و در نتيجه بعضي از قطعه‌ها مستعد سايش و آسيب مي‌شوند.

 

براي اطلاع از مقاله چگونه دوربين دوچشمي را تميز كنيم روي لينك كليك كنيد.

 

مردم و حيوانات خانگي

از بين همه چيزهايي كه مي‌توانند به‌طور جدي عمر تلسكوپ را كوتاه كنند، نزديك‌ترين و عزيزترين‌هاي شما در صدر جدول هستند. هرگز تلسكوپ را جايي نگذاريد كه پاي كسي به آن گير كند، به جالباسي تبديل شود يا گربه از آن بالا برود.

 

دما

گرمتر لزوما بهتر نيست. دماي بالا مي‌تواند به دستگاه آسيب برساند، مثلا روغن روي چرخ‌دنده‌ها تبخير مي‌شود يا چسب نگهدارنده لنزها ضعيف مي‌شود.

 

آب

نگهداري از تلسكوپ در جاي خيس يا مرطوب بسيار مضر است. خيلي زود زنگ‌زدگي روي تمام اتصال‌ها ايجاد خواهد شد. حتي اگر دستگاه را بدون اينكه كاملا خشك كنيد در جعبه بگذاريد، فرصت خوبي براي قارچ‌ها ايجاد كرده‌ايد تا به لنز حمله كنند.

 

كيف تلسكوپ 

 

جعبه مخصوص تلسكوپ بسازيد

اگر جعبه نگهداري كه همراه تلسكـوپ ارائه مي‌شود به‌ دردنخور است (يا اصلا جعبه‌اي در كار نيست)،‌ جعبه سفارشي خودتان را بسازيد. با در نظر گرفتن ابعاد دستگاه، محل نگهداري و لوازم جانبي، مي‌توانيد يك جعبه عالي طراحي كنيد. تنها نكته منفي اين است كه بعد از هر بار استفاده بايد دستگاه را باز كنيد.

 

سه پايه چرخ‌دار تلسكوپ

بعضي از سه‌پايه‌ها بسيار سنگين هستند و حمل آن‌ها كار راحتي نيست. علاوه‌ بر اين، احتمال برخورد آن‌ها به اشياي ديگر و آسيب ديدن كمر وجود دارد. بنابراين بهتر است از سه‌ پايه با چرخ‌هاي جمع‌ شونده استفاده كنيد تا زماني كه زمين خيلي ناهموار نباشد، به‌ راحتي بتوانيد آن را حركت دهيد.

 

نتيجه

پس نتيجه مي گيريم زماني كه از تلسكوپ استفاده نمي كنيم بايد از آن مراقبت كنيم. چرا كه وقتي تلسكوپ را در گوشه اي بدون نگهداري رها كنيم بعضي عوامل مانند رطوبت و جاذبه زمين مي توانند به تلسكوپ ما آسيب وارد كنند. حتما بعد از خريد تلسكوپ مكاني كه مي خواهيد تلسكوپ را در آنجا نگهداري كنيد، خوب مورد بررسي قرار دهيد. اگر روزي قصد خريد تلسكوپ را داشتيد مراجعه به سايت موسسه طبيعت آسمان شب را فراموش نكنيد چرا كه بهترين قيمت و بهترين كيفيت را در سايت ما مي توانيد مشاهده كنيد.

 

براي دانلود مقاله چگونه از تلسكوپ خود مراقبت كنيم روي لينك كليك كنيد.

 

توضيحات بيشتر : تلسكوپ ، خريد تلسكوپ، دوربين تك چشمي، خريد دوربين تك چشمي، آسمان نما، ميكروسكوپ، خريد دوربين شكاري، خريد ميكروسكوپ، تلسكوپ دانش آموزي، دوربين شكاري، ميكروسكوپ دانش آموزي

منبع: سايت موسسه طبيعت آسمان شب و چگونه از تلسكوپ خود مراقبت كنيم


 


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۲۰ تير ۱۴۰۳ساعت: ۰۸:۱۳:۳۲ توسط:موسسه طبيعت آسمان شب موضوع:

چگونه دوربين دوچشمي را تميز كنيم

يك ضرب‌المثل قديمي مي‌گويد بهترين راه براي تميز كردن هر وسيله اپتيكي اين است كه در وهله اول نگذاريد كثيف شود. بديهي است كه اگر قصد داريد از دوربين دوچشمي استفاده كنيد، اين توصيه عملي نيست ولي اگر مراقب باشيد، مي‌توانيد تعداد دفعه‌هاي تميز كردن را كاهش دهيد. در اين مقاله نحوه تميز كردن دوربين دوچشمي را توضيح مي‌دهيم. با ما همراه باشيد.

نكته‌هاي مهم درباره تميز نگه داشتن دوربين دوچشمي

تقريبا همه دوربين‌هاي دوچشمي با كيف مخصوص و درپوش لنز عرضه مي‌شوند. درون و بيرون آن‌ها را تميز نگه داريد و هر وقت كارتان با دوربين دوچشمي‌ تمام شد، از آن‌ها استفاده كنيد. لطفا فرض نكنيد كه درپوش‌هاي لنز به‌ تنهايي كافي هستند. اصلا اينطور نيست.

در حاليكه تميز نگه داشتن لنزها تا حد ممكن ضروري است، بايد مقدار گرد و غباري را كه به قسمت‌هاي مكانيكي مختلف دوربين دوچشمي نفوذ مي‌كند، به‌ ويژه فوكوس‌كننده‌ها و لولاها، كاهش دهيد. زيرا سرعت سايش را افزايش مي‌دهد.

همچنين هر آلودگي كه روي بدنه دوربين دوچشمي باشد، ممكن است به كيف يا سطح داخلي درپوش لنز منتقل شود و از آنجا به سطح اپتيكي برسد. آلودگي بدنه دستگاه ممكن است به انگشتان شما نيز بچسبد و به لنزها منتقل شود. در عمل، سطوح اپتيكي به‌ ويژه چشمي‌ها، آسيب‌پذيرترين بخش دوربين دوچشمي هستند.

هرگز وسوسه نشويد كه دوربين دوچشمي‌تان را بدون درپوش روي يك لبه پنجره بگذاريد. چشمي‌ها بلافاصله شروع به جمع‌آوري گرد و غبار مي‌كنند كه ممكن است هنگام پاك كردن به پوشش لنز آسيب بزند، به‌ ويژه اگر اين كار به‌ صورت ناشيانه انجام شود.

 

براي اطلاع از مقاله كاوش در جهان ميكروبي: نكته‌هايي براي مشاهده باكتري‌ها زير ميكروسكوپ روي لينك كليك كنيد.

 

احتمالا متوجه خواهيد شد كه لنزهاي چشمي خيلي سريع‌تر از لنزهاي شيئي كثيف مي‌شوند. تا حد زيادي به اين دليل كه وقتي دوربين دوچشمي از گردن آويزان است، چشمي‌ها به سمت بالا قرار دارند و گرد و غبار، گرده، خرده‌هاي كيك، قطره‌هاي قهوه يا هر آلودگي ديگري را به خود جذب مي‌كنند.

استفاده از درپوش‌هاي استاندارد منفرد در طول مشاهده دشوار و وقت‌گير است. به‌ جاي آن‌ها بهتر است از محافظ باران كه به بند گردن وصل مي‌شود استفاده كنيد. اگر عادت كنيد وقتي دوربين دوچشمي را از چشمانتان برمي‌داريد و آويزان مي‌كنيد چشمي‌ها را بپوشانيد، خواهيد ديد كه بسيار تميزتر مي‌مانند.

دوربين دوچشمي با كيفيت

 

اشتباه‌هاي بزرگ هنگام تميز كردن دوربين دوچشمي

متاسفانه، كار زيادي نمي‌توانيد براي لنزهاي شيئي انجام دهيد. آن‌ها وقتي از بند گردن رو به پايين آويزان هستند آلودگي كمي جذب مي‌كنند، ولي موقع استفاده ناگزير رو به بالا قرار مي‌گيرند و مستعد جمع‌آوري آلودگي مي‌شوند.

با وجود تمام مراقبت‌ها، لنزها در نهايت نياز به تميزكاري خواهند داشت. گرد و غبار معمولي كم را بهتر است به حال خود بگذاريد. اين گرد و غبار تاثير قابل‌ توجهي بر تصوير ندارد و تا زماني كه پاك نشود به لنز آسيب نمي‌زند. در مقابل بعضي از آلودگي‌ها بايد هرچه سريع‌تر پاك شوند، از جمله گرده، اثر انگشت، چربي مژه، لوازم آرايشي و شبنم.

گرده مي‌تواند بسيار آسيب‌رسان باشد. بعضي از گرده‌ها چسبناك، بسيار تيز و قادر به خراش دادن پوشش لنز هستند. اثر انگشت، چربي مژه و بعضي لوازم آرايشي نيز اگر چند روز روي سطح لنز بمانند، آن را خط مي‌اندازند.

شبنم در بسياري از نقاط دنيا اجتناب‌ناپذير است. مي‌توانيد آن را با يك پارچه تميز از روي بدنه دوربين دوچشمي پاك كنيد. در اين صورت، مقداري گرد و غبار نيز همراه آن پاك مي‌شود. هرگز شبنم را از روي لنز پاك نكنيد و بگذاريد تبخير شود.

اگر عجله داريد، با استفاده از سشوار به اين فرايند سرعت ببخشيد. براي استفاده در فضاي آزاد، يك سشوار كمپينگ ۱۲ ولتي معمولا بسيار ارزان‌تر از تفنگ شبنم اختصاصي نجوم است و دقيقا همان كار را انجام مي‌دهد. در ابتدا، سشوار را دور از لنزها نگه داريد تا گرد و غباري كه داخل آن جمع شده است به سمت لنزها پاشيده نشود. اگر سشوار نداريد، دوربين دوچشمي را چند ساعت بدون درپوش و به‌ صورت افقي در مكاني گرم و خشك بگذاريد.

رطوبت براي دوربين‌هاي دوچشمي مضر است. بنابراين هميشه يك بسته ژل سيليكا در كيف مخصوص دوربين نگه داريد تا رطوبت باقي‌مانده را جذب كند.

 

توضيحات در مورد محصول دوربين دوچشمي دريانوردي برسر

  • ضد‌آب و ضد مه‌گرفتگي با قطب‌نماي چراغ‌دار و صفحه مدرج براي بهترين استفاده در دريا
  • دوربين دوچشمي دريايي با كيفيت بالا براي ملوانان و علاقه‌مندان به ورزش‌هاي آبي و سفرهاي دريايي
  • بزرگ‌نمايي 7 برابر با عدسي‌هاي بزرگ 50 ميليمتري مناسب براي استفاده در دريا و آبهاي متلاطم
  •  ميدان ديد بزرگ ۱۳۶ متر در ۱۰۰۰ متر
  • دوربين دوچشمي دريانوردي «برسر» پر شدن با گاز نيتروژن
  • همراه با بند مخصوص كه در صورت افتادن دوچشمي مانع از غرق شدن دوچشمي شود
  • بدنه دوچشمي مقاوم با پوشش ضربه‌گير لاستيكي
  • تنظيم فوكوس اتوماتيك و مستقل روي چشمي‌ها و قابل استفاده با عينك
  • داراي فوكوسر مستقل براي هر دو چشمي
  • به وزن يك كيلوگرم و ابعاد 205x90x168mm
 
دوربين دوچشمي دريايي 

جهت گيري بهينه با قطب نما و ميدان ديد بزرگ

دوربين دوچشمي دريايي داراي قطب‌نماي داخلي است تا بتوانيد راه و مسير خود را  پيدا كنيد. قطب‌نماي بزرگ دوچشمي مجهز به نور داخلي است تا بتوانيد جهات اصلي را به طور قابل اعتماد حتي در شرايط نوري ضعيف تعيين كنيد. در همين حال، صفحه مدرج يا نشانه روي دوربين دوچشمي به شما امكان مي‌دهد اندازه‌ها و فواصل دقيق را محاسبه كنيد. دوربين‌هاي دوچشمي دريايي داراي ميدان ديد بزرگ ۱۳۶ متري در فاصله ۱۰۰۰ متري هستند كه به شما اين امكان را مي‌دهد تا ديدي كلي از محيط اطراف داشته باشيد.

ضد‌آب و مقاوم دربرابر شرايط بد جوي

در زمان قايق‌راني و ورزش‌هاي آبي ، هيچ چيز مهم‌تر از يك دوربين دوچشمي ضد آب و ضد مه‌گرفتگي نيست. به همين دليل است كه دوربين دوچشمي دريايي Nautic 7x50 Gen. II براي جلوگيري از ورود مايعات به داخل بدنه طراحي و ساخته شده است. علاوه بر اين، پر كردن با نيتروژن تضمين مي‌كند كه لنزها از داخل بخار نمي‌گيرند و به شما امكان مي‌دهد حتي در صورت نوسانات شديد دما، ديد واضحي داشته باشيد.

سيستم اپتيكي با كيفيت بالا

دوربين دوچشمي دريايي، عدسي‌ها و منشورهايي با كيفيت بالا دارد كه ايده‌آل براي  تورهاي تفريحي با قايق و سفرهاي دريايي است. لنزها و منشورها از مواد شيشه اي با كارايي بالا BaK-4 ساخته شده‌اند و پوشش كامل چند لايه روي سطوح شيشه‌ايي باعث افزايش انتقال نور و جلوگيري از پراكندگي يا انعكاس نورهاي اضافه مي‌شود.

حداكثر راحتي براي استفاده با عينك

مي‌توانيد از دوربين دوچشمي دريايي BRESSER درحاليكه عينك به چشم داريد استفاده كنيد.  اين به اين دليل است كه چشمي‌هاي LE داراي راحتي چشم مناسبي هستند كه به كساني كه از عينك استفاده مي‌كنند  اجازه مي‌دهد تا كل ميدان ديد را مشاهده كنند. علاوه بر اين، چشمي‌ها مجهز به محافظ چشمي لاستيكي هستند كه به راحتي مي‌توان آنها را جمع كرد. در نتيجه مي‌توانيد به سرعت فاصله صحيح بين چشمان خود و لنز چشمي را تنظيم كنيد.
با دوربين دوچشمي BRESSER Nautic 7x50 Gen. II در هنگام قايقراني، مسابقات ورزشي در آب، سفرها و گردش‌هاي دريايي و موارد ديگر، محيط اطراف خود را با جزئيات خيره كننده ببينيد.

 

خريد دوربين دوچشمي دريانوردي برسر مدل Nautic 7x50

 

مراحل تميز كردن دوربين دوچشمي

هنگام تميز كردن لنزها، مهم‌ترين چيز دقت است. هرگز از دستمال جيبي يا تي‌شرتتان استفاده نكنيد. براي تميز كردن دوربين دوچشمي مراحل زير را دنبال كنيد تا عملكرد آن ضعيف نشود:

مرحله ۱

بدنه دوربين دوچشمي تقريبا به‌ طور قطع كثيف‌ترين بخش آن است. با يك پارچه تميز و مرطوب بدنه را تا حد امكان پاك كنيد و براي قسمت‌هايي كه دسترسي به آن‌ها دشوار است، از گوش‌پاك‌كن استفاده كنيد. تميز كردن داخل درپوش‌هاي لنز را فراموش نكنيد!

 

نحوه تميز كردن دوربين دوچشمي

 

مرحله ۲

يك نور روشن هر آلودگي را كه روي لنز باشد آشكار مي‌كند. دوربين دوچشمي را به‌ صورت افقي نگه داريد تا گرد و غبار روي لنز نريزد. با استفاده از دمنده (همراه با برس لنز در صورت لزوم) گرد و غبار و ذره‌هاي ديگر روي لنز را پاك كنيد.

مرحله ۳

دستمال مخصوص لنز را مچاله كرده و آن را لوله كنيد. سپس آن را از وسط نصف كنيد تا دو برس كاغذي ايجاد شود. مايع تميزكننده لنز را روي انتهاي يكي از برس‌ها اسپري كنيد و به‌ آرامي لنز را تميز كنيد. از وسط شروع كنيد و با دقت به‌سمت بيرون برويد.

 

تميز شدن دوربين دوچشمي 

مرحله ۴

وقتي تمام سطح لنز را تميز كرديد، از برس كاغذي دوم براي برق انداختن آن استفاده كنيد. دوباره از وسط شروع كرده و به‌آرامي به‌سمت بيرون حركت كنيد. مطمئن شويد تمام مايع تميزكننده پاك شده است. هر گرد و غباري را كه در طي اين فرايند روي لنز جمع مي‌شود پاك كنيد.

مرحله ۵

وقتي فكر مي‌كنيد لنز كاملا تميز شده است، روي آن «ها» كنيد تا هر آلودگي يا لكه باقي‌مانده آشكار شود. سپس، ‌لنز را با دستمال مخصوص نو دوباره تميز كنيد. لنز را دوباره زير نور روشن بررسي كنيد و اگر هنوز كامل تميز نشده است، فرايند تميزكاري را تكرار كنيد.

مرحله ۶

قلم لنز براي تميزكاري اضطراري ايده‌آل است، مثلا وقتي كه تصادفا اثر انگشت يا لكه كوچك ديگري هنگام استفاده از دوربين دوچشمي روي لنز بيفتد. از برس كوچك براي پاك كردن گرد و غبار از روي لنز استفاده كنيد. سپس، لنز را از مركز به‌ سمت بيرون با پد كربني به‌ آرامي بماليد.

نتيجه

تميز كردن يكي از عوامل موثر در نگهداري دوربين ها و اينگونه وسائل است. زيرا يكي از عواملي كه باعث از بين رفتن دوربين ها و اينگونه وسائل مي شود كثيف شدن است. پس حتما بايد در تميز نگهداشتن دوربين ها و ديگر وسائل خود كوشا باشيد. اگر قصد خريد دوربين دوچشمي را داريد مي توانيد با مراجعه به سايت موسسه طبيعت آسمان شب خريد خود را نهايي كنيد. خريد دوربين دوچشمي در سايت ما با بهترين قيمت و كيفيت امكان پذير است.

 

براي دانلود مقاله چگونه دوربين دوچشمي را تميز كنيم روي لينك كليك كنيد.

 

توضيحات بيشتر : تلسكوپ ، خريد تلسكوپ، دوربين تك چشمي، خريد دوربين تك چشمي، آسمان نما، ميكروسكوپ، خريد دوربين شكاري، خريد ميكروسكوپ، تلسكوپ دانش آموزي، دوربين شكاري، ميكروسكوپ دانش آموزي

منبع: سايت موسسه طبيعت آسمان شب و چگونه دوربين دوچشمي را تميز كنيم


 


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۱۹ تير ۱۴۰۳ساعت: ۰۷:۳۳:۲۴ توسط:موسسه طبيعت آسمان شب موضوع:

كاوش در جهان ميكروبي نكته‌هايي براي مشاهده باكتري‌ ها زير ميكروسكوپ

باكتري‌ها ميكروارگانيسم‌هاي كوچكي هستند كه جهان ما را پر كرده‌اند و اهميت زيادي در ميكروبيولوژي، پزشكي و علوم محيطي دارند. مشاهده باكـتري‌ها زير ميكروسكـوپ ما را قادر مي‌كند از ساختارها، رفتارها و تعامل‌هاي جذاب آن‌ها سر در آوريم.

با‌ اين‌ حال، مشاهده درست و دقيق باكـتري‌ها به آماده‌سازي و تكنيك‌هاي خاصي نيازي دارد. در اين مقاله نكته‌هاي ارزشمندي را براي كمك به بهبود تجربه مشاهده يا باكـتري‌ها زير ميكروسكـوپ ارائه مي‌كنيم. با ما همراه باشيد.

 

آماده‌سازي اسلايدهاي ميكروسكـوپي

تهيه اسلايد مناسب براي مشاهده موفقيت‌آميز باكتري ضروري است. اين مراحل را دنبال كنيد:

  • با يك لام شيشه‌اي و لامل تميز براي جلوگيري از آلودگي نمونه شروع كنيد.
  • لام را با استفاده از شعله يا محلول ضدعفوني‌كننده استريل كنيد.
  • قطره كوچكي از نمونه باكـتري را روي لام قرار دهيد و آن را به‌ طور يك‌ دست پخش كنيد.
  • به‌ آرامي لامل را روي آن قرار دهيد و مراقب باشيد حباب هوا زير آن تشكيل نشود. لامل را به‌ آرامي فشار دهيد تا نمونه صاف شود.

 

تماشاي ميكروب زير ميكروسكوپ 

 

تكنيك‌هاي رنگ‌آميزي

رنگ‌آميزي با اضافه كردن كنتراست و رنگ، قابليت ديد باكـتري‌ها را افزايش مي‌دهد. در ادامه با رنگ‌هاي ميكروسكـوپي رايج آشنا مي‌شويد.

تكنيك‌هاي رنگ‌آميزي مختلفي كه مي‌توانيد استفاده كنيد عبارت‌اند از:

  • رنگ‌آميزي گرم: اين روش باكتـري‌ها را بر اساس ويژگي‌هاي ديواره سلولي به گرم مثبت (بنفش) و گرم منفي (صورتي) متمايز مي‌كند.
  • رنگ‌آميزي اسيد فست: اين روش براي شناسايي باكـتري هايي كه ديواره سلولي مومي دارند، مثلا مايكوباكتريوم توبركلوزيس، عامل بيماري سل مفيد است.
  • رنگ‌آميزي افتراقي: تكنيك‌هايي مثل زيل-نلسون يا رنگ‌آميزي اسپور امكان شناسايي باكتري‌ها يا ساختارهاي خاص را فراهم مي‌كنند.

 

تنظيم ميكروسكـوپ

براي بهينه‌سازي مشاهده باكـتريايي، مطمئن شويد كه ميكروسكـوپ به‌ درستي تنظيم شده است:

  • براي مكان‌يابي و فوكوس روي باكتري‌ها با عدسي شيئي با كم‌ترين بزرگنمايي شروع كنيد.
  • به‌ تدريج بزرگنمايي را افزايش دهيد تا جزئيات دقيق‌تري‌ را ببينيد.
  • براي واضح شدن تصوير، فوكوس را با استفاده از دستگيره‌هاي بزرگ و كوچك تنظيم كنيد.
  • تنظيمات كندانسور و ديافراگم را براي كنترل شدت و كيفيت نور تغيير دهيد.

 

ميكروسكوپ هاي با دقت بالا 

 

تكنيك‌هاي تنظيم نور

تكنيك‌هاي تنظيم نور درست براي مشاهده بهتر باكتري‌ها ضروري هستند:

  • از زمينه روشن براي مشاهده واضح باكتري‌ها استفاده كنيد.
  • شدت نور را براي جلوگيري از نوراني شدن بيش از حد نمونه يا كم‌نور بودن آن تنظيم كنيد.
  • از ميكروسكـوپ تضاد فاز براي مشاهده باكـتري‌هاي شفاف يا رنگ‌آميزي‌نشده استفاده كنيد.

 

مشاهده و ثبت

براي بهينه‌سازي مشاهدات باكـتريايي خود نكته‌هاي زير را در نظر داشته باشيد:

  • كل اسلايد را بررسي كنيد تا نقاطي را كه غلظت بالايي از باكتري دارند پيدا كنيد.
  • براي بررسي تنوع و توزيع باكتري‌ها، روي ميدان‌هاي ديد مختلف تمركز كنيد.
  • براي تنظيم فوكوس و نور هر قسمت وقت بگذاريد.
  • براي مستندسازي يافته‌هاي خود و كمك به تجزيه و تحليل بيشتر، تصاوير يا ويديوهاي واضح و با نور خوب بگيريد.

 

نگهداري و بهداشت

حفظ يك محيط تميز و استريل براي مشاهده دقيق باكتري بسيار مهم است:

  • براي جلوگيري از آلودگي، ميكروسكـوپ را به‌ طور مرتب تميز و ضدعفوني كنيد.
  • هنگام كار با نمونه‌ها و اسلايدهاي باكتريايي از تكنيك‌هاي استريل استفاده كنيد.
  • لام‌ها و لامل‌ها را در ظروف تميز و بدون گرد و غبار نگهداري كنيد.
  • زباله‌هاي باكتريايي را درست دفع كنيد و مطمئن شويد تمام سطوح ضدعفوني شده‌اند.

 

براي اطلاع از مقاله كرمچاله چيست؟ روي لينك كليك كنيد.

 

ميكروسكـوپ سه‌ چشمي المپوس مدل CX33

مشاهده باكتري‌ها زير ميكروسكـوپ سفري جذاب به دنياي باكتري ها است. با پيروي از نكته‌هاي آماده‌سازي اسلايد، رنگ‌آميزي، تنظيم ميكـروسكوپ، تكنيك‌هاي نورپردازي و مشاهده، توانايي بيشتري در مشاهده جزئيات باكـتري‌ها خواهيد داشت.

به خاطر داشته باشيد كه محيط بايد استريل باشد و يافته‌هايتان را به‌ طور دقيق ثبت كنيد. با تمرين و توجه به جزئيات، مي‌توانيد اسرار پنهان باكـتري‌ها را كشف كنيد و در پيشرفت رشته‌هاي مختلف علمي سهيم شويد.

ميكروسكـوپ سه‌چشمي المپوس مدل CX33 يك ميكروسكـوپ حرفه‌اي با كيفيت و قابليت‌هاي بالا است. ميكروسكـوپ كيفيت تصوير فوق‌العاده دارد. طراحي و ساخته شده تا كاربرد عمومي و پيشرفته در مراكز پزشكي، بيولوژي و آموزشي داشته باشد. به دليل داشتن با «سامانه نوري اصلاح شده در بينهايت» مخصوص ميكروسكـوپ‌هاي آزمايشگاهي Infinity corrected optics تصاويري روشن با كمترين انحراف رنگي ارائه مي‌دهد.

ميكروسكـوپ سه‌چشمي المپوس مدل CX33  ديافراگم با سيستم روشنايي كوهلر (Kohler Illumination System) با قابليت تنظيم مقدار نور ورودي به كندانسور دارد. كاندنسور يا متمركز كننده نور ساختار Abbe آبه (گرفته شده از نام مخترع آن ارنست كارل آبه) با ديافراگم قابل تنظيم iris دارد و منبع نور لامپ LED است. به دليل كنار هم قرار گرفتن اين ويژگي‌ها ميكروسكـوپ تصاويري روشن و بسيار واضح ارائه مي‌دهد و مناسب عكاسي ميكروسكـوپي Photomicrography نيز است.

چشمي سوم براي اتصال انواع دوربين‌هاي عكسبرداري و فيلمبرداري مختص ميكروسكـوپ است. يا اتصال ميكروسكـوپ به نمايشگرهاي بزرگ ديجيتال. سه عدد چشمي استاندارد(قابليت نصب چهار عدد) با ميدان ديد وسيع تصاويري با كيفيت بالا، با جزئيات فراوان و فوق‌العاده شفاف را فراهم مي‌كنند.

ميز بزرگ و متحرك با حركت بسيار نرم و دقيق در مطالعات و بررسي‌هاي آزمايشگاهي بسيار كاربردي است. منبع نور LED با روشنايي زياد و قابل تنظيم و طول عمر بالا و نور سرد مناسب بررسي‌هاي طولاني مدت آزمايشگاهي است.

 

ميروسكوپ براي مشاهده ميكروب ها 

 

  • ميكروسكـوپ زيستي، سه‌چشمي و نوري-عبوري حرفه‌اي شركت المپوس ژاپن
  • طراحي ارگونوميك و زيبا مناسب استفاده طولاني مدت –اُپتيك بسيار دقيق با تصويري مسطح و كيفيت عالي
  • قابليت بررسي نمونه‌ها به صورت نور زمينه روشن و زمينه تاريك Brightfield & Darkfield
  • با «سامانه نوري اصلاح شده در بينهايت» مخصوص ميكروسكـوپ‌هاي آزمايشگاهي Infinity Corrected Optics
  • كله‌گي با زاويه 30 درجه و قابليت چرخش 360 درجه
  • سيستم روشنايي كوهلر Kohler Illumination System با نور LED و قابليت تنظيم شدت روشنايي
  • عدسي‌هاي شيئي آكروماتيك تخت Plan Achromatic objectives: 4x, 10x,40x
  • عدسي‌هاي شيئي پوشش آنتي باكـتريال و ضد قارچ Objectives with antifungal coatings
  • كندانسور يا متمركز كننده نور ساختار Abbe آبه NA 1.25 condenser با ديافراگم iris
  • با امكان نصب دوربين ديجيتال يا LCD به چشمي سوم
  • با قابليت تنظيم فاصله بين چشمي‌ها از 48 تا 75 ميلي‌متر
  • پيچ فوكوس سريع بعلاوه پيچ فوكوس دقيق در هر دو سمت
  • ميز كار بزرگ به ابعاد 21×16 سانتيمتر با قابليت حركت به اندازه 8×5 سانتيمتر
  • طراحي مدرن و متفاوت گيره نگهدارنده شيشه آزمايش (لام)
  • ميكروسكوپ سه‌چشمي المپوس مدل CX33 در ابعاد 21× 40×43 cm و به وزن 7 كيلوگرم

 

براي اطلاع از مقاله 9 راز بزرگ جهان هستي روي لينك كليك كنيد.

 

انواع باكتري براي مشاهده زير ميكروسكـوپ

انواع مختلفي از باكـتري‌ها وجود دارد كه مي‌توانيد آن‌ها را زير ميكروسكـوپ مشاهده كنيد. بعضي از رايج‌ترين‌ها عبارت‌اند از:

 

اشريشيا كلي

اين باكـتري معمولا در پايين روده انسان و ساير جانوران خون‌گرم زندگي مي‌كند. اشريشيا كلي به‌ طور گسترده در تحقيقات بيولوژيكي استفاده مي‌شود و يك ارگانيسم الگو براي مطالعه ژنتيك و فيزيولوژي باكـتري‌ها است.

 

باسيلوس سابتليس

اين باكـتري معمولا در خاك و دستگاه گوارش حيوانات پيدا مي‌شود. توانايي باسيلوس در تشكيل هاگ و استفاده از آن به‌ طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته است و به‌ عنوان ارگانيسم الگو براي فرآيندهاي سلولي مختلف به‌كار مي‌رود.

 

تكنيك هاي مشاهده ميكروب زير ميكروسكوپ 

 

استافيلوكوكوس اورئوس

اين باكـتري عامل شايع عفونت‌هاي پوستي است و اغلب در مجراي بيني انسان يافت مي‌شود. استافيلوكوكوس اورئوس به‌ كلني‌هاي طلايي‌رنگ خود معروف است و يك پاتوژن مهم در محيط‌هاي مراقبت‌هاي بهداشتي به‌ شمار مي‌آيد.

 

استرپتوكوك پنومونيه

اين باكـتري عامل اصلي پنوموني، مننژيت و ساير عفونت‌هاي تنفسي است و زير ميكروسكـوپ به‌ صورت زنجير يا جفت (ديپلوكوك) قابل‌مشاهده است.

 

سالمونلا انتريكا

اين باكتري عامل شايع بيماري‌هاي ناشي از غذا مثل سالمونلوز است. سالمونلا انتريكا را مي‌توان به‌ صورت سلول‌هاي ميله‌اي‌ شكل (باسيل) زير ميكروسكـوپ مشاهده كرد.

 

 

مشاهده سالمونلا انتريكا زير ميكروسكوپ 

 

مايكوباكتريوم توبركلوزيس

اين باكتري عامل بروز سل (TB)، يك بيماري واگيردار از طريق هوا است. مايكوباكتريوم توبركلوزيس زير ميكروسكـوپ به‌ صورت سلول‌هاي باريك و ميله‌اي‌شكل ظاهر مي‌شود و معمولا براي مشاهده بهتر رنگ‌آميزي مي‌شود.

 

ويبريو كلرا

اين باكتري مسئول وبا، يك بيماري اسهالي شديد است. ويبريو كلرا زير ميكروسكـوپ به‌ صورت سلول‌هاي منحني يا شبيه ويرگول (ويبريوئيدها) مشاهده مي‌شود.

 كلرا 

 

لاكتوباسيلوس اسيدوفيلوس

اين باكتري يك پروبيوتيك رايج است كه در دستگاه گوارش انسان يافت مي‌شود. لاكتوباسيلوس اسيدوفيلوس كاربرد تجاري دارد و در توليد ماست و ساير غذاهاي تخميري استفاده مي‌شود. اين باكتري زير ميكروسكـوپ به‌ صورت سلول‌هاي ميله‌اي‌شكل ظاهر مي‌شود.

اين‌ها فقط چند نمونه از باكتري‌هايي هستند كه مي‌توانيد زير ميكروسكـوپ مشاهده كنيد. بسياري از انواع ديگر باكتري‌ها با شكل‌ها، اندازه‌ها و ويژگي‌هاي متنوع وجود دارند كه هر كدام با تكنيك خاصي مطالعه مي‌شوند.

 

چگونه مي‌توان باكتري ها را زير ميكروسكـوپ مشاهده كرد؟

مشاهده باكتري‌ها زير ميكروسكـوپ چند مرحله دارد. ابتدا، لام را با پارچه بدون پرز يا كاغذ لنزپاك‌كن تميز كنيد. سپس يك قطره كوچك آب يا محيط كشت باكتري را روي مركز آن بريزيد.

در مرحله بعد، از ظرف كشت، كشت مايع يا منابع ديگر نمونه باكتري برداريد و مقدار كمي از آن را با استفاده از حلقه استريل يا سوزن تلقيح روي قطره آب يا محيط كشت روي لام پخش كنيد. مراقب باشيد كه نمونه يك‌ دست پخش شود و خيلي ضخيم نباشد. سپس، اجازه دهيد لام كاملا در هوا خشك شود.

رنگ‌آميزي نمونه باكتري يك مرحله اختياري است كه كنتراست و وضوح تصوير را افزايش مي‌دهد. روش‌هاي مختلف رنگ‌آميزي مثل رنگ‌آميزي گرم يا رنگ‌هاي ساده مثل متيلن بلو يا كريستال ويولت بر اساس نيازهاي خاص مورد استفاده قرار مي‌گيرند.

پس از رنگ‌آميزي (در صورت نياز)، لامل را روي نمونه قرار دهيد و آرام فشار دهيد تا حباب هوا زير آن تشكيل نشود. سپس ميكروسكـوپ را روشن كنيد و شدت نور آن را روي درجه مناسب بگذاريد. اسلايد را در جاي مخصوص بگذاريد و بزرگنمايي را روي كمترين درجه (معمولا ۱۰× يا ۲۰×) تنظيم كنيد.

مرحله اول مشاهده نگاه كردن از طريق چشمي و چرخاندن آهسته دكمه‌هاي فوكوس براي واضح شدن تصوير است. مي‌توانيد اسلايد را براي بررسي قسمت‌هاي مختلف آن جا به‌ جا كنيد. براي مشاهده دقيق‌تر از بزرگنمايي بيشتر (۴۰× يا ۱۰۰×) استفاده كنيد.

در طول مشاهده، به شكل، آرايش، اندازه و ساير ويژگي‌هاي باكتري توجه كنيد. اين مشاهده‌ها را مي‌توان با طراحي يا گرفتن عكس از طريق ميكروسكـوپ ثبت كرد. در طول كار، مراقب باشيد تا محيط استريل بماند و آلوده نشود. براي اطمينان از استفاده و نگهداري درست از ميكروسكـوپ، از دستورالعمل‌هاي خاص ارائه‌شده پيروي كنيد.

 

ميكروسكوپ سه بعدي 

 

بهترين راه براي مشاهده باكتري‌ها چيست؟

بهترين راه براي مشاهده باكـتري‌ها استفاده از ميكروسكـوپ نوري مركب است. اين نوع ميكروسكـوپ بزرگنمايي و وضوح لازم را براي مشاهده باكـتري‌ها فراهم مي كند. براي اطمينان از دقيق بودن مشاهده بايد از تكنيك‌هاي مناسب استفاده كنيد.

در مرحله اول، روي لام تميز يك قطره آب يا محيط كشت باكتري بريزيد. سپس، يك نمونه باكـتري از ظرف كشت يا مايع كشت برداريد و مقدار كمي از آن را روي قطره پخش كنيد و اجازه دهيد خشك شود. در صورت نياز نمونه را رنگ‌آميز كنيد. رنگ‌آميزي با ايجاد كنتراست در پس‌زمينه به برجسته كردن ويژگي‌هاي باكتري كمك مي‌كند.

پس از آماده شدن اسلايد آن را در جاي مخصوص قرار دهيد. با بزرگنمايي كم شروع كنيد و دكمه‌هاي فوكوس را بچرخانيد تا تصوير واضح شود. براي مشاهده دقيق‌تر از بزرگنمايي بيشتر (۴۰× يا ۱۰۰×) استفاده كنيد. مي‌توانيد اسلايد را براي بررسي قسمت‌هاي مختلف آن جابه‌جا كنيد.

به‌ طور كلي استفاده از ميكروسكـوپ نوري مركب، آماده‌سازي درست اسلايد و استفاده از تكنيك‌هاي رنگ‌آميزي در صورت لزوم، بهترين راه براي مشاهده باكـتري‌ها و مطالعه ويژگي‌هاي آن‌ها است.

 

چه بزرگنمايي براي مشاهده باكتري‌ ها زير ميكروسكـوپ استفاده مي‌شود؟

بزرگنمايي‌هاي مختلفي براي مشاهده باكـتري‌ها زير ميكروسكــوپ به‌ كار مي‌رود. درجه بزرگنمايي به اندازه و سطح جزئياتي كه بايد مشاهده شود بستگي دارد. رايج‌ترين بزرگنمايي‌هاي مورداستفاده براي مشاهده باكـتري‌ها عبارت‌اند از:

 

بزرگنمايي كم (۱۰× تا ۲۰×)

اين بزرگنمايي براي مكان‌يابي و بررسي نمونه باكتري روي لام به‌كار مي‌رود و يك نماي اوليه از توزيع و آرايش باكتري‌ها ارائه مي‌كند.

 

بزرگنمايي متوسط (۴۰× تا ۱۰۰×)

اين بزرگنمايي امكان مشاهده دقيق‌تر مورفولوژي باكتري‌ها را، از جمله شكل، اندازه و ساختارهاي سلولي، فراهم مي‌كند و تصوير واضح‌تري از باكـتري‌ها و ويژگي‌هاي آن‌ها ارائه مي‌دهد.

 

مشاهده دنياي ميكروب ها 

 

بزرگنمايي زياد (غوطه‌وري در روغن، معمولا ۱۰۰× تا ۱۰۰۰×)

بزرگنمايي زياد براي بررسي دقيق باكتري‌ها استفاده مي‌شود. در اين سطح، تكنيك غوطه‌وري روغن براي به حداكثر رساندن وضوح به‌ كار مي‌رود.

اين تكنيك شامل قرار دادن يك قطره روغن بين لام و عدسي شيئي است تا شكست نور كمتر شود و تصوير وضوح بيشتري داشته باشد. اين بزرگنمايي براي مطالعه ساختارهاي باكتريايي كوچك‌تر مثل ديواره سلولي، تاژك و پيلي بسيار كاربردي است.

توجه داشته باشد كه حداكثر بزرگنمايي مفيد ميكروسكـوپ نوري مركب معمولا حدود ۱۰۰۰× است. بيشتر از اين، وضوح تصوير با طول موج نور مرئي محدود مي‌شود. براي بزرگنمايي بالاتر معمولا به ميكروسكـوپ الكتروني نياز داريم.

انتخاب بزرگنمايي مناسب به اهداف خاص مطالعه و ويژگي‌هاي باكتري بستگي دارد. شايد لازم باشد از بزرگنمايي‌هاي مختلف به‌ صورت متوالي استفاده كنيد تا درك جامعي از نمونه به‌دست آوريد.

 

چگونه ميكروب و باكتري را بيشتر قابل‌مشاهده كنيم؟

براي نمايان‌تر كردن باكتري‌ها زير ميكروسكـوپ از تكنيك‌هاي زير استفاده كنيد:

 

رنگ‌آميزي

رنگ‌آميزي روشي رايج براي بهبود كنتراست و مشاهده بهتر باكتري ها است. تكنيك‌هاي رنگ‌آميزي مختلف مانند رنگ‌آميزي گرم، رنگ‌آميزي اسيد فست يا رنگ‌هاي ساده مثل متيلن بلو يا كريستال ويولت، براي برجسته كردن ساختارهاي باكتريايي و قابل‌ مشاهده‌تر كردن آن‌ها به‌ كار مي‌روند.

تكنيك‌هاي رنگ‌آميزي شامل اعمال رنگ‌ها يا مواد شيميايي خاص روي نمونه است كه به اجزاي مختلف باكتري مي‌چسبند و به ديده شدن آن‌ها كمك مي‌كنند.

 

تماشاي باكتري زير ميكروسكوپ 

 

تثبيت

تثبيت فرايند حفظ نمونه باكتـري در حالت طبيعي و جلوگيري از تغيير شكل يا پوسيدگي است. اين تكنيك شامل استفاده از تثبيت‌كننده‌ها، مثل گرما، مواد شيميايي (فرمالدئيد) يا دماهاي سرد براي بي‌حركت كردن باكتري‌ها و حفظ يكپارچگي ساختاري آن‌ها است. تثبيت به جلوگيري از حركت و افزايش مشاهده‌پذيري سلول‌هاي باكتـري كمك مي‌كند.

 

تغليظ

اگر نمونه رقيق باشد يا تراكم پايين باكتري داشته باشد، تغليظ نمونه مي‌تواند باكـتري‌ها را بيشتر نمايان كند. اين كار از طريق تكنيك‌هايي مثل سانتريفيوژ، فيلتراسيون يا ته‌نشيني انجام مي‌شود. اين تكنيك‌ها باكـتري‌ها را در حجم كمتري جمع مي‌كنند و در نتيجه غلظت و امكان مشاهده آن‌ها را افزايش مي‌دهند.

 

تنظيم روشنايي و كنتراست

تنظيم درست ميزان نور و كنتراست ميكروسكـوپ ديد را افزايش مي‌دهد. نور كافي جزئيات باكـتري‌ها را آشكار مي‌كند و باعث مي‌شود در پس‌زمينه بهتر ديده شوند.

 

بزرگنمايي

بزرگنمايي بالاتر ميزان مشاهده باكتـري‌ها را افزايش مي‌دهد و امكان مشاهده دقيق‌تر ساختار و ويژگي‌هاي آن‌ها را فراهم مي‌كند. با اين‌ حال فراموش نكنيد كه بزرگنمايي بيش از حد بدون آماده‌سازي و رنگ‌آميزي درست نمونه، تصوير تار و درهم‌ريخته‌اي را نشان خواهد داد.

 ميكروسكوپها 

 

آيا مي‌توان ميكروسكـوپ را براي ديدن باكتري‌ها تا آخرين درجه زوم كرد؟

بله، مي‌توانيد ميكروسكـوپ را تا جاي ممكن زوم كنيد تا باكـتري‌ها را به‌ وضوح ببينيد. محدوديت بزرگنمايي مفيد ميكروسكـوپ نوري با قدرت تفكيك و طول موج نور مرئي تعيين مي‌شود. وقتي بزرگنمايي از اين حد فراتر رود، تصوير تار يا مخدوش مي‌شود و جزئيات ظريف به‌ راحتي ديده نمي‌شوند.

حداكثر بزرگنمايي مفيد ميكروسكـوپ نوري مركب معمولا حدود ۱۰۰۰× است. فراتر از اين، وضوح توسط پراش نور محدود مي‌شود و كيفيت تصوير پايين مي‌آيد. افزايش بزرگنمايي بدون افزايش قدرت تفكيك، تصوير واضح‌تر يا دقيق‌تري از باكـتري‌ها فراهم نمي‌كند.

براي غلبه بر اين محدوديت و مشاهده باكـتري‌ها در بزرگنمايي‌هاي بالاتر، از ميكروسكـوپ الكتروني استفاده مي‌شود. ميكروسكـوپ‌هاي الكتروني به‌ جاي نور از پرتوهاي الكترون استفاده مي‌كنند كه امكان بزرگنمايي و وضوح بسيار بالاتر را فراهم مي‌كند.

ميكروسكـوپ الكتروني عبوري (TEM) و الكتروني روبشي (SEM) معمولا براي مشاهده باكـتري‌ها و ساير ساختارهاي ميكروسكـوپي در بزرگنمايي بسيار بالا به‌ كار مي‌روند. بنابراين هنگام استفاده از ميكروسكـوپ نوري، مهم است كه درجه بزرگنمايي را با در نظر گرفتن قدرت تفكيك دستگاه و اندازه باكتري موردنظر انتخاب كنيد.

 

آيا براي ديدن باكتري‌ها به غوطه‌وري در روغن نياز داريم؟

در حاليكه غوطه‌وري در روغن هميشه براي ديدن باكـتري‌ها ضروري نيست، اغلب براي مشاهده با بزرگنمايي بالاتر و وضوح بيشتر استفاده مي‌شود. تكنيك غوطه‌وري روغن به‌ ويژه هنگام مطالعه باكـتري‌هاي كوچك‌تر و ساختارهاي باكتريايي ظريف‌تر مفيد است.

اين تكنيك شامل قرار دادن يك قطره روغن بين عدسي شيئي و لام است. با اين كار، شكست نور كمتر مي‌شود و وضوح تصوير بالا مي‌رود. در نتيجه، سلول‌هاي باكـتريايي و جزئيات پيچيده آن‌ها بهتر ديده مي‌شوند.

مزيت اصلي غوطه‌وري روغن توانايي آن در افزايش روزنه عددي (NA) لنز شيئي است كه قدرت تفكيك ميكروسكـوپ را تعيين مي‌كند. روزنه عددي بالاتر باعث افزايش وضوح مي‌شود و مشاهده جزئيات كوچك‌تر را در سلول‌هاي باكـتريايي امكان‌پذير مي‌كند.

اين تكنيك معمولا موقع استفاده از عدسي با بزرگنمايي زياد، مثلا ۱۰۰ برابر و روزنه عددي بالا به‌ كار مي‌رود. بدون غوطه‌ وري روغن، كيفيت تصوير ممكن است به‌ دليل عدم تطابق ضريب شكست بين اسلايد شيشه‌اي، نمونه و عدسي شيئي كاهش يابد.

هنگام استفاده از بزرگنمايي كمتر مثل ۱۰ يا ۲۰ برابر براي مطالعه باكـتري‌هاي بزرگ‌تر به غوطه‌وري روغن نياز نداريد. در اين موارد كافي است لامل را روي نمونه بگذاريد.

در حاليكه غوطه‌وري روغن هميشه براي مشاهده باكـتري‌ها ضروري نيست، تكنيك ارزشمندي براي دستيابي به وضوح بالاتر و مشاهده بهتر، به‌ ويژه هنگام كار با باكـتري‌ هاي كوچك‌تر و بزرگنمايي بالا به‌ شمار مي‌آيد.

 

نتيجه

تمام مواردي كه براي شما در مقاله بالا عنوان شد همه راهكارهايي براي بهتر ديدن دنياي ميكروبي با ميكروسكـوپ بوده است. شما اگر به كاوش در دنياي ميكروبي علاقمند هستيد مي توانيد با مراجعه به سايت موسسه طبيعت آسمان شب با بهترين قيمت و كيفيت خريد ميكروسكوپ مدنظر خود را انجام دهيد. اگر در زمان خريد ميكروسكوپ نيز به مشاوره احتياج داشتيد مي توانيد با كارشناسان موسسه طبيعت آسمان شب ارتباط برقرار كنيد و مسائل خود را عنوان كنيد.

 

براي دانلود مقاله كاوش در جهان ميكروبي نكته‌هايي براي مشاهده باكتري‌ ها زير ميكروسكوپ روي لينك كليك كنيد.

 

منبع: سايت موسسه طبيعت آسمان شب و كاوش در جهان ميكروبي نكته‌هايي براي مشاهده باكتري‌ ها زير ميكروسكوپ

 


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۳ تير ۱۴۰۳ساعت: ۰۴:۱۵:۱۷ توسط:موسسه طبيعت آسمان شب موضوع:

راهنماي جامع انتخاب و خريد دوربين دوچشمي نجومي

اگر به نجوم علاقه داريد، حتما تصاوير شگفت‌انگيز اجرام آسماني را در مجله‌ها و وب‌سايت‌هاي مختلف ديده‌ايد. قطعا دوست داريد آن‌ها را به‌ صورت زنده تماشا كنيد، ولي آيا حتما بايد تلسكوپ داشته باشيد؟

خبر خوب اين است كه مي‌توانيد كهكشان‌ها، خوشه‌هاي ستاره‌اي و سحابي‌هاي نزديك را بدون تلسكوپ پيدا كنيد. كافي است يك دوربين دوچشمي نجومي و آسمان صاف داشته باشيد. مبتدي‌ها معمولا از كاربرد دوربين‌ دوچشمي نجومي اطلاع ندارند، ولي رصدكننده‌هاي باتجربه آن‌ را دم‌دست نگه مي‌دارند.

دوربين‌هاي دوچشمي نجومي تفاوت‌هاي خاصي با تلسكوپ دارند. مثلا، كوچك‌تر هستند و بزرگنمايي كمتري دارند. بااين‌حال چون سبك‌تر هستند، بيرون بردن، استفاده و نگهداري از آن‌ها بسيار آسان‌تر و ارزان‌تر است.

همچنين ديد بسيار وسيع‌تري نسبت به تلسكوپ ارائه مي‌كنند كه يافتن اجرام آسماني را آسان‌تر مي‌كند. دوربين دوچشمي نجومي به شما اجازه مي‌دهد از هر دو چشم‌تان استفاده كنيد و تصوير طبيعي‌تري را ببينيد. علاوه‌بر اين، تصوير وارونه يا معكوس نيست. در اين مقاله، هر چيزي را كه بايد درباره دوربين‌هاي دوچشمي نجومي بدانيد توضيح مي‌دهيم. با ما همراه باشيد.

 

مشخصات دوربين دوچشمي نجومي

اگر به پشت دوربين نگاه كنيد، دو عدد را مي‌بينيد كه با يك × از هم جدا شده‌اند. تركيب‌هاي رايج عبارت‌اند از 8×40، 7×35، 7×50 و 10×50. عدد اول بزرگنمايي يا «قدرت» دوربين و عدد دوم ديافراگم است. ديافراگم قطر لنزهاي جلويي است كه برحسب ميلي‌متر اندازه‌گيري مي‌شود.

همچنين، ممكن است اعداد ديگري را زير تركيب بزرگنمايي و ديافراگم ببينيد. اين اعداد نشان‌دهنده ميدان ديد يا به‌ عبارتي ميزان عريض بودن تصوير هستند. ميدان ديد برحسب فوت يا درجه در فاصله هزار ياردي بيان مي‌شود (تبديل ساده است: ۱ درجه برابر است با ۵۲ فوت در هزار يارد).

ميدان ديد دوربين‌هاي دوچشمي از حدود ۱۰ درجه (اندازه كاسه دب اكبر يا اندازه مشت‌ در امتداد بازو) در مدل‌هاي زاويه باز تا ۲ درجه (عرض انگشت شست در امتداد بازو) در مدل‌هاي با قدرت بالا متغير است. با اين‌ حال ميدان ديد معمولا بين ۵ تا ۸ درجه است، يعني تقريبا اندازه آسماني كه توپ گلف در امتداد بازو پوشش مي‌دهد.

 دوربين دوچشمي جديد 

 

با دوربين دوچشمي نجومي چه چيزي را مي‌توانيم ببينيم؟

مهم نيست از چه دوربين دوچشمي استفاده كنيد، اين وسيله مكملي عالي براي رصد ستاره‌ها خواهد بود. در آسمان صاف و تاريك حومه شهر، با چشم غيرمسلح مي‌توانيد تقريبا ۳ هزار ستاره را ببينيد. با دوربين دوچشمي، حتي يك مدل معمولي 7×35، اين عدد به ۱۰۰ هزار ستاره مي‌رسد!

وقتي آلودگي نوري زياد باشد، احتمالا فقط چند صد ستاره را مي‌بينيد. ولي دوربين‌ دوچشمي نجومي بيشتر از آنچه را كه مي‌توانيد با چشم غيرمسلح از بالاي قله اورست ببينيد، به شما نشان خواهد داد.

علاوه‌ بر ستاره‌ها، چيزهاي زياد ديگري براي تماشا در آسمان شب وجود دارد. تعداد زيادي ستاره دوگانه، ابرهاي ستاره‌اي راه شيري، خوشه‌هاي ستاره‌اي در اندازه‌ها و انواع مختلف، ستاره‌هايي كه روشنايي آن‌ها هر ماه يا حتي هر ساعت تغيير مي‌كند، انبوهي از سحابي‌هاي شبح‌وار و كهكشان‌هاي كم‌نور و دوردست در انتظار شما هستند.

مسلما، بيشتر اجرام نجومي كه دوربين‌هاي دوچشمي مي‌توانند نشان دهند بسيار كم‌نور به‌ نظر مي‌ رسند. با اين‌ حال، بيشتر اجرامي كه تلسكوپ نشان مي‌دهد نيز بسيار كم‌نورتر از آنچه انتظار داريد به‌ نظر مي‌رسند.

علاوه‌ بر اين، مهارت‌هاي استفاده از نقشه كه با استفاده از دوربين‌هاي دوچشمي براي شكار اجرام كم‌نور و دوردست به‌ دست خواهيد آورد، دقيقا همان چيزي است كه براي استفاده درست از تلسكوپ نياز داريد.

آسمان هميشه در حال تغيير است. در شب‌هاي تابستان مي‌توانيد عناق و سها (جفت ستاره معروف درست در وسط دسته آبگردان دب اكبر) و M13 كوچك و كاملا گرد (خوشه بزرگ در صورت فلكي هركول) را ببينيد.

كهكشان راه شيري را از بالاي سر صورت فلكي ماكيان تا پايين كمان رصد كنيد تا گره‌هايي از ستاره‌ها و حباب‌هاي درخشان گاز بين ستاره‌اي پيدا كنيد. بعضي از بخش‌هاي كهكشان راه شيري با دوربين دوچشمي نجومي بهتر از هر تلسكوپي به‌ نظر مي‌رسند.

در پاييز، كهكشان بزرگ آندرومدا را تماشا كنيد كه شبيه يك ابر كوچك بيضي‌شكل و كم‌نور است. ظاهر يك‌دست آن را با درخشش ظريف خوشه دوگانه در پرسئوس مقايسه كنيد.

آسمان صاف زمستان زماني عالي براي رصد خوشه‌هاي ستاره‌اي قلائص و پروين و سحابي جبار در شمشير شكارچي است. بهار نيز خوشه ستاره‌اي منحصر به‌ فرد كندوي عسل را در صورت فلكي خرچنگ به ارمغان مي‌آورد.

 

براي اطلاع از مقاله كرمچاله چيست؟ روي لينك كليك كنيد.

 

دوربين دوچشمي برسر مدل Pirsch 10x50

دوربين دوچشمي برسر مدل Pirsch 10x50 با «پوشش تصحيح كننده فاز»  يك دوربين دوچشمي حرفه‌اي است كه كيفيت رنگ و كنتراست طبيعي و بالايي دارد. مناسب براي استفاده در طبيعت‌، مسافرت، كوه‌نوردي و همه جا

با استفاده از شيشه‌هاي «باريوم كراون» با نام اختصاري BAK4  تصويري كه به چشم شما خواهد رسيد رنگ‌هاي طبيعي و شفافيت بالا خواهد داشت. علاوه بر اين براي هر چه بهتر شدن تصوير، عدسي‌هاي پوشش چند لايه و كامل دارند به اين ترتيب تصاوير بسيار با كيفيت و كنتراست بالا هستند.

يكي  از انواع پوشش كه در دوربين‌هاي دوچشمي با منشور مستقيم و نسبتا گران ‌قيمت مانند دوچشمي برسر مدل Pirsch 10x50  استفاده مي‌شود «تصحيح كننده فاز» نام دارد. به خاطر روش انعكاس نور در منشور اين دوچشمي‌ها، بعد از ورود نور به درون دوربين و عدسي‌هاي شيئي، پرتوها به دو قسمت مستقل تقسيم مي‌شوند كه از منشورها مستقلاً عبور مي‌كنند.  

اين امر باعث يك «تغيير فاز» مي‌شود يعني اينكه يك قسمت، در كسر بسيار ناچيزي از ثانيه زودتر به عدسي چشمي ‌مي‌رسد حالا پس از يكي شدن دوباره پرتوهاي نوري در چشمي‌ها، آنها كمي اختلاف فاز دارند كه باعث برهم خوردن ناچيزي در تعادل رنگ‌ها شود. با اضافه كردن پوشش خاصي روي منشورها اين اختلاف فاز برطرف مي‌شود و در نتيجه كيفيت رنگ‌ها، شفافيت و كنتراست بهتر مي‌شود.

در بحث دوربين دوچشمي، پوشش يو-آر يا "UR Coating" مخفف **Ultra-low Reflection Coating** است. اين نوع پوشش روي لنزهاي دوربين دوچشمي براي كاهش انعكاس نور اعمال مي شود كه مي‌تواند وضوح و روشنايي تصوير را بهبود بخشد. با قرارگيري اين پوشش روي لنزها نور بيشتري از لنزها عبور كرده و به چشم ناظر مي‌رسد و در نتيجه تصاوير واضح‌تر مي‌شود. پوشش UR از دست دادن نور ناشي از انعكاس را به حداقل مي رساند و به ويژه در شرايط كم نور يا هنگام مشاهده سوژه ها از راه دور مفيد است.

مواد مورد استفاده در پوشش UR براي دوربين هاي دوچشمي مانند دوربين دوچشمي BRESSER Pirsch 10x50 معمولاً شامل تركيباتي مانند *فلورايد منيزيم* يا *دي اكسيد سيليكون* است. اين مواد به دليل توانايي در كاهش انعكاس نور و در نتيجه افزايش عبور نور بيشتر از لنزها انتخاب شده‌اند كه وضوح و روشنايي كلي تصوير را از طريق دوربين دوچشمي افزايش مي دهد. پوشش UR هم در داخل و هم در خارج لنز اعمال مي شود تا اثربخشي آن به حداكثر برسد.

 

ويژگي هاي دوربين دوچشمي برسر مدل Pirsch 10x50

  • بزرگ‌نمايي ۱۰ برابر با عدسي‌هاي بزرگ ۵۰ ميلي‌متري
  •  لنزهاي دوربين دوچشمي پوشش چند لايه و كامل دارند
  • داراي پوشش UR روي عدسي‌ها براي به حداكثر رسيدن عبور نور و به حداقل رسيدن بازتاب نور
  • تصاويري روشن‌تر به دليل «پوشش تصحيح كننده فاز» روي لنزها
  • پرشده با گاز نيتروژن (ضد آب IPX7، بخار و مه‌گرفتگي)، مناسب همه شرايط جوي
  • براي بهترين تصوير ممكن، لنزها و منشورها از شيشه Bak-4 ساخته شده است
  • طراحي ارگونوميك -به شكل پُل – براي گرفتن در يك دست
  • حلقه لاستيكي دور چشمي با تنظيم ديوپتر بالا مناسب افرادي كه از عينك استفاده مي‌كنند
  • بدنه لاستيكي با جنس ضد لغزش و سر خوردن

 

دوربين دوچشمي 

 

دوربين دوچشمي نايت اسكاي مدل MS 40x110

دوربين دوچشمي نايت اسكاي مدل MS 40X110 بسيار مناسب براي تماشاي مناظردوردست طبيعت، حيات وحش و پرنده‌نگري است. علاوه بر اين با اين دوربين مي‌توانيد هلال ماه، هلال كوچك و زيباي زهره و عطارد را رصد كنيد. رصد ماه با پستي و بلندي‌هاي سطحي‌اش، مانند دهانه‌هاي برخوردي و كوه‌ها، مي‌تواند ساعت‌ها شما را سرگرم كند.
همچنين رصد مشتري و اقمار كوچك آن و‌ حلقه‌هاي زحل نيز با اين دوربين لذت‌بخش است. اگراز شهر فاصله بگيريد مي‌توانيد ده‌ها جرم غيرستاره‌اي مانند خوشه‌هاي باز، سحابي‌ها و كهكشان‌ها را با اين ابزار فوق‌العاده ببينيد.گشودگي دهانه‌ي بزرگ اين دوچشمي باعث گردآوري زياد نور و شفافيت تصوير در آن مي‌شود و آن‌ را به يك دوچشمي خوب براي رصد اجرام كم‌نور ژرفاي آسمان تبديل كرده است.

فضاي دروني اين دوچشمي براي پيشگيري از وارد شدن رطوبت به درون آن و بخار گرفتن عدسي‌ها از درون با گاز نيتروژن پر شده است. اين ابزار بسيار محكم است و بدنه‌ي ضد آب و ضد ضربه‌ي آن براي شرايط سخت و روزهاي باراني بسيار مناسب است.

 

كاربردها

مشاهده طبيعت و پرنده نگري – بزرگنمايي بسيار بالاي 40 برابري به شما امكان مي‌دهد اشياء را از فاصله‌اي دور به راحتي مشاهده كنيد و در همين حال ميدان ديد بزرگي داشته باشيد و تصاويري كه مي‎بينيد تا حدي سه-بعدي باشند را در همان زمان مشاهده كنيد. عدسي‌هاي بسيار بزرگ 110 ميلي‌متري در اين دوچشمي باعث شده تا تصاوير بسيار روشن و واضح باشند و رقيب جدي براي تك چشمي‌هاي بزرگ (spotting scope) باشد.

رصد نجومي- براي رصد آسمان شب به دوربين نياز داريد كه كيفيت اپتيكي بالايي داشته باشد. در ميدان ديد دوچشمي 110 ميليمتري MX ستاره‌ها نقاطي ثابت و درخشان خواهند بود. علاوه بر اين با توجه به قدرت گردآوري نور بالا و بزرگنمايي خوب اين دوربين دوچشمي مي‌توان از آن براي رصد اجرام و سوژهاي گسترده مانند خوشه‌هاي ستاره‌اي در آسمان شب بهره برد.

 

ويژگي‌هاي كلي دوربين دوچشمي :

منشورهاي بزرگ براي روشنايي خوب – عاملي كه اغلب براي دوربين‌هاي با كيفيت خوب ناديده گرفته مي‌شود، منشورهايي با اندازه‌اي كافي بزرگ است.

سري MS با بدنه سبك از آلياژ منيزيم MS (Magnesium Series) داراي منشورهاي بزرگ است كه باعث مي‌شود تمام ميدان ديد اين دوچشمي روشنايي خوب و يكپارچه داشته باشد.

آسودگي چشم 18 ميلي متر – ميدان ديد كامل اين دوربين‌هاي دوچشمي را مي‌توان به راحتي حتي با عينك ديد. براي اين كار حلقه‌هاي لاستيكي دور چشمي  را مي توان به عقب تا كرد. اگر بدون عينك مشاهده مي‌كنيد، اين حلقه‌ها را در حالت كشيده قرار دهيد.

آداپتور سه پايه –  دوربين‌هاي دوچشمي كه چنين بزرگنمايي بالايي دارند بايد هميشه روي سه پايه استفاده شوند. شفت يا همان ميله مركزي كه در وسط دوچشمي قرار دارد و پيچ اتصال متحرك روي آن به شما امكان مي‌دهد تا دوربين دوچشمي را روي هر سه پايه عكاسي استانداردي به راحتي و با تعادل نصب كنيد. براي تهيه سه‌پايه مناسب با كارشناسان آسمان شب تماس بگيريد.

 

اهميت پوشش چند لايه و كامل در دوربين دوچشمي نايت اسكاي مدل MS 40X110:

سطح لنزي كه هيچ پوششي نداشته باشد %96 نور را از خود عبور مي‌دهد و %4 از نور پراكنده مي‌شود. اما سطح لنزي با پوشش كامل و چند لايه  %99.5 درصد نور را عبور مي‌دهد و پراكندگي نوري از روي سطح لنز تنها %0.5 خواهد بود.

بنابراين اگر در يك  دوربين دوچشمي كه چندين لنز و منشور دارد، مجموع سطوح لنزها و منشورها 10 باشد، اين دوربين در صورتي كه لنزهايش هيچ پوششي نداشته باشند فقط چيزي در حدود %60 نور ورودي را به چشمان شما مي‌رساند و بقيه پرتوهاي نوري بازتاب يا پراكنده مي‌شوند. اما در صورتي كه لنزها پوشش كامل و چند لايه داشته باشند %95 نور ورودي به چشمان شما خواهد رسيد. نتيجه اينكه پوشش كامل و چند لايه لنزها و منشورها در يك دوچشمي اهميت بالايي دارد.

 

دوربين دوچشمي حرفه اي 

 

 

ويژگي هاي دوربين دوچشمي نايت اسكاي مدل MS 40X110

  • بزرگ‌نمايي فوق‌العاده 40 برابر با عدسي‌هاي بسيار بزرگ 110 ميليمتري
  • سري MS با بدنه سبك از آلياژ منيزيم MS (Magnesium Series)
  • ايده‌آل براي پرنده‌نگري، تماشاي مناظر طبيعت، حيات وحش و مناظر شهري
  • مناسب نجوم (بويژه رصد ماه)
  • لنزها با كيفيت بالا و پوشش چند لايه ضد انعكاس نور (افزايش ميزان عبور نور و شفافيت تصوير)
  • داري منشورهاي بزرگ از جنس BAK4 براي رسيدن به بهترين تصوير ممكن
  • گردآوري نور عالي در شرايط نور كم و يا فواصل دور با كيفيت تصوير بسيار بالا
  • ضد مه‌ گرفتگي و پر شده با گاز نيتروژن براي استفاده در شرايط مختلف آب و هوايي
  • ضد آب با درجه مقاومت IPX7 
  • با آسودگي چشمي بالا ، مناسب استفاده با عينك و بدون آن
  • فوكوسر مستقل و حرفه‌اي براي هر دوچشمي (مناسب رصدهاي نجومي)
  • دوربين دوچشمي نايت اسكاي مدل MS 40X110 داراي كيف حمل مخصوص و مستحكم

 

براي اطلاع از مقاله با تلسكوپ چه چيزهايي را مي‌توانيم ببينيم؟ روي لينك كليك كنيد.

 

خريد دوربين دوچشمي نجومي

اگر دوربين دوچشمي نداريد يا مدل جديدتر مي‌خواهيد، زمان خريد فرا رسيده است. گزينه‌هاي زيادي وجود دارند كه بعضي براي نجوم و تعدادي ديگر براي پرنده‌نگري مناسب‌تر هستند.

از آن‌جايي ‌كه رصد اجرام آسماني در تاريكي انجام مي‌شود، به ديافراگم بزرگ يا به‌ عبارتي عدسي‌هاي جلويي بزرگ نياز داريد. عدسي‌هاي بزرگ نور زيادي را جمع‌آوري مي‌كنند تا بتوانيد اجرام كم‌نورتر را ببينيد.

اندازه ديافراگم در طول روز اهميت زيادي ندارد. وقتي نور زياد باشد، عدسي‌هاي كوچك هم كارتان را راه مي‌اندازند. به‌ همين دليل دوربين‌هاي دوچشمي ديد در روز كوچك‌تر، سبك‌تر و ارزان‌تر هستند. در دوربين‌ دوچشمي نجومي، هرچه ديافراگم بزرگ‌تر باشد بهتر است.

همچنين به كيفيت تصوير بالا نياز داريد. ستاره‌ها و اجرام آسماني كم‌نور در پس‌ زمينه تاريك چالش‌برانگيزتر از مناظر روز هستند. بنابراين، ضعف اپتيك‌هاي معمولي هنگام تماشاي آسمان شب بسيار محسوس‌تر است. به‌ طور كلي، قيمت شاخص بسيار خوبي براي كيفيت تصوير است. اپتيك‌هاي خوب ارزان نيستند.

 

طراحي دوربين‌ دوچشمي

دوربين‌هاي دوچشمي در دو سبك بدنه عرضه مي‌شوند: ظاهر آشناي «پله‌اي» طرح منشور جانبي يا پرو و نماي شيك‌تر H مانند منشور مستقيم يا روف. بيشتر دوربين‌هاي دوچشمي نجومي از منشورهاي پرو استفاده مي‌كنند كه نام خود را از عينك‌ساز ايتاليايي كه آن‌ها را در دهه ۱۸۵۰ اختراع كرد، گرفته‌اند.

مدل‌هاي منشور مستقيم كوچك‌تر و سبك‌تر هستند، ولي طراحي اپتيكال حساس و پيچيده‌تري دارند كه ساخت آن‌ها را دشوارتر و گران‌تر مي‌كند. در نتيجه دوربين‌هاي دوچشمي منشور مستقيم بسيار لوكس و با كيفيت هستند، ولي تقاضاي كمي دارند.

 

خريد دوربين دوچشمي 

 

دوربين‌هاي دوچشمي غول‌پيكر

در سال‌هاي اخير، دوربين‌هاي دوچشمي غول‌پيكر با ظاهر پرابهت عملكرد چشمگيري از خود نشان داده‌اند. ظاهر آن‌ها طوري است كه انگار دوربين 7×50 استروئيد مصرف كرده باشد.

ديافراگم‌هاي رايج دوربين‌هاي دوچشمي غول‌پيكر شامل ۷۰، ۸۰ و حتي ۱۰۰ ميلي‌متر است (فوجينون يك مدل ۱۵۰ ميلي‌متري دارد كه معادل دو تلسكوپ ۶ اينچي، يكي براي هر چشم، است). براي استفاده از اين دوربين‌ها، داشتن سه‌پايه با مقر مناسب كه اجازه دهد به‌سمت بالا نشانه بگيريد، ضروري است.

اگر چه دوربين‌هاي غول‌پيكر مكمل خوبي براي مجموعه تجهيزات شما هستند، آن‌ها را به‌ عنوان ابزار اصلي توصيه نمي‌كنيم. با مدل‌هاي ساده 7×40 يا 10×50 شروع كنيد و بعدا سراغ آن‌ها برويد.

يكي ديگر از نوآوري‌هاي اخير، دوربين‌هاي‌ دوچشمي تثبيت‌كننده هستند. در ساخت اين مدل‌ها، همان مكانيسم‌هاي هوشمندانه‌اي به‌ كار رفته است كه در بهترين دوربين‌هاي فيلمبرداري وجود دارد.

با فشار دادن يك دكمه، تصوير بزرگنمايي‌شده لرزان ناگهان آرام و تقريبا ثابت مي‌شود. در نتيجه مي‌توانيد از بزرگنمايي‌هاي بالاتر استفاده كنيد و با ديافراگم كوچك‌تر بيشتر از دوربين‌هاي دوچشمي معمولي ببينيد.

 

چه نوع بزرگنمايي بهترين است؟

شايد فكر كنيد بزرگنمايي بيشتر بهتر است، ولي در عمل اين‌ طور نيست. هنگام استفاده از بزرگنمايي 10× و بالاتر، ثابت نگه داشتن دوربين دوچشمي اگر روي مقر نباشد يا لرزش‌گير تصوير نداشته باشد، سخت‌تر و خسته‌كننده‌تر مي‌شود.

درباره بهترين بزرگنمايي اختلاف‌ نظر وجود دارد. طرفداران قدرت كم 7× يا 8× را توصيه مي‌كنند، در حاليكه دوستداران مدل‌هاي پرقدرت معتقد هستند كه جزئيات بيشتر و پس‌ زمينه تيره‌تر ارائه‌ شده توسط بزرگنمايي 10× ارزش ميدان ديد باريك‌تر و تكان خوردن بيشتر را دارد. در صورت امكان، هر دو را خوب امتحان كنيد و ببينيد كدام را ترجيح مي‌دهيد.

ويژگي ديگري كه بايد در نظر بگيريد مردمك خروجي است. مردمك خروجي قطر باريكه نوري است كه وقتي دوربين دوچشمي نجومي را به‌ سمت آسمان روشن يا ديوار سفيد داخل خانه مي‌گيريد، از چشمي خارج مي‌شود.

اندازه مردمك خروجي ويژگي مهمي است كه معمولا ناديده گرفته مي‌شود. براي تعيين آن كافي است ديافراگم را بر بزرگنمايي تقسيم كنيد. مثلا دوربين‌هاي دوچشمي 50×7 مردمك خروجي ۷ ميلي‌متري و دوربين‌هاي 50×10 مردمك خروجي ۵ ميلي‌متري دارند.

چرا اندازه مردمك خروجي مهم است؟ زيرا نوري كه از آن بيرون مي‌آيد بايد داخل مردمك چشم جا شود و چشم همه در تاريكي به يك اندازه باز نمي‌شود. مثلا مردمك افراد جوان (زير ۳۰ سال) حدود ۷ ميلي‌متر باز مي‌شود.

اگر چه افراد بسيار متفاوت هستند. قانون كلي اين است كه بعد از ۳۰ سالگي، هر ۱۰ يا ۱۵ سال يك ميلي‌متر از مردمك خروجي را از دست مي‌دهيد. بنابراين چشم‌هاي مسن‌تر نمي‌توانند تمام پرتو خارج‌شده را ببينند و ممكن است تفاوتي بين 35×7 و 50×7 مشاهده نكنند. به‌ عبارت ديگر، نور اضافي جمع‌آوري‌شده توسط 50×7 داخل چشم جا نمي‌شود و هدر مي‌رود.

 

دوربين دوچشمي مناسب رصد ستاره ها 

 

تست دوربين دوچشمي براي ستاره‌نگري

بهترين راه براي انتخاب دوربين دوچشمي نجومي مناسب اين است كه آن را در شب امتحان كنيد. با اين‌ حال شايد فروشنده اجازه چنين كاري را ندهد. خوشبختانه با چند روش ساده مي‌توانيد عملكرد دوربين دوچشمي را داخل فروشگاه تشخيص دهيد.

 

تست دوربين دوچشمي نجومي در فروشگاه

ابتدا چند دوربين دوچشمي نجومي برداريد و پشت به نور به لنزهاي شيئي آن‌ ها نگاه كنيد. بلافاصله متوجه خواهيد شد كه در بعضي از لنزهاي شيئي، انعكاس نور روشن‌تر است. مدل‌هايي را انتخاب كنيد كه انعكاس آن‌ها تيره‌تر (و عميقا رنگي) به‌ نظر مي‌ رسد. اين نشانه كيفيت خوب پوشش لنز است. پوشش خوب باعث افزايش انتقال نور از طريق شيشه مي‌شود و ميزان نور پراكنده‌شده را كاهش مي‌دهد.

سپس در حاليكه هنوز به لنزهاي جلويي بزرگ نگاه مي‌كنيد، دوربين دوچشمي را كمي كج كرده و انعكاس را در عمق بيشتر بررسي كنيد. انعكاس بايد رنگي باشد نه سفيد. انعكاس سفيد نشانه سطح شيشه‌اي است كه هيچ پوششي ندارد.

شايد فكر كنيد مي‌توانيد كيفيت پوشش‌ها را از عناويني مثل «پوشش‌داده‌شده»، «چندپوششي» يا «كاملا چندپوششي» تشخيص دهيد، ولي اين اصطلاح‌ها در عمل بي‌معني هستند.

اگر دليل مي‌خواهيد كافي است نگاه كنيد. همچنين گول مدل‌هايي را كه به‌ عنوان «لنزهاي با پوشش ياقوتي» تبليغ مي‌شوند، نخوريد. حالا دوربين دوچشمي نجومي را بچرخانيد و دوباره سفيد يا رنگي بودن انعكاس را بررسي كنيد.

در مرحله بعد رو به يك ديوار روشن بايستيد و دوربين را در حاليكه چشمي‌ها به‌ سمت شما هستند در امتداد بازو نگه داريد. در اين حالت، مردمك‌هاي خروجي (باريكه‌هاي نور) را خواهيد ديد كه درست پشت چشمي‌ها شناور هستند.

شايد فكر كنيد مردمك‌هاي خروجي هميشه كاملا گرد هستند، ولي اينطور نيست. مردمك‌هاي خروجي دوربين‌هاي دوچشمي ارزان‌تر معمولا شبيه مربعي هستند كه دو گوشه از چهار گوشه‌اش تراشيده يا كم‌رنگ شده است. در اين صورت، تمامي تصاويري كه مي‌بينيد تاحدودي كم‌نور خواهند بود.

مدلي را انتخاب كنيد كه مردمك خروجي گرد دارد. اين يعني از منشورهاي با كيفيت در ساخت آن استفاده شده است و تمام نور موردنياز را دريافت خواهيد كرد. همچنين مي‌ توانيد برگه مشخصات را بررسي كنيد. بهترين منشورها از شيشه BAK-4 ساخته مي‌شوند، در حاليكه منشورهاي ضعيف از جنس BK-7 هستند.

از آن‌ جايي ‌كه منشورها داخل دوربين مخفي‌اند، يكي از اولين چيزهايي هستند كه سازندگان هنگام تلاش براي پايين آوردن قيمت قرباني مي‌كنند. مردمك خروجي مربعي يا سايه‌دار نشانه منشور كيفيت‌پايين يا كوچك است.

اگر آستيگماتيسم داريد و عينك مي‌زنيد، مطمئن شويد كه مي‌توانيد تمام ميدان ديد را با عينك ببينيد. اگر فقط نزديك‌بين يا دور‌بين هستيد، مي‌توانيد با تنظيم فوكوس بدون عينك از دوربين استفاده كنيد. اگر آستيگماتيك هستيد، چاره‌اي نيست. بايد با عينك از دوربين دوچشمي نجومي استفاده كنيد.

سپس، هم‌ترازي يا هم‌ خطي لوله‌هاي دوربين را بررسي كنيد. كاربران باتجربه آن را به‌ سرعت تشخيص مي‌دهند، ولي مبتدي‌ها به تلاش بيشتري نياز دارند. زيرا چشم و مغز به‌ طور خودكار سعي مي‌كنند هر نوع ناهماهنگي را اصلاح كنند.

دوربين‌ دوچشمي كه تراز نباشد كمي احساس «دريازدگي» در شما ايجاد مي‌كند. در موارد شديد ممكن است براي ادغام دو تصوير، حداقل خيلي سريع، مشكل داشته باشيد. حتي ممكن است وقتي از نگاه كردن دست برداريد، احساس كنيد راحت شده‌ايد.

حالا وقت آن رسيده است كه با دوربين دوچشمي نجومي به اطراف نگاه كنيد. به اندازه ميدان ديد توجه كنيد كه هرچه وسيع‌تر، بهتر. فراموش نكنيد لبه‌هاي يك ميدان ديد وسيع ممكن است كيفيت نوري ضعيفي داشته باشند. آيا وقتي مركز واضح است، نماي نزديك لبه تار به‌ نظر مي‌رسد؟ بعضي از دوربين‌هاي دوچشمي نجومي از اين لحاظ بهتر از بقيه هستند.

يك خط صاف مثل قاب در را با زاويه قائم دنبال كنيد. آيا خط در نزديكي لبه‌ها به‌ سمت داخل يا خارج خم مي‌شود؟ اين اعوجاع بايد جزئي باشد. به خطوط واضحي كه نور و تاريكي را جدا مي‌كنند، مثل تنه درخت يا لبه ساختمان در زمينه آسمان روشن نگاه كنيد. حاشيه‌هاي قرمز دارند يا آبي؟ اعوجاج رنگي در همه مدل‌ها وجود دارد ولي بعضي بهتر از بقيه هستند.

اگر اين مراحل را دنبال كنيد، به‌ راحتي مي‌توانيد يك دوربين دوچشمي نجومي خوب در فروشگاه انتخاب كنيد. با اين‌ حال، شايد قصد داريد از يك فروشگاه آنلاين خريد كنيد. در اين صورت، امكان تست وجود ندارد. بنابراين مطمئن شويد كه سياست‌هاي فروش اجازه مي‌دهند كه دوربين معيوب يا نامناسب را پس دهيد.

 

ويژگي هاي دوربين دوچشمي 

 

دوربين دوچشمي نجومي را زير ستاره‌ها امتحان كنيد

هر وقت فرصت شد، دوربين دوچشمي را زير آسمان تاريك شب امتحان كنيد. يك ستاره در شب دقيق‌ترين شاخص كيفيت نوري است. در طول روز نيز مي‌توانيد دنبال ستاره مصنوعي بگرديد، مثلا انعكاس نور خورشيد روي تير برق يا يك قطعه فلز براق در دوردست.

سوژه را در مركز ميدان ديد قرار دهيد. وقتي با يك چشم نگاه مي‌كنيد، آيا مي‌توانيد آن را به نقطه فوكوس كامل برسانيد يا وقتي پيچ را مي‌چرخانيد پرتوهاي ريز از يك سمت شروع مي‌شوند و به‌سمت زواياي قائم منقبض مي‌شوند؟ اين آستيگماتيسم به‌ ويژه هنگام تماشاي ستاره‌ها آزاردهنده است. اگر آستيگماتيسم داريد، اين آزمايش را با عينك انجام دهيد.

اگر با چرخاندن پيچ، پرتوهاي كوچكي از ستاره در همه جهت‌ها بيرون مي‌زنند و بعد تصوير فوكوس مي‌شود، به انحراف كروي نگاه مي‌كنيد. اين مشكل ممكن است در چشمتان نيز وجود داشته باشد، حتي اگر عينك زده باشيد.

بنابراين، همه دوربين‌هاي دوچشمي با اندازه معين مردمك خروجي اين مشكل را دارند. دوربين دوچشمي نجومي با قدرت بالاتر انحراف كروي كمتري دارد، زيرا مردمك خروجي كوچك‌تري را براي يك ديافراگم مشخص ايجاد مي‌كند. متاسفانه انحراف كروي چشم با عينك قابل‌ اصلاح نيست.

حالا ستاره را از مركز ميدان ديد به‌ سمت لبه حركت دهيد. سوژه از فوكوس خارج مي‌شود، مگر اينكه ميدان كاملا صاف باشد و هيچ انحراف ديگري وجود نداشته باشد. به‌ عنوان يك قاعده كلي تا زمانيكه ستاره حداقل به نيمه راه لبه ميدان ديد نرسد، نبايد تصوير آن خراب شود.

 

يك دوربين دوچشمي نجومي ساده انتخاب كنيد

به‌ عنوان نكته آخر، مدل ساده بهتر است. به‌ عنوان يك قاعده، حداقل براي استفاده‌هاي نجومي از دوربين‌هاي دوچشمي زوم‌ اجتناب كنيد. چشمي‌هاي زوم خوب نياز به استاندارد بسيار بالا (و گران‌قيمت) دقت ساخت دارند كه معمولا رعايت نمي‌شود. به‌ همين ترتيب، دوربين‌هاي دوچشمي با قابليت عكاسي ممكن است براي استفاده معمولي در روز مناسب باشند ولي عملكرد خوبي در شب نداشته باشند.

بيشتر دوربين‌هاي دوچشمي فوكوس مركزي دارند. يعني با چرخاندن يك دستگيره يا دكمه مركزي، هر دو لوله به‌ طور همزمان فوكوس مي‌شوند. اين ويژگي براي زماني كه فاصله سوژه مدام تغيير مي‌كند، مثل پرنده‌نگري يا وقتي چند نفر همزمان از يك دوربين استفاده مي‌كنند، عالي است. آسمان شب هميشه ثابت است و احتمالا آن را تنها تماشا مي‌كنيد. بنابراين، وقتي روي ستاره‌ها فوكوس كنيد، ديگر نيازي به دستكاري دوربين نيست.

 

خريد دوربين هاي دوچشمي 

 

دوربين دوچشمي نجومي را ثابت نگه داريد

به‌ زودي متوجه مي‌شويد كه يكي از بزرگ‌ترين چالش‌ها در استفاده از دوربين‌هاي دوچشمي نجومي ثابت نگه داشتن آن‌ها است. اگر سوژه مدام تكان بخورد، تقريبا چيزي نخواهيد ديد. شش روش ساده براي ثابت نگه داشتن دوربين‌ دوچشمي نجومي وجود دارد:

  • از قدرت پايين استفاده كنيد. بيشتر افراد مي‌توانند دوربين‌هاي دوچشمي 7× را به‌ راحتي نسبتا ثابت نگه دارند. برخي حتي مي‌توانند مدل‌هاي 10× را براي مدت كوتاهي با دست نگه دارند. اگر دوربين قوي‌تري داريد، براي گرفتن عكس‌هاي ثابت بدون مقر مشكل خواهيد داشت.
  • اگر ايستاده‌ايد، به چيزي تكيه دهيد. به ماشين، درخت يا ديوار تكيه دهيد تا تصوير ثابت‌تر شود.
  • اگر نشسته‌ايد، از صندلي استفاده كنيد. بهتر است پشتي صندلي قابل‌ تنظيم باشد. وقتي كمر و آرنج‌تان تكيه‌گاه داشته باشد، تصوير ثابت‌تر و واضح‌تر خواهد شد. اگر از صندلي بدون تكيه‌گاه استفاده مي‌كنيد، مراقب باشيد موقع نگاه كردن به بالا واژگون نشويد! شايد بهتر باشد روي زمين دراز بكشيد.
  • برخي افراد توصيه مي‌كنند انتهاي لوله سمت چپ را با دست راست بگيريد، لوله سمت راست را روي مچ دست سوار كنيد و سپس دوربين را به‌ آرامي به سر بچسبانيد.
  • آيا تصوير كاملا ثابت مي‌خواهيد؟ روي يك مقر خوب سرمايه‌گذاري كنيد. مثلا، يك براكت ساده به‌ شكل L كه به سه‌ پايه وصل مي‌شود يا يك مقر متوازي‌الاضلاع فانتزي كه زاويه دوربين دوچشمي نجومي را ثابت نگه مي‌دارد تا آن را متناسب با چشمان‌تان بالا و پايين كنيد. اين مقر به‌ ويژه براي رصد دست‌ جمعي مفيد است.
  • خودتان مقر بسازيد. فيلم‌هاي آموزشي ساخت مقر در اينترنت فراوان هستند. حتي اگر دست به كار نشويد، مطمئنا از خلاقيت ديگران شگفت‌زده خواهيد شد.

 

سخن پاياني

حالا كه با دوربين دوچشمي و نحوه عملكرد آن آشنا شديد همچنين در مورد خريد دوربين دوچشمي نيز اطلاعاتي به دست آورديد مي توانيد با خيالي آسوده به سايت موسسه طبيعت آسمان شب مراجعه كنيد تا بهترين قيمت و كيفيت را تجربه كنيد.

 

براي دانلود مقاله راهنماي جامع انتخاب و خريد دوربين دوچشمي نجومي روي لينك كليك كنيد.

 

منبع: سايت موسسه طبيعت آسمان شب و راهنماي جامع انتخاب و خريد دوربين دوچشمي نجومي

 


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۳ تير ۱۴۰۳ساعت: ۱۲:۵۳:۴۰ توسط:موسسه طبيعت آسمان شب موضوع:

اتمسفر سياره‌هاي ديگر چگونه است؟

اتمسفر زمين تركيبي خوشايند از نيتروژن و اكسيژن (به‌ ترتيب ۷۸ و ۲۱درصد)، كمي بخار آب، دي‌اكسيد كربن و ساير مولكول‌هاي گازي است. فشار اتمسفري نيز ۱۰۱.۳۲۵ كيلوپاسكال است كه تا ارتفاع تقريبا ۸.۵ كيلومتري اعمال مي‌شود.

در مجموع، جو زمين پرثمر و حيات‌بخش است ولي ساير سياره‌هاي منظومه شمسي چطور؟ تركيب و فشار جوي آن‌ها چگونه است؟ هر سياره‌اي در منظومه شمسي نوعي جو دارد. بعضي از آن‌ها بسيار نازك و رقيق (اگزوسفر عطارد) و بعضي ديگر فوق‌العاده متراكم و قوي (جو غول‌هاي گازي) هستند.

بسته به تركيب سياره، چه سنگي باشد يا يك غول گازي يا يخي، گازهاي تشكيل‌دهنده جو از هيدروژن و هليوم تا عناصر پيچيده‌تر مثل اكسيژن، دي‌اكسيد كربن، آمونياك و متان متغير هستند. حتما مي‌دانيد كه جو سياره‌هاي ديگر قابل‌ تنفس نيست و از حيات پشتيباني نمي‌كند، ولي موضوع فقط اين نيست. تا انتهاي اين مقاله با ما همراه باشيد تا با اتمسفر سياره‌هاي ديگر بيشتر آشنا شويد.

 

اتمسفر عطارد

عطارد بسيار گرم‌تر و كوچك‌تر از آن است كه جو داشته باشد. با اين‌ حال، يك اگزوسفر ضعيف و متغير دارد كه از هيدروژن، هليوم، اكسيژن، سديم، كلسيم، پتاسيم و بخار آب تشكيل شده است. فشار اتمسفريك عطارد حدود ۱۴-۱۰ بار يا معادل يك كوادريليونم فشار جوي زمين است.

دانشمندان معتقدند كه اگزوسفر عطارد از ذره‌هاي به‌ دست‌آمده از باد خورشيدي، خروج گازهاي آتشفشاني و زباله‌هايي كه به‌ دليل برخورد ريز شهاب سنگ وارد مدار شده‌اند، تشكيل شده است. از آن‌ جايي ‌كه عطارد اتمسفر كارآمدي ندارد، نمي‌تواند گرماي خورشيد را حفظ كند. اين امر همراه با خروج از مركز بالا باعث مي‌شود عطارد تغييرات قابل‌ توجه دما را تجربه كند.

در حاليكه دما در سمتي كه رو به خورشيد است به ۷۰۰ كلوين (۴۲۷ درجه سانتيگراد) مي‌رسد، در سمتي كه در سايه قرار دارد به ۱۰۰ كلوين (۱۷۳- درجه سانتيگراد) كاهش مي‌يابد.

 

اتمسفر عطارد 

 

اتمسفر زهره

اتمسفر بسيار متراكم زهره كه عمدتا از دي‌ اكسيد كربن با مقدار كمي نيتروژن تشكيل شده است، مشاهده سطح اين سياره را دشوار مي‌كند. فشار اتمسفري زهره ۹۲ بار (۹.۲ مگاپاسكال)، يعني ۹۲ برابر فشار در سطح زمين است. جرم جو آن نيز ۹۳ برابر زمين است.

زهره گرم‌ترين سياره منظومه شمسي است كه ميانگين دماي سطح آن به ۷۳۵ كلوين (۴۶۲ درجه سانتيگراد/۸۶۳.۶ درجه فارنهايت) مي‌رسد. دماي بالاي زهره به‌ دليل اتمسفر غني از دي‌ اكسيد كربن است كه همراه با ابرهاي ضخيم دي‌ اكسيد گوگرد، قوي‌ترين اثر گلخانه‌اي را در منظومه شمسي ايجاد مي‌كند.

بالاي لايه متراكم دي‌ اكسيد كربن، ابرهاي ضخيمي قرار دارند كه عمدتا از دي‌ اكسيد گوگرد و قطره‌هاي اسيد سولفوريك تشكيل شده‌اند. اين ابرها حدود ۹۰درصد از نور خورشيد دريافت‌شده را در فضا پخش مي‌كنند.

يكي از پديده‌هاي رايج زهره بادهاي شديد است كه سرعت آن‌ها به ۸۵ متر بر ثانيه (۳۰۰ كيلومتر در ساعت/ ۱۸۶.۴مايل در ساعت) در بالاي ابرها مي‌رسد و هر چهار تا پنج روز دور سياره مي‌چرخند. سرعت اين بادها ۶۰ برابر سرعت چرخش زهره است، در حاليكه سريع‌ترين بادهاي زمين فقط ۱۰ تا ۲۰درصد سرعت چرخش آن هستند.

فضاپيماهاي تحقيقاتي كشف كرده‌اند كه ابرهاي متراكم زهره درست مثل ابرهاي زمين قادر به توليد رعد و برق هستند. بروز متناوب آن‌ها كه حداقل نصف ميزان رعد و برق در زمين است، الگوي مرتبط با فعاليت آب‌وهوايي را نشان مي‌دهد.

 

بزرگترين فروشگاه اينترنتي تلسكوپ

 

تلسكوپ بازتابي ۱۱۴ ميلي‌متري نايت‌اسكاي مدل Astroguide 114AZ

تلسكوپ بازتابي ۱۱۴ ميلي‌متري نايت‌اسكاي مدل Astroguide 114AZ، يك تلسكوپ بازتابي (نيوتني) بسيار قدرتمند و پيشرفته است كه تجهيزات بسيار كاملي براي كشف شگفتي‌هاي آسمان شب دارد. يك تلسكوپ سبك و قابل حمل و در عين حال با گردآوري نور بالا و قدرتمند كه بسيار مناسب نوجوانان، دانش‌آموزان و بزرگسالاني است كه ميخواهند رصد آسمان را شروع كنند.

Astroguide 114AZ بيش از ۲۵۰ برابر گردآوري نور دارد و مي‌تواند تا ۲۲۸ برابر بزرگ‌نمايي كاربردي داشته باشد كه كاملا براي مشاهده دهانه هاي ماه، قمرهاي مشتري، حلقه زحل، خوشه‌هاي ستاره اي و موارد ديگر بسيار مناسب است.

Astroguide 114AZ تركيبي كامل از كيفيت، ارزش، تجهيزات كامل و قدرت است.

 

مشخصات و ساختار اپتيكي

Astroguide 114AZ يك تلسكوپ بازتابي (نيوتني) است و آينه اصلي ۱۱۴ ميلي‌متري آن از جنس شيشه بسيار باكيفيت با بازتاب بسيار بالا و پوشش كامل از جنس آلومنيوم/ دي اكسيد سيليسيم با فاصله كانوني ۵۰۰ ميلي‌متر ساخته شده‌است.

مهم‌ترين كار يك تلسكوپ گردآوري نور است، يعني همان‌كاري كه چشم ما براي ديدن انجام مي‌دهد را تلسكوپ چندين برابر قوي‌تر انجام مي‌دهد. Astroguide 114AZ ، در حدود ۲۵۰ برابر چشم انسان گردآوري نور دارد، يعني بيش از ۲ برابر يك تلسكوپ ۷۶ ميلي‌متري و ۲٫۵ برابر يك تلسكوپ ۷۰ ‌ميلي‌متري.

علاوه بر گردآوري نور بالا، با توجه به آينه ۱۱۴ ميلي‌متري و با كيفيت، بزرگ‌نمايي قابل قبول Astroguide 114AZ چيزي در حدود ۲۲۸ برابر است (به ازاي هر ميلي‌متر ۲ برابر) و مي‌توانيد تصاوير بسيار هيجان‌انگيزي از ماه و سيارات و اجرام اعماق آسمان با اين تلسكوپ ببينيد.

فوكوسر  تلسكوپ يكي ديگر از بخش‌هاي مهم يك تلسكوپ است و عملكرد خوب و دقيق آن باعث مي‌شود تا  تصويري شفاف و واضح داشته باشيد. فوكوسر اين تلسكوپ از نوع  Gear rack است و به خوبي و با دقت بالا عمل مي‌كند.

نكته ديگري كه وجود دارد استفاده از استاندارد ۱.۲۵ اينچ در قطعات اپتيكي مانند چشمي‌ها، بارلو و فوكوسر اين تلسكوپ است كه برتري و تفاوت بسيار زيادي نسبت به مدل‌هاي مشابه بازار با چشمي‌هاي 0.۹۶۵ اينچ كه معمولا كيفيت بسيار پاييني دارند، ايجاد مي‌كند. ميدان ديد در چشمي‌هاي ۱.۲۵ اينچ بسيار وسيع‌تر است و وضوح تصوير بسيار بالاتري نسبت به چشمي‌هاي 0.۹۶۵ اينچ دارد.

بدنه تلسكوپ از فلز و آلومينوم است اما در عين حال سبك و قابل حمل است.

سه پايه تلسكوپ بازتابي ۱۱۴ ميلي‌متري نايت‌اسكاي مدل Astroguide 114AZ از استيل ضدزنگ ساخته شده و بسيار مقاوم و مستحكم است. ارتفاع سه‌ پايه قابل تنظيم است و به راحتي حتي بر روي سطوح ناهموار نيز تراز مي‌شود.

ارتفاع آن در كم‌ترين حالت ۱۰۵ سانتي‌متر و در حالت كاملا باز  ۱۵۵ سانتي‌متر است. مقر تلسكوپ به راحتي در هر دو محور افقي و عمودي قابل هدايت و كنترل است. در محور افقي براي جستجوي دقيق‌تر يك اهرم حركت ريز تعبيه شده است.

 

تلسكوپ هاي ويژه رصد آسمان 

 

لوازم جانبي همراه

همراه اين تلسكوپ دو عدد چشمي استاندارد با قطر ۱.۲۵ اينچ با فاصله كانوني‌هاي ۲۵ ميلي‌متر و ۱۰ ميلي‌متر وجود دارد كه همگي از جنس شيشه با كيفيت ساخته شده و پوشش چند لايه و ضد انعكاس دارند و بدنه آنها از فلز است و به ترتيب بزرگ‌نمايي ۲۰ و ۵۰ برابر ايجاد مي‌كنند.

داخل پكيج تلسكوپ يك بارلو ۲ برابر  آداپتوري با امكان اتصال به دوربين عكاسي نيز وجود دارد. بارلو ابزاري است كه نسبت به ضريبي كه دارد بزرگ‌نمايي شما را افزايش مي‌دهد. اين بارلو بزرگ‌نمايي هر چشمي را ۲ برابر افزايش مي‌دهد و به ترتيب با چشمي ۲۵ ميلي‌متر ۴۰ برابر بزرگ‌نمايي و با چشمي ۱۰ ميلي‌متر ۱۰۰ برابر بزرگ‌نمايي خواهيد داشت.

به دليل بزرگ‌نمايي زياد، جستجو و يافتن اجرام در آسمان و زمين با يك تلسكوپ كار دشواري است. به همين دليل تلسكوپ بازتابي ۱۱۴ ميلي‌متري نايت‌اسكاي مدل Astroguide 114AZ از يك جوينده نور قرمز بهره مي‌برد كه براي يافتن اجرام در آسمان بسيار كاربردي است.

بعد از انجام مراحلي ساده و هم‌راستا كردن تلسكوپ و جوينده به راحتي مي‌توانيد از طريق جوينده نور قرمز اجرام را پيدا كنيد و با استفاده از تلسكوپ با بزرگ‌نمايي بيشتر آنها را مشاهده كنيد.

يكي ديگر از نيازهاي رصدگران و علاقه‌مندان آسمان، عكاسي از طريق تلسكوپ با بزرگ‌نمايي بالا است. روش‌هاي مختلفي براي عكاسي با يك تلسكوپ وجود دارد. استفاده از دوربين‌هاي عكاسي DSLR، دوربين‌هاي مخصوص عكاسي با تلسكوپ يا CCDها و يا ساده‌ترين روش استفاد از گوشي تلفن همراه.

همراه استروگايد 114AZ يك رابط و نگهدارنده گوشي موبايل وجود دارد تا شما به راحتي بتوانيد تلفن همراه خود را روي چشمي تلسكوپ قرار داده و از هر آنچه از داخل چشمي ديده مي‌شود، چه شب و چه روز، عكاسي و فيلم‌برداري كنيد.

ديگر وسيله همراه اين تلسكوپ كيف حمل برزنتي است. اين كيفت كاملا مناسب حمل و نقل تلسكوپ آماده شده و تمام وسايل جانبي به همراه پايه و لوله تلسكوپ محل قرارگيري مخصوص خود را دارند و به راحتي داخل آن قرار مي‌گيرند تا با آسودگي بتوانيد تلسكوپ خود را جا به جا كنيد.

 

ويژگي هاي تلسكوپ بازتابي ۱۱۴ ميلي‌متري نايت‌اسكاي مدل Astroguide 114AZ

  • قطر آينه اوليه 114 ميلي‌متر با فاصله كانوني 500 ميلي‌متر
  • همراه با دو عدد چشمي 25 و 10 (1.25 اينچ)
  • بزرگنمايي 20 برابر، 40 برابر، 50 برابر و 100 برابر (قابل ارتقا تا 228 برابر)
  • تلسكوپ بازتابي ۱۱۴ ميلي‌متري نايت‌اسكاي مدل Astroguide 114AZ ايده‌آل براي  رصدگران تازه كار
  • بدنه آلومينيمي همراه با سه پايه استيل ضدزنگ
  • لنزها از جنس شيشه مرغوب با كيفيت بالا و پوشش كامل و بدنه فلزي
  • همراه با كيف برزنتي، سيني ابزار، رابط عكاسي با موبايل و جوينده
  • سبك و قابل حمل

 

براي اطلاع از مقاله كرمچاله چيست؟ روي لينك كليك كنيد.

 

اتمسفر زمين

جو زمين از نيتروژن، اكسيژن، بخار آب، دي‌اكسيد كربن و ساير گازهاي كمياب تشكيل شده است و پنج لايه دارد كه عبارت‌اند از تروپوسفر، استراتوسفر، مزوسفر، ترموسفر و اگزوسفر. به‌ عنوان يك قاعده، هرچه در اتمسفر بالا برويم و از سطح زمين دور شويم، فشار و چگالي هوا كاهش مي‌يابد.

تروپوسفر نزديك‌ترين لايه به زمين است كه از سطح تا ارتفاع ۱۲ و ۱۷ كيلومتر (سطح تا ارتفاع ۷ و ۱۰.۵۶ مايل) امتداد دارد. اين لايه تقريبا ۸۰درصد از جرم جو زمين را تشكيل مي‌دهد و تقريبا تمام بخار آب يا رطوبت جوي را در خود جا داده است. بيشتر تغييرات آب‌وهوايي زمين در اين لايه رخ مي‌دهد.

استراتوسفر از بالاي تروپوسفر شروع مي‌شود و تا ارتفاع ۵۰ تا ۵۵ كيلومتري زمين (۳۱ تا ۳۴ مايل) ادامه دارد. لايه اوزون، بخشي از جو زمين كه غلظت نسبتا بالايي از گاز ازن دارد، در اين لايه قرار گرفته است.

لايه بعدي مزوسفر است كه از فاصله ۵۰ تا ۸۰ كيلومتري (۳۱ تا ۵۰ مايلي) بالاتر از سطح دريا امتداد دارد. اين لايه با ميانگين دماي ۸۵- درجه سانتيگراد (۱۲۰- درجه فارنهايت/۱۹۰ كلوين)، سردترين جاي زمين است.

ترموسفر، دومين لايه مرتفع اتمسفر، از ارتفاع حدود ۸۰ كيلومتري (۵۰ مايلي) تا ترموپاوز در ارتفاع ۱۰۰۰-۵۰۰ كيلومتري (۶۲۰-۳۱۰ مايلي) امتداد دارد.

در بخش پاييني ترموسفر، از ۸۰ تا ۵۵۰ كيلومتر (۵۰ تا ۳۴۲ مايل)، يونوسفر قرار گرفته است كه در آن ذره‌ها توسط تابش خورشيدي يونيزه مي‌شوند. اين لايه كاملا بدون ابر و بخار آب است. همچنين پديده‌هايي مثل شفق قطبي شمالي و جنوبي در اين ارتفاع رخ مي‌دهند.

اگزوسفر، بيروني‌ترين لايه جو زمين، از بالاي ترموسفر در ارتفاع حدود ۷۰۰ كيلومتري از سطح دريا شروع مي‌شود و تا حدود ۱۰ هزار كيلومتر (۶۲۰۰ مايل) از سطح زمين ادامه دارد. اگزوسفر در نهايت با خلاء فضا ادغام شده است. اين لايه عمدتا از مقادير بسيار كم هيدروژن و هليوم و چند مولكول سنگين‌تر از جمله نيتروژن، اكسيژن و دي‌ اكسيد كربن تشكيل شده است.

اگزوسفر بيش از حد بالا است و امكان وقوع هيچ پديده هواشناسي در آن وجود ندارد. با اين‌ حال شفق قطبي گاهي در قسمت پاييني اگزوسفر، جايي كه به ترموسفر چسبيده است رخ مي‌دهد.

ميانگين دماي سطح زمين تقريبا ۱۴ درجه سانتيگراد است. گرم‌ترين دماي ثبت‌شده روي زمين ۷۰.۷ درجه سانتيگراد (۱۵۹ درجه فارنهايت) بود كه در كوير لوت ايران ثبت شد. سردترين دماي زمين نيز در پايگاه وستوك اتحاد جماهير شوروي در قطب جنوب اندازه‌گيري شد كه به پايين‌ترين حد تاريخي ۸۹.۲- درجه سانتيگراد (۱۲۹- درجه فارنهايت) رسيد.

 

اتمسفر مريخ

سياره مريخ اتمسفر بسيار نازكي دارد كه از ۹۶درصد د‌ي‌اكسيد كربن، ۱.۹۳درصد آرگون، ۱.۸۹درصد نيتروژن و مقداري اكسيژن و آب تشكيل شده است. جو مريخ كاملا غبارآلود است و ذره‌هايي با قطر ۱.۵ميكرومتر در آن معلق هستند. اين ذره‌ها باعث مي‌شوند وقتي از سطح مريخ به آسمان نگاه مي‌كنيم قهوه‌اي مايل به زرد به‌نظر برسد. فشار اتمسفريك مريخ بين ۰.۴ و ۰.۸۷ كيلوپاسكال، معادل تقريبا ۱درصد فشار زمين در سطح دريا، است.

اتمسفر نازك و فاصله زياد از خورشيد باعث شده است دماي سطح مريخ بسيار سردتر از زمين باشد. ميانگين دماي اين سياره ۴۶- درجه سانتيگراد (۵۱ درجه فارنهايت) است كه در طول زمستان در قطب‌ها به ۱۴۳- درجه سانتيگراد (۲۲۵.۴- درجه فارنهايت) و در ظهرهاي تابستان در خط استوا حداكثر به ۳۵ درجه سانتيگراد (۹۵ درجه فارنهايت) مي‌رسد.

اين سياره طوفان‌هاي گرد و غباري را تجربه مي‌كند كه ممكن است به چيزي شبيه گردبادهاي كوچك تبديل شوند. طوفان‌هاي بزرگ‌تر زماني رخ مي‌دهند كه گرد و غبار وارد اتمسفر شود و خورشيد آن را گرم كند.

هواي پر از گرد و غبار گرم بالا مي‌آيد و بادها قوي‌تر مي‌شوند. در نهايت ممكن است طوفان‌هايي ايجاد شوند كه هزاران كيلومتر وسعت دارند و ماه‌ها طول مي‌كشند. وقتي طوفان‌ها به اين اندازه بزرگ شوند، بخش زيادي از سطح مريخ را از ديد مخفي مي‌كنند.

مقدار كمي متان با غلظت تخميني حدود ۳۰ قسمت در ميليارد (ppb) در اتمسفر مريخ شناسايي شده است. بررسي‌ها نشان مي‌دهد كه اين ماده از مناطق خاصي آزاد شده است. منطقه اول بين Isidis و Utopia Planitia (۳۰ درجه شمالي ۲۶۰ درجه غربي) و دومي در Arabia Terra (۰ درجه شمالي ۳۱۰ درجه غربي) قرار دارد.

آمونياك نيز توسط ماهواره مارس اكسپرس در مريخ شناسايي شده است، اگر چه عمر نسبتا كمي دارد. دقيقا معلوم نيست اين آمونياك از كجا آمده است، ولي فعاليت‌هاي آتشفشاني به‌ عنوان منبع احتمالي آن پيشنهاد شده‌اند.

 

اتمسفر مريخ 

 

اتمسفر مشتري

مشتري مثل زمين، شفق‌هاي قطبي را در نزديكي قطب‌هاي شمالي و جنوبي خود تجربه مي‌كند، با اين تفاوت كه فعاليت شفقي در مشتري بسيار شديدتر است و به‌ ندرت متوقف مي‌شود. تشعشع‌هاي شديد، ميدان مغناطيسي مشتري و مواد آتشفشاني آيو (قمر مشتري) كه با يونوسفر اين سياره واكنش مي‌دهند، نمايش نوري واقعا جذابي ايجاد مي‌كند.

مشتري الگوهاي آب‌وهوايي خشني را تجربه مي‌كند. سرعت باد ۱۰۰ متر بر ثانيه (۳۶۰ كيلومتر در ساعت) در بعضي مناطق رايج است و گاهي به ۶۲۰ كيلومتر در ساعت (۳۸۵ مايل در ساعت) مي‌رسد.

طوفان‌ها در عرض چند ساعت شكل مي‌گيرند و ممكن است وسعت آن‌ها در طول شب به چند هزار كيلومتر برسد. يك طوفان خاص، لكه سرخ بزرگ، حداقل از اواخر دهه ۱۶۰۰ در جريان است و در طول تاريخ كوچك و بزرگ شده است. در سال ۲۰۲۱، پيشنهاد شد كه لكه سرخ بزرگ ممكن است در نهايت ناپديد شود.

مشتري هميشه با ابرهاي متشكل از بلورهاي آمونياك و احتمالا هيدروسولفيد آمونيوم پوشيده شده است. اين ابرها در تروپوپوز قرار دارند و در نوارهايي با عرض‌هاي جغرافيايي مختلف قرار گرفته‌اند كه به مناطق گرمسيري معروف هستند.

لايه ابر حدود ۵۰ كيلومتر (۳۱ مايل) عمق دارد و حداقل از دو طبقه ابر تشكيل شده است: يك لايه ضخيم در پايين و يك منطقه نازك‌تر.

همچنين رعد و برق‌هاي شناسايي‌شده در اتمسفر مشتري نشان مي‌دهند كه ممكن است لايه نازكي از ابرهاي آبي زير لايه آمونياك وجود داشته باشد. احتمالا قطبيت آب، جدايش بار موردنياز را براي رعد و برق ايجاد مي‌كند. بر اساس مشاهده‌ها، اين تخليه‌هاي الكتريكي مي‌توانند تا هزار برابر قوي‌تر از چيزي باشند كه روي زمين مي‌بينيم.

 

اتمسفر زحل

اتمسفر بيروني زحل شامل ۹۶.۳درصد هيدروژن مولكولي و ۳.۲۵درصد هليوم است. اين غول گازي حاوي عناصر سنگين‌تري نيز است، اگرچه مقدار آن‌ها نسبت به هيدروژن و هليوم مشخص نيست. فرض بر اين است كه با فراواني اوليه عناصر بعد از شكل‌گيري منظومه شمسي مطابقت دارند.

مقادير كمي آمونياك، استيلن، اتان، پروپان، فسفين و متان نيز در جو زحل شناسايي شده است. ابرهاي بالايي از كريستال‌هاي آمونياك تشكيل شده‌اند، در حاليكه به‌ نظر مي‌رسد ابرهاي پايين‌تر از هيدروسولفيد آمونيوم (NH4SH) يا آب تشكيل شده‌اند.

تشعشع‌هاي فرابنفش خورشيد باعث فوتوليز متان در اتمسفر فوقاني مي‌شود كه نتيجه آن مجموعه‌اي از واكنش‌هاي شيميايي هيدروكربني است. محصول اين واكنش‌ها توسط گرداب‌ها و انتشار به پايين منتقل مي‌شود.

اتمسفر زحل الگوي نواري شبيه مشتري دارد، ولي نوارهاي آن در نزديكي خط استوا بسيار كم‌نورتر و عريض‌تر هستند. اين نوارها مثل ابر مشتري به لايه‌هاي بالايي و پاييني تقسيم مي‌شوند كه بر اساس عمق و فشار، تركيب متفاوتي دارند.

در لايه‌هاي بالايي، دما بين ۱۰۰ تا ۱۶۰ كلوين و فشار بين ۰.۵تا ۲ بار است و ابرها از يخ آمونياك تشكيل شده‌اند. ابرهاي يخ آب از سطحي شروع مي‌شوند كه فشار حدود ۲.۵ بار است و تا ۹.۵ بار، جايي كه دما بين ۱۸۵ تا ۲۷۰ كلوين است، ادامه دارند.

در اين لايه، نواري از يخ هيدروسولفيد آمونيوم در محدوده فشار ۳ تا ۶ بار و دماي ۲۹۰ تا ۲۳۵ كلوين قرار دارد. در نهايت لايه‌هاي پايين‌تر با فشار بين ۱۰ تا ۲۰ بار و دماي ۲۷۰ تا ۳۳۰ كلوين، حاوي قطره‌هاي آب با آمونياك در محلول آبي است.

در حاليكه مشتري لكه سرخ بزرگ دارد، زحل به‌ صورت دوره‌اي چيزي دارد كه به‌ عنوان لكه سفيد بزرگ شناخته مي‌شود. اين پديده منحصربه‌فرد ولي كوتاه مدت يك بار در هر سال زحل، معادل تقريبا هر ۳۰ سال زميني، در زمان انقلاب تابستاني نيمكره شمالي رخ مي‌دهد.

اين لكه‌ها ممكن است چند هزار كيلومتر عرض داشته باشند و در سال‌هاي ۱۸۷۶، ۱۹۰۳، ۱۹۳۳، ۱۹۶۰ و ۱۹۹۰ مشاهده شده‌اند. كاوشگر فضايي كاسيني در سال ۲۰۱۰ نوار بزرگي از ابرهاي سفيد را به نام اختلال الكترواستاتيك شمالي مشاهده كرد كه زحل را دربرگرفته‌اند.

بادهاي زحل پس از نپتون، دومين بادهاي سريع در ميان سياره‌هاي منظومه شمسي هستند. داده‌هاي وويجر نشان مي‌دهد اوج سرعت بادهاي شرقي به ۵۰۰ متر بر ثانيه (۱۸۰۰ كيلومتر در ساعت) مي‌رسد.

شواهدي از آب‌ و‌ هواي طوفاني در قطب‌هاي شمالي و جنوبي زحل مشاهده شده است. اين شواهد در قطب شمال به‌ شكل يك الگوي موج شش‌ ضلعي و در جنوب يك رودباد عظيم است.

الگوي موج شش‌ضلعي پايدار در اطراف قطب شمال اولين بار در تصاوير وويجر مورد توجه قرار گرفت. اضلاع شش‌ ضلعي هر كدام حدود ۱۳۸۰۰ كيلومتر (۸۶۰۰ مايل) طول دارند كه بيشتر از قطر زمين است. اين ساختار با دوره چرخشي ۱۰ ساعت و ۳۹ دقيقه و ۲۴ ثانيه مي‌چرخد كه احتمالا معادل دوره چرخشي درون زحل است.

گرداب قطب جنوب زحل اولين بار با استفاده از تلسكوپ فضايي هابل رصد شد. تخمين زده مي‌شود كه اين طوفان‌ها بادهايي با سرعت ۵۵۰ كيلومتر در ساعت ايجاد مي‌كنند. آن‌ها از نظر اندازه با زمين قابل‌ مقايسه هستند و تصور مي‌شود ميلياردها سال است كه ادامه دارند.

در سال ۲۰۰۶، كاوشگر فضايي كاسيني طوفاني را مشاهده كرد كه چشم كاملا مشخصي داشت. چنين طوفاني در هيچ سياره‌اي غير از زمين، حتي در مشتري، مشاهده نشده بود.

 

اتمسفر اورانوس 

 

اتمسفر اورانوس

اتمسفر اورانوس مثل زمين، بسته به دما و فشار به چند لايه تقسيم شده است. اين سياره مثل ساير غول‌هاي گازي سطح محكمي ندارد.

دانشمندان سطح را به‌ عنوان منطقه‌اي تعريف مي‌كنند كه فشار اتمسفريك از يك بار (فشار زمين در سطح دريا) بيشتر باشد. هر چيزي كه از راه دور قابل‌ سنجش باشد، حدود ۳۰۰ كيلومتر زير سطح ۱ بار نيز به‌ عنوان جو در نظر گرفته مي‌شود.

بر اين اساس، اتمسفر اورانوس به سه لايه تقسيم مي‌شود. لايه اول تروپوسفر است كه بين ارتفاع ۳۰۰- كيلومتر زير سطح و ۵۰  كيلومتر بالاي آن قرار دارد. فشار در اين لايه بين ۱۰۰ تا ۰.۱ بار (۱۰ مگاپاسكال تا ۱۰ كيلوپاسكال) متغير است.

لايه دوم استراتوسفر است كه بين ۵۰ تا ۴ هزار كيلومتر قرار دارد و فشاري بين ۰.۱ و ۱۰-۱۰ (۱۰ كيلوپاسكال تا ۱۰ ميكروپاسكال) را تجربه مي‌كند.

تروپوسفر متراكم‌ترين لايه در جو اورانوس است. دماي آن از ۳۲۰ كلوين (۴۶.۸۵ درجه سانتيگراد/ ۱۱۶ درجه فارنهايت) در پايه (۳۰۰-كيلومتر) تا ۵۳ كلوين (۲۲۰-درجه سانتيگراد/۳۶۴-درجه فارنهايت) در ۵۰ كيلومتر متغير است.

بالاي اين لايه سردترين نقطه منظومه شمسي محسوب مي‌شود. منطقه تروپوپاز مسئول بخش زيادي از انتشار مادون قرمز حرارتي اورانوس است، بنابراين دماي آن ۰.۳ ± ۵۹.۱ است.

داخل تروپوسفر لايه‌هايي از ابرها وجود دارد. ابرهاي آبي در پايين‌ترين فشار و ابرهاي هيدروسولفيد آمونيوم بالاي آن‌ها قرار گرفته‌اند. سپس ابرهاي آمونياك و سولفيد هيدروژن و در نهايت، ابرهاي نازك متان لايه‌هاي بعدي را تشكيل مي‌دهند.

دما در استراتوسفر تا حد زيادي به‌دليل گرماي ناشي از تابش خورشيد از ۵۳ كلوين (۲۲۰-درجه سانتي گراد/۳۶۴-درجه فارنهايت) در سطح بالايي تا بين ۸۰۰ و ۸۵۰ كلوين (۵۷۷-۵۲۷ درجه سانتي گراد/۱۰۷۰-۹۸۰ درجه فارنهايت) در پايه ترموسفر متغير است.

استراتوسفر حاوي مه اتان است كه ممكن است در ظاهر كسل‌كننده اين سياره نقش داشته باشد. استيلن و متان نيز وجود دارند كه به گرم شدن استراتوسفر كمك مي‌كنند.

بيروني‌ترين لايه، ترموسفر و تاج، از ارتفاع ۴ هزار تا ۵۰ هزار كيلومتر از سطح گسترش يافته است. اين منطقه دماي يكنواخت ۸۵۰-۸۰۰ كلوين (۵۷۷ درجه سانتيگراد/ ۱۰۷۰ درجه فارنهايت) دارد، اگر چه دانشمندان دليل آن را نمي‌دانند. از آن‌ جايي‌ كه فاصله اورانوس از خورشيد بسيار زياد است، ميزان جذب نور خورشيد نمي‌تواند علت اصلي آن باشد.

آب‌وهواي اورانوس مثل مشتري و زحل از الگوي مشابهي پيروي مي‌كند كه در آن سيستم‌ها به نوارهايي تقسيم شده‌اند كه دور سياره مي‌چرخند. بادهاي اورانوس مي‌توانند به سرعت ۹۰۰ كيلومتر در ساعت (۵۶۰ مايل در ساعت) برسند و طوفان‌هاي عظيمي را مانند آنچه در سال ۲۰۱۲ توسط تلسكوپ فضايي هابل مشاهده شد، ايجاد كنند.

مشابه لكه سرخ بزرگ مشتري، اين لكه سياه يك گرداب ابري عظيم با ابعاد ۱۷۰۰ كيلومتر در ۳ هزار كيلومتر (۱۱۰۰ مايل در ۱۹۰۰ مايل) بود.

 

اتمسفر نپتون

در ارتفاع زياد، اتمسفر نپتون ۸۰ درصد هيدروژن و ۱۰درصد هليوم است و مقدار كمي متان دارد. جذب نور قرمز توسط متان اتمسفر باعث مي‌شود نپتون مثل اورانوس آبي به‌ نظر برسد، اگرچه تيره‌تر و واضح‌تر از آن است. از آن‌ جايي ‌كه محتواي متان جو نپتون شبيه اورانوس است، احتمالا عناصر ديگري در رنگ تيره‌تر نپتون نقش دارند.

جو نپتون به دو بخش اصلي تقسيم مي‌شود: تروپوسفر پايين (جايي كه دما با افزايش ارتفاع كاهش مي‌يابد) و استراتوسفر (جايي كه دما با افزايش ارتفاع افزايش مي‌يابد). مرز بين اين دو، تروپوپوز، فشار ۰.۱ بار (۱۰ كيلو پاسكال) دارد.

طيف‌سنجي نپتون نشان مي‌دهد كه استراتوسفر پاييني آن به‌ دليل تراكم محصولات ناشي از برهم‌كنش اشعه ماوراء بنفش و متان (يعني فوتوليز)، از جمله اتان و اتين، مه‌آلود است. استراتوسفر همچنين مقادير كمي مونوكسيد كربن و سيانيد هيدروژن دارد كه مسئول گرم‌تر بودن استراتوسفر نپتون نسبت به اورانوس هستند.

 

اتمسفر نپتون 

 

به‌ دلايلي كه هنوز مشخص نيست، ترموسفر اين سياره دماي غيرعادي بالايي در حدود ۷۵۰ كلوين (۴۷۶.۸۵ درجه سانتيگراد/۸۹۰ درجه فارنهايت) را تجربه مي‌كند. فاصله نپتون از خورشيد خيلي دور است. بنابراين اين گرما توسط تابش فرابنفش ايجاد نمي‌شود و حتما مكانيسم گرمايش ديگري وجود دارد.

اين مكانيسم ممكن است برهم‌كنش جو با يون‌هاي موجود در ميدان مغناطيسي سياره يا امواج گرانشي دروني پراكنده‌شده در اتمسفر باشد.

از آ‌‌ن‌ جايي ‌كه نپتون يك جسم جامد نيست، جو آن تحت چرخش ديفرانسيل قرار مي‌گيرد. منطقه وسيع استوايي با دوره‌اي حدود ۱۸ ساعت مي‌چرخد ​​كه كندتر از چرخش ۱۶.۱ ساعته ميدان مغناطيسي سياره است. در مقابل، مناطق قطبي دوره چرخش ۱۲ ساعته دارند.

اين چشم‌گيرترين چرخش ديفرانسيل در منظومه شمسي است و منجر به برش باد عرضي قوي و طوفان‌هاي شديد مي‌شود. سه مورد از تاثيرگذارترين طوفان‌ها در سال ۱۹۸۹ توسط كاوشگر فضايي وويجر ۲ مشاهده شدند و سپس بر اساس ظاهرشان نامگذاري شدند.

اولين موردي كه مشاهده شد، يك گردباد عظيم به ابعاد ۱۳ هزار در ۶۶۰۰ كيلومتر و شبيه لكه سرخ بزرگ مشتري بود. اين طوفان كه به‌ عنوان لكه تاريك بزرگ شناخته مي‌شود، زماني كه تلسكوپ فضايي هابل دنبال آن بود، مشاهده نشد.

در عوض، طوفان جديدي كه از نظر ظاهري بسيار شبيه بود در نيمكره شمالي سياره پيدا شد كه نشان مي‌دهد اين طوفان‌ها عمر كوتاه‌تري نسبت به طوفان‌هاي مشتري دارند. اين طوفان اسكوتر بود، گروهي از ابرهاي سفيد پايين‌تر از لكه تاريك بزرگ. اين نام مستعار اولين بار در ماه‌هاي منتهي به نزديك شدن وويجر ۲ به نپتون در سال ۱۹۸۹ مطرح شد.

لكه تاريك كوچك، يك گردباد بزرگ جنوبي، دومين طوفان شديدي بود كه در سال ۱۹۸۹ مشاهده شد. اين لكه در ابتدا كاملا تاريك بود ولي با نزديك شدن وويجر ۲ به سياره نپتون، هسته درخشاني در مركز آن ايجاد شد كه در بيشتر تصاوير با بالاترين وضوح قابل‌مشاهده است.

در مجموع، سياره‌هاي منظومه شمسي جوهاي مختلفي دارند. در مقايسه با اتمسفر خوشايند و نسبتا ضخيم زمين، بعضي از آن‌ها بسيار نازك و تعداد ديگر به‌ شدت متراكم هستند. همچنين دماي آن‌ ها از بسيار گرم (زهره) تا سرماي شديد متغير است.

وقتي نوبت به سيستم‌ هاي آب‌ و هوايي مي‌شود، باز هم تفاوت زيادي وجود دارد. زمين به آب‌و‌هواي خود مي‌بالد ولي سياره‌هاي ديگر طوفان‌هاي گرد و غبار شديدي را تجربه مي‌كنند كه نظير آن‌ها را نديده‌ايم. اگرچه بعضي از سياره‌ها كاملا با حياتي كه مي‌شناسيم دشمن هستند، بعضي ديگر جاي اميدواري دارند.

 

براي اطلاع از مقاله ۹ راز بزرگ جهان هستي روي لينك كليك كنيد.

 

نتيجه

وقتي نوبت به سيستم‌ هاي آب‌ و هوايي مي‌شود، باز هم تفاوت زيادي وجود دارد. زمين به آب‌و‌هواي خود مي‌بالد ولي سياره‌هاي ديگر طوفان‌هاي گرد و غبار شديدي را تجربه مي‌كنند كه نظير آن‌ها را نديده‌ايم. اگرچه بعضي از سياره‌ها كاملا با حياتي كه مي‌شناسيم دشمن هستند، بعضي ديگر جاي اميدواري دارند.

اگر شما هم به مباحث علم نجوم علاقمند هستيد و مي خواهيد آسمان شب را رصد كنيد حتما خريد تلسكوپ را در دستور كار خود قرار دهيد. خريد تلسكوپ در سايت موسسه طبيعت آسمان شب با بهترين قيمت و كيفيت  در دسترس است.

 

براي دانلود مقاله اتمسفر سياره‌هاي ديگر چگونه است؟ روي لينك كليك كنيد.

 

 

منبع: سايت موسسه طبيعت آسمان شب و اتمسفر سياره‌هاي ديگر چگونه است؟

 


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۳۱ خرداد ۱۴۰۳ساعت: ۱۲:۴۲:۴۱ توسط:موسسه طبيعت آسمان شب موضوع:

۹ راز بزرگ جهان هستي

از منظومه شمسي گرفته تا دورترين نقاط اقيانوس كيهاني، جهان هستي سرشار از اسرار ناشناخته است. قرن‌ها پيش، ستاره‌شناسان درباره ماهيت دنباله‌دارها و تركيب شيميايي ستاره‌ها سردرگم بودند.

اين معماهاي قديمي حل شده‌ اند. با اين‌ حال، تماشاي اعماق آسمان با تلسكوپ‌هاي بزرگ‌تر و ابزارهاي حساس‌تر معماهاي جديدي را جايگزين كرده است. امروزه با پرسش‌هايي درباره سياهچاله‌ها، ماهيت قوانين فيزيكي و جايگاه خود در كيهان روبه‌رو هستيم.

وقتي ۹ راز بزرگ كيهان را بشناسيد، متوجه خواهيد شد كه بزرگ‌ترين راز خود جهان هستي است. كيهان‌شناسان به‌ شدت تلاش مي‌كنند تا نحوه تولد، تركيب و سرنوشت آن را درك كنند. شايد در دهه‌هاي آينده پاسخ اين سوال‎‌ها را پيدا كنيم و تا آن زمان ممكن است با معماهاي جديدي روبه‌رو شده باشيم. در اين مقاله، ۹ مورد از بزرگ‌ترين رازهاي فضا، كيهان و كل جهان را بررسي مي‌كنيم. با ما همراه باشيد.

 

1. كهكشان‌ها چگونه به‌ وجود مي‌آيند؟

پاسخ ساده اين است: از طريق نيروي گرانش. ماده اوليه در كيهان تازه‌ متولدشده به‌ طور يكنواخت پخش نشده بود. نواحي با چگالي كمتر، ماده بيشتري را جذب كردند و در طول زمان بزرگ‌تر شدند. فضاهاي خالي نيز خالي‌تر شدند.

در نتيجه، اگرچه جهان در حال انبساط بود، ماده به‌ سمت توده‌هايي كشيده شد كه در نهايت به كهكشان‌هايي مثل كهكشان راه شيري تبديل شدند. كيهان‌شناسان تولد كهكشان‌ها را در جهان در حال انبساط با اجراي شبيه‌سازي‌هاي رايانه‌اي بزرگ مطالعه مي‌كنند. يكي از اين شبيه‌سازي‌هاي عظيم « Millennium Run» است كه توسط دانشمندان دانشگاه دورهام انجام شد.

بله،‌ درست حدس زديد، ستاره‌شناسان مي‌توانند در رايانه جهان بسازند. سپس، آمار توزيع كهكشان‌هاي حاصل را با ساختار بزرگ مشاهده‌ شده كيهان مقايسه مي‌كنند. خبر خوب اين است كه يك مدل خاص تطابق خوبي با واقعيت دارد. يعني جهاني كه در آن بيشتر ماده از ذره‌هاي تاريك تشكيل شده است كه به‌ سختي با اتم‌هاي عادي برهمكنش مي‌كنند.

بر اساس اين مدل، كهكشان‌ها و خوشه‌هاي كهكشان توسط ساختارهاي رشته‌اي به يكديگر متصل هستند و به‌نظر مي‌رسد كه بعضي از مشاهده‌ها اين ديدگاه را تاييد مي‌كنند.

با اين‌ حال، يك مشكل وجود دارد. اين مدل‌ همچنين پيش‌بيني مي‌كند كه كهكشان‌هاي بزرگ توسط صدها كهكشان كوچك‌تر احاطه شده‌اند كه چنين چيزي مشاهده نمي‌شود. همچنين مشخص نيست كه چگونه اولين كهكشان‌هاي عظيم خيلي زود بعد از بيگ بنگ شكل گرفتند. بنابراين، تصوير فعلي فعلا ناقص است.

 

كهكشان هاي جهان هستي 

 

2. آيا منظومه شمسي ما منحصر به‌ فرد است؟

جالب است كه مي‌توانيم اين سوال را بپرسيم، زيرا تا اواسط دهه ۱۹۹۰ ستاره‌شناسان از وجود منظومه‌هاي خورشيدي ديگر خبر نداشتند. تا آن زمان، تعداد انگشت‌شماري سياره‌ در حال چرخش دور يك تپ‌اختر (جسد ستاره‌اي فشرده كه پرتوهاي ايكس كشنده زيادي از خود ساطع مي‌كند) كشف شده بودند. ولي هيچ كس از همراهان سياره‌اي ستاره‌هاي مشابه خورشيد خبر نداشت.

بنابراين، آيا مساله منحصربه‌فرد بودن منظومه شمسي ما در جهان هستي حل شده است؟ به‌ نوعي بله. در حال حاضر مي‌دانيم كه منظومه‌هاي خورشيدي ديگري وجود دارند. ستاره‌شناسان ستاره‌هاي خورشيدمانند ديگري را يافته‌اند كه يك يا چند سياره همراه دارند.

شكارچيان سياره‌هاي فراخورشيدي با چيزهاي عجيب‌ و غريب زيادي مواجه شده‌اند، از جمله مشتري‌هاي داغ كه ظاهرا به‌ صورت مارپيچ به‌ سمت مدارهاي كوچك و سريع رفته‌اند و در طول اين فرايند سياره‌هاي ديگر را به مدارهاي بسيار طولاني يا حتي خارج از منظومه پرتاب كرده‌اند.

يك جهان كوچك و زمين‌مانند در چنين سيستمي احتمالا از اين بيليارد سياره‌اي جان سالم به در نخواهد برد. بنابراين، سياره‌هاي قابل‌زيست كمتر از آنچه برخي تصور مي‌كنند، رايج هستند.

از طرف ديگر، تلسكوپ‌هاي فعلي قادر به تشخيص منظومه‌هاي مشابه ما نيستند، اگرچه تلسكوپ‌هاي آينده اين توانايي را خواهند داشت. بنابراين، در واقع ممكن است منظومه‌هاي خورشيدي مشابه زيادي وجود داشته باشند. به‌ هر حال، طبيعت هيچ وقت از چيزي فقط يك نسخه نمي‌سازد.

منظومه شمسي ما اگرچه نادر است، احتمالا منحصربه‌فرد نيست. با‌ اين‌ حال تا زماني كه منظومه شمسي مشابهي پيدا نشود، پاسخ اين سوال را به‌ طور قطع نمي‌دانيم.

 

3. چه چيزي باعث بيگ بنگ شد؟

اين سوال به وجود چيزي قبل از بيگ بنگ اشاره مي‌كند. براي پيدا كردن علت انفجار بزرگ، يك رويداد قبلي را فرض مي‌كنيد كه ظاهرا اثر كيهان‌ساز داشته است.

با اين‌ حال، كاملا مشخص نيست كه آيا كلمه «قبلي» در اينجا معنايي دارد يا نه. شايد بيگ بنگ نه‌ تنها ايجادكننده ماده و انرژي، بلكه منشا خود فضا و زمان بوده است. در اين صورت، صحبت درباره يك علت منطقي دشوار است.

اين بحث بسيار فلسفي است. بنابراين، جاي تعجب نيست كه كيهان‌شناسان سعي مي‌كنند از موضوع خلقت خودبه‌خودي جهان هستي از هيچ اجتناب كنند.

تا همين اواخر، برخي دانشمندان معتقد بودند كه جهان روزي دوباره فرو خواهد ريخت و در نهايت انفجار ديگري رخ خواهد داد. سپس معلوم شد كه انبساط كنوني جهان احتمالا هرگز متوقف نخواهد شد و اين ايده كنار گذاشته شد.

برخي فيزيكدانان معتقد هستند كه بيگ بنگ ناشي از برخورد فضازمان چهار بعدي خالي ما با جهان ديگري بود كه كنار جهان ما در يك فضاي حجيم چند بعدي‌تر شناور است. سوال گيج‌كننده‌تر اين است كه اگر چيزي باعث بيگ بنگ شده است، علت آن چه بود؟

 

بزرگترين فروشگاه اينترنتي تلسكوپ

 

تلسكوپ خورشيدي كورونادو با مقر ردياب اتوماتيك خورشيد مدل Coronado PST

تلسكوپ خورشيدي كورونادو با مقر ردياب اتوماتيك خورشيد مدل Coronado PST با سه پايه، مناسب رصد حرفه‌اي و تخصصي پديده‌هاي خورشيدي است. اين تلسكوپ با فاصله كانوني 400 ميليمتر و قطر عدسي شيئي 40 ميليمتر، قابل‌ حمل‌ترين و شايد بتوان گفت كوچكترين تلسكوپ حرفه‌اي رصد خورشيد در بازار است و اين امكان را به كاربر مي‌دهد تا به راحتي آن را براي مشاهدات خورشيدي در هر مكاني همراه خود داشته باشد. استفاده از فيلتر با پهناي باند عبوري بسيار كوچك براي امواج نور معادل 1 آنگستروم (0.1 نانومتر) اين تلسكوپ را براي مشاهده زبانه‌هاي خورشيدي ، لكه‌هاي خورشيد، گرانول خورشيدي و غيره كه در تصوير زير مي‌بيند به ابزاري عالي تبديل كرده است.

مقر ردياب اتوماتيك خورشيد اسكاي واچر سبك و به شكل عجيبي كاربردي آسان و سريع دارد. نگران هم خط كردن تلسكوپ از شب قبل يا ابتداي صبح نباشيد. تنها با فشردن يك كليد مقر منحصربفرد اسكاي واچر مدل هليوفايند HelioFind و جي‌پي‌اس GPS داخلي آن به طور خودكار محل شما را شناسايي كرده و ردياب آن سمت و ارتفاع خورشيد را  تشخيص داده و  براي ساعت‌ها آن را دنبال مي‌كند. ردياب گوتوي اسكاي واچر بويژه براي رصدگران خورشيدگرفتگي عالي و مناسب است يا آموزگاراني كه نجوم تدريس مي‌كنند  بويژه درباره خورشيد.

 

رصد آسمان جهان با تلسكوپ 

 

ويژگي هاي تلسكوپ خورشيدي كورونادو مدل Coronado 0.5 PST

  • تلسكوپ رصد خورشيد، ساخت شركت معتبر Meade ، سازنده تخصصي تلسكوپ‌هاي خورشيدي
  • تلسكوپ P.S.T(Personal Solar Telescope) منحصرا براي رصد خورشيد
  • كنتراست تصوير بسيار بالا در زمان رصد زبانه‌هاي خورشيدي ، لكه‌هاي خورشيد، گرانول خورشيدي
  • ايمني بسيار خوب در مشاهده‌ و رصد خورشيد
  • داراي ساختار مستحكم، مناسب براي استفادهي مكرر و طولاني ‌مدت
  • راه‌اندازي بسيار آسان، بدون نياز به پيچيدگي‌هاي تلسكوپ‌هاي بزرگ
  • با دهانه 40 ميلي‌متري داراي فيلتر داخلي خورشيدي ثابت (غير قابل جداسازي)
  • پهناي باند عبوري بسيار كوچك براي امواج نور، 1 آنگستروم معادل 0.1 نانومتر
  • اجازه عبور براي باند يا فركانس مختص نور هيدروژن-آلفا  قرمز رنگ H-Alpha (656.28nm)
  • داراي جوينده(فايندر) خورشيدي، نمايشگر مستقل يافتن سريع خورشيد
  • مجهز به چشمي  ۱۸ ميلي‌متري با بزرگنمايي ۲۲ برابر Cemax  18.0mm (1.25″)

 

مقر ردياب اتوماتيك خورشيد اسكاي واچر همراه با سه پايه

  • مقر گوتو براي رصد و رديابي اتوماتيك خورشيد به همراه سه‌پايه ساخت شركت اسكاي واچر
  • مقر سمتي-ارتفاعي با توان بارگذاري 4 كيلوگرم
  • مقر با محل اتصال دم-چلچله‌اي V-style dovetail به تلسكوپ
  • قابليت پيدا كردن و رديابي اتوماتيك خورشيد با GPS  و ردياب داخلي خودكار
  • سه پايه آلومينيومي با قابليت تنظيم ارتفاع
  • همراه با  Extension Tube – لوله بلند كننده ارتفاع سه پايه و مقر
  • منبع قدرت، 8 عدد باطري قلمي يا آداپتور برق DC 12V (در هنگام خريد مشخص شود)
  • مقر به وزن 1.3 كيلوگرم و با سه پايه 4 كيلوگرم

 

براي اطلاع از مقاله كرمچاله چيست؟ روي لينك كليك كنيد.

 

4. جهان هستي چگونه پايان خواهد يافت؟

شايد پاياني در كار نباشد. انسان‌ها مي‌ميرند، سياره‌ها فرسايش مي‌يابند، ستاره‌ها منفجر مي‌شوند و حتي سياهچاله‌ها تبخير مي‌شوند، ولي جهان هستي ممكن است براي هميشه زنده بماند.

در حال حاضر، از رونق تولد كيهاني، يعني زماني كه نرخ تولد ستاره‌اي در كيهان به اوج خود رسيده بود، زمان زيادي گذشته است. حدود صد ميليارد سال ديگر نيز شكل‌گيري ستاره در بسياري از كهكشان‌ها تقريبا به‌ طور كامل كاهش پيدا خواهد كرد. كيهان به‌ عنوان يك كل چه سرنوشتي خواهد داشت؟

از زمان كشف شتاب اسرارآميز نرخ انبساط كيهان، معروف به انرژي تاريك، در سال ۱۹۹۸، بسياري از ستاره‌شناسان بر اين باورند كه سرعت آن هرگز كاهش نخواهد يافت. چه برسد به اينكه به مرحله انقباض برگردد.

بنابراين، در آينده‌اي دور، كهكشان‌ها به‌ طور فزاينده‌اي از يكديگر دور خواهند شد. در نهايت، آن‌ها فراتر از افق كيهاني يكديگر ناپديد مي‌شوند و جهان به مكاني تاريك و خلوت تبديل خواهد شد.

آنچه نمي‌دانيم توالي دقيق وقايع است. شايد همه ذره‌هاي بنيادي در درازمدت ناپايدار باشند و ماده به‌ طور كامل از بين برود. همچنين، ممكن است انرژي تاريك اسرارآميز با گذشت زمان قوي‌تر شده و منجر به شكاف بزرگ شود، يعني زماني كه خود فضا از هم جدا مي‌شود.

 

5. آيا انيشتين اشتباه مي‌كرد؟

بياييد با سوال ديگري شروع كنيم: آيا اسحاق نيوتن اشتباه مي‌كرد؟ نظريه گرانش او به‌اندازه كافي براي پرتاب فضاپيما به ماه دقيق است، ولي در سرعت‌هاي بسيار بالا يا در ميدان‌هاي گرانشي بسيار قوي كاربردي نيست.

اينجاست كه نظريه نسبيت عام اينشتين جايگزين بهتري است. اين نظريه به‌ درستي خم شدن نور ستاره‌ها توسط گرانش، فروپاشي تپ‌اخترهاي دوتايي مداري و تاب برداشتن فضازمان دور سياهچاله را توصيف مي‌كند. به‌ همين دليل است كه نسبيت عام در حال حاضر بهترين نظريه گرانش محسوب مي‌شود. پس چرا اين سوال را مي‌پرسيم؟ به اين دليل كه تاريخ ممكن است تكرار شود. شايد با گذشت زمان، فيزيكدانان نظريه گرانش بهتري ارائه كنند.

در واقع، كاهش سرعت غيرقابل توضيح فضاپيماهايي مانند پايونير ۱۰ و ۱۱ كه بيشتر از چيزي بود كه به‌ دليل گرانش تركيبي خورشيد و سياره‌ها انتظار مي‌رفت، به‌ عنوان شواهدي براي فيزيك جديد تفسير شده است.

در سال‌ها و دهه‌هاي گذشته، آزمايش‌هاي مختلف نسبيت عام با استفاده از تله متري فضاپيما و مشاهده‌هاي نجومي انجام شده است. نظريه انيشتين تمام آن‌ها را با موفقيت پشت سر گذاشته است ولي فيزيكدانان همچنان به كنكاش خود ادامه خواهند داد. شايد روزي معلوم شود كه اين نظريه اشتباه نيست، بلكه ناقص است.

 

جهان هستي متفاوت 

 

6. آيا جهان هستي مي‌توانست متفاوت باشد؟

جهان مادي ما از ذره‌هاي بنيادي تشكيل شده است كه توسط چهار نيروي طبيعت اداره مي‌شوند. فيزيكدانان مي‌توانند خواص ذره‌ها را از جمله نسبت جرم بين پروتون‌ها و الكترون‌ها اندازه‌گيري كنند، قدرت و رفتار گرانش، الكترومغناطيس و دو نيروي هسته‌اي را بررسي كنند و مجموعه‌اي از ثابت‌هاي فيزيكي مانند سرعت نور ارائه كنند.

با اين‌ حال، هيچ كس نمي‌داند كه چرا ارزش‌هاي به‌ دست‌ آمده اين‌قدر هستند. چرا جهان به اين شكل است و آيا مي‌توانست متفاوت باشد؟ يك چيز واضح است، اينكه نبايد آرايش جهان را زياد دستكاري كرد. فقط يك تغيير جزئي در جرم يا بار نوع خاصي از ذره يا افزايش اندك قدرت يكي از نيروهاي طبيعت، جهان را خالي از ستاره‌ها، سياره‌ها و حيات خواهد كرد.

به‌ نظر مي‌رسد طبيعت طوري تنظيم شده است كه پيچيدگي ايجاد كند. انگار جهان هستي براي ظهور حيات به‌ خوبي تنظيم شده است. اين معماي جالبي را به‌ وجود آورده است. اگر ويژگي‌هاي بنيادي كيهان نتيجه شانسي يك فرايند تصادفي باشد، خيلي عجيب به‌ نظر مي‌ رسد كه نتيجه آن اين‌ قدر خاص شده است. اگر فقط يك بليط بخت‌ آزمايي بخريد، بعيد است كه برنده شويد.

از طرف ديگر، اگر نظريه همه‌ چيز كه هنوز كشف نشده است تنها يك جهان ممكن را مجاز بشمارد، مشخص نيست كه چرا اين نتيجه منحصر به‌ فرد بايد به‌ وجود آورنده حيات باشد. چند جهاني راه‌ حلي براي اين معما است. بر اساس اين نظريه، جهان هستي ما تنها يكي از مجموعه عظيمي از جهان‌ هاي ممكن است.

اگر قابل‌ باور نيست، به خاطر بياوريد كه چند ايده مشابه نيز قبلا با مخالفت شديد مردم رو به‌ رو شدند، مثلا زماني كه منحصر به‌ فرد بودن زمين، خورشيد و كهكشان راه شيري زير سوال رفت.

اگر هزاران كيهان وجود داشته باشد، همه تركيب‌ هاي ممكن از ثابت‌ هاي طبيعي، ويژگي‌ هاي ذره‌ها و قدرت نيروها ممكن است در جايي رخ دهند. ما لزوما در جهاني هستيم كه منشا حيات را رقم زده است. اگر حس خوبي درباره چندجهاني نداريد، تنها نيستيد. برخي ستاره‌شناسان مي‌ گويند كه چون اين ايده آزمايش‌ناپذير است، نمي‌ توان آن را علم درنظر گرفت.

 

7. آيا انبساط رخ داد؟

بر اساس نظريه انبساط، فوراني بسيار كوتاه از رشد تصاعدي در آغاز جهان رخ داد. در كسري از ثانيه، جهان صد بار متوالي اندازه خود را دو برابر كرد و سپس انبساط بسيار آرام‌تري را ادامه داد. سوال اين است كه آيا اين اتفاق واقعا رخ داد؟ كيهان‌شناسان از انبساط به‌ عنوان راه‌ حل يك مشكل آزاردهنده استقبال كردند: اگر بخش‌ هاي دوردست هرگز با يكديگر در تماس نبوده‌اند، جهان هستي چگونه اين‌قدر همگن است؟

پاسخ: كيهان قابل‌ مشاهده ما كه در حال حاضر حدود ۲۷ ميليارد سال نوري وسعت دارد، قبل از اينكه از اندازه يك ذره زيراتمي به اندازه يك گريپ‌فروت منبسط شود، به‌ اندازه كافي كوچك بود تا ناهمگوني‌هاي آن از بين برود. علاوه‌ بر اين، انبساط توضيح مي‌ دهد كه چرا به‌ نظر مي‌ رسد انحناي بزرگ كيهان ما صفر است. با وجود اين نظريه، شواهد مستقيم بسيار كمي براي انبساط وجود دارد.

 

براي اطلاع از مقاله آيا تلسكوپ ارزش خريد دارد؟ روي لينك كليك كنيد.

 

8. آيا حيات فراتر از زمين وجود دارد؟

مهم نيست كه منشا حيات روي زمين چقدر غيرمحتمل بوده است، از نظر تئوري بايد سياره‌ هاي «زنده» ديگري در جهان وجود داشته باشند.

استدلال اين است كه حدود صد ميليارد كهكشان در كيهان قابل‌مشاهده وجود دارد كه هر كدام شامل ده‌ها ميليارد ستاره هستند. بسياري از اين ستاره‌ها سياره دارند. بنابراين حتي اگر از هر تريليون سياره فقط در يك سياره زندگي تشكيل شود، تعداد سياره‌هاي داراي حيات در جهان هستي حدود يك ميليارد است.

حتي در منظومه شمسي خودمان، چند مكان ظاهرا براي حيات ميكروبي مناسب هستند، يعني سياره مريخ، اقيانوس زيرسطحي اروپا (يكي از قمرهاي گاليله مشتري) و شايد فضاي داخلي گرم انسلادوس (قمر زحل).

كشف باكتري‌ هاي مريخي، چه موجود يا منقرض‌ شده، بلافاصله به اخترزيست‌شناسان ثابت خواهد كرد كه حيات در كيهان بسيار رايج است. با اين‌ حال، تاكنون چيزي پيدا نشده است، اگرچه شواهد زيادي وجود دارد كه نشان مي‌دهد مريخ در گذشته دور گرم‌تر و مرطوب‌تر بوده است.

اخترشناسان دامنه جستجوي خود را گسترده‌تر كرده‌اند و در حال بررسي اتمسفر سياره‌هاي فراخورشيدي هستند. اگر اتمسفر يك سياره‌ حاوي مقادير قابل‌ توجهي اكسيژن و متان باشد، تقريبا مي‌توانيم مطمئن باشيم كه موجودات زنده روي سطح آن وجود دارند.

در زمين، ميلياردها سال طول كشيد تا حيات از موجودات تك‌ سلولي به چيزي بزرگ‌تر از نقطه آخر اين جمله تبديل شود. بنابراين جستجوي حيات ميكروبي احتمالا بيشترين شانس موفقيت را دارد، ولي ما را به سيستم‌هاي سياره‌اي مجاور محدود مي‌كند.

به‌ همين دليل است كه برخي محققان تلاش مي‌كنند تا ارتباطات راديويي تمدن‌هاي بيگانه را شنود كنند. اگر وجود داشته باشند، حتي از سمت ديگر راه شيري قابل‌ تشخيص هستند. با‌ اين‌ حال، در جستجو براي يافتن هوش فرازميني (SETI)، فرض بر اين است كه تكامل بيولوژيكي حيات لزوما منجر به هوش و فناوري مي‌شود.

علاوه‌ بر اين، «انريكو فرمي»، فيزيكدان ايتاليايي، مي‌پرسد: «همگان كجا هستند؟». اين جمله به پارادوكس فرمي معروف است كه طبق آن اگر تمدن‌هاي بيگانه اينقدر فراوان هستند، بايد مدت‌ها قبل ما را پيدا مي‌ كردند. در حال حاضر، مهم نيست كه وجود حيات فرازميني چقدر محتمل به‌ نظر مي‌ رسد، هنوز يك فرضيه اثبات‌ نشده است و احتمالا به اين زودي تغيير نخواهد كرد.

 

9. جهان هستي از چه چيزي ساخته شده است؟

پاسخ كوتاه و ساده اين است كه هيچ كس نمي‌ داند. ماده آشنايي كه مي‌ شناسيم، اتم‌ها و مولكول‌ها، فقط نوك يك كوه يخ عظيم است.

بيشترين مقدار ماده از نوع تاريك است و از ذره‌ هاي ناشناخته تشكيل شده است. خلاء فضاي خالي نيز با انرژي تاريك مرموزي پر شده است كه به انبساط كيهان شتاب مي‌دهد. ما نه‌ تنها قسمت اعظم كوه يخ را نمي‌بينيم، بلكه در درك اقيانوس تاريكي كه در آن شناور است نيز ناتوان هستيم.

ماده تاريك وجود خود را با اثر گرانشي خود آشكار مي‌كند. اين اثر را مي‌ توان در سرعت چرخش كهكشان‌ها، حركات آن‌ها در خوشه‌هاي غول‌پيكر و نحوه منحرف شدن نور اجرام پس‌ زمينه توسط گرانش خوشه‌ ها مشاهده كرد.

همه اين موارد نشان مي‌ دهند كه مقدار كل ماده در كيهان حدود ۳۰ برابر بيشتر از چيزي است كه با تلسكوپ ديده مي‌ شود. بنابراين آيا مي‌ توانيم ماده تاريك را با ستاره‌ هاي كم‌نور، ابرهاي گازي سرد و سياهچاله‌ها توضيح دهيم؟

متاسفانه خير. اگر تمام ماده تاريك از باريون‌ها (پروتون‌ها و نوترون‌هايي كه هسته‌هاي اتمي را تشكيل مي‌دهند) تشكيل شده بود، جهان هستي بسيار متفاوت به‌ نظر مي‌ رسيد.

با وجود باريون‌ هاي زياد در اطراف، واكنش‌هاي همجوشي هسته‌اي كه در طول بيگ بنگ رخ داد، تركيب متفاوتي از عناصر با دوتريوم (هيدروژن سنگين) بسيار كمتر از آنچه مشاهده مي‌ شود، توليد مي‌ كرد. بنا بر اين اگر نظريه بيگ بنگ را قبول داشته باشيد، جاي بحثي باقي نمي‌ ماند. بيشتر محتواي مادي جهان از ذره‌ هاي غيرباريوني مرموز تشكيل شده است.

در كنار ماده تاريك، انرژي تاريك را داريم كه هيچ كس نمي‌داند چيست. در سال ۱۹۹۸، ستاره‌شناسان دريافتند كه سرعت انبساط كنوني كيهان بيشتر از چند ميليارد سال پيش است.

ظاهرا، انبساط كيهان با وجود جاذبه گرانشي متقابل كهكشان‌ها كه انتظار مي‌ رود سرعت آن را كاهش دهد، در حال شتاب گرفتن است. انرژي تاريك كه مي‌ توان آن را نيروي دافعه فضاي خالي تصور كرد، مسئول اين شتاب است.

اين «مدل هم‌ارزي» كيهان‌شناسي است. حدود ۷۰درصد از محتواي كيهان از انرژي تاريك و ۳۰درصد باقي‌ مانده از ماده تشكيل شده است. فقط بخش كوچكي از اين ماده (۴درصد از محتواي كيهان)‌ از ذره‌ هاي معمولي تشكيل شده و حداكثر يك چهارم اين ماده باريوني (۱درصد از جمع كل) به‌ عنوان ستاره و ابرهاي گازي براي ما قابل‌ مشاهده است.

بيشتر كيهان‌ شناسان از هم‌ارزي راضي هستند. اين مدل بيشتر ويژگي‌ هاي كيهان را توضيح مي‌ دهد و به‌ نظر مي‌ رسد كه طيف گسترده‌اي از مشاهده‌ ها، مانند نقشه‌هاي دمايي دقيق تابش پس‌ زمينه كيهاني تابش نور بعد از بيگ بنگ) و نقشه‌ هاي سه‌ بعدي توزيع فضايي كهكشان‌ها از آن پشتيباني مي‌كنند. همه قطعه‌ هاي پازل به‌ خوبي كنار هم قرار مي‌ گيرند. مشكل اين است كه هيچ كس نمي‌داند چه چيزي را نشان مي‌دهد. ساختار جهان هستي يكي از بزرگ‌ترين رازهاي نجوم است.

 

نتيجه

در هر كدام از اين رازهاي ذكر شده دنيايي از مطالبي است كه براي رسيدن به آنها بررسي هاي مختلفي صورت گرفته و مطالعات زيادي انجام گرفته است. اگر شما هم به اين مطالعات و بررسي هاي آسمان علاقه داريد مي توانيد با خريد تلسكوپ روياي خود را به واقعيت تبديل كنيد. اگر قصد خريد تلسكوپ را داشتيد به سايت موسسه طبيعت آسمان شب مراجعه كنيد تا بهترين قيمت و كيفيت را تجربه كنيد.

 

براي دانلود مقاله ۹ راز بزرگ جهان هستي روي لينك كليك كنيد.

منبع: سايت موسسه طبيعت آسمان شب و ۹ راز بزرگ جهان هستي

 


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ساعت: ۰۷:۴۱:۰۱ توسط:موسسه طبيعت آسمان شب موضوع:

آيا تلسكوپ ارزش خريد دارد؟

اگر يك ستاره‌شناس تازه‌كار و علاقه‌مند به رصد ستاره‌ها و سياره‌ها هستيد، آيا ارزشش را دارد كه تلسكوپ بخريد؟ اگر واقعا به نجوم علاقه داريد، پاسخ بله است.

با كمك تلسكوپ مي‌توانيد آسمان شب را فراتر از آنچه با چشم غيرمسلح ديده مي‌شود كاوش كنيد و تجربه هيجان‌انگيزتر و جذاب‌تري از تماشاي ستاره‌ها داشته باشيد. همچنين مي‌توانيد اجرام آسماني جديدي را كشف كنيد و كيهان را بيشتر بشناسيد.

اگر قصد داريد تلسكوپ بخريد، عواملي مختلفي از جمله نوع، اندازه و قيمت را در نظر بگيريد. اين عوامل كمك مي‌كنند تا بهترين گزينه را متناسب با نياز و بودجه‌تان پيدا كنيد. در اين مقاله، به بررسي انواع مختلف تلسكوپ، لوازم جانبي مهم و بهترين اجرام آسماني براي رصد مي‌پردازيم. با ما همراه باشيد.

 

انواع تلسكوپ و تفاوت‌هاي آن‌ها

سه نوع اصلي تلسكوپ عبارت‌اند از شكستي، بازتابي و دابسوني. هر كدام از آن‌ها ويژگي‌ها و مزاياي منحصر به‌ فردي دارند كه در ادامه بررسي مي‌كنيم.

 

انواع تلسكوپ 

 

1. تلسكوپ‌هاي شكستي

مدل‌هاي شكستي از عدسي براي خم كردن (يا شكستن) نور به منظور ايجاد تصوير استفاده مي‌كنند. شكستي‌ها به تصوير واضح با كنتراست بالاي خود معروف هستند. تلسكـوپ‌هاي شكستي مزاياي زيادي دارند، از جمله:

  • استفاده و نگهداري آسان
  • عالي براي تماشاي ماه، سياره و ستاره دوگانه
  • بادوام و قابل‌اعتماد

با اين‌ حال، اين مدل‌ها ديافراگم كوچك‌تري دارند و ممكن است بهترين گزينه براي رصد اجرام كم‌نور اعماق آسمان نباشند.

 

2. تلسكوپ‌هاي بازتابي

مدل‌هاي بازتابي (معروف به نيوتني) از آينه‌ براي جمع‌آوري نور استفاده مي‌كنند. آن‌ها معمولا مقرون‌به‌صرفه‌تر هستند و ديافراگم بزرگ‌تري نسبت به شكستي‌ها دارند. چند مزيت مدل‌هاي بازتابي عبارت‌اند از:

  • مقرون‌ به صرفه‌تر در مقايسه با مدل‌هاي شكستي
  • ديافراگم بزرگ‌تر براي مشاهده اجرام كم‌نور در اعماق آسمان
  • طراحي فشرده و قابليت حمل بالا

تلسكوپ‌ بازتابي ممكن است به تعمير و نگهداري بيشتري نياز داشته باشد، زيرا آينه‌هاي آن‌ بايد هر چند وقت يك‌ بار تراز شوند.

 

3. تلسكوپ‌هاي دابسوني

مدل‌هاي دابسوني نوعي تلسكوپ بازتابي با پايه منحصربه‌فرد هستند. طراحي ساده، محكم و مقرون‌به‌صرفه آن‌ها باعث شده است محبوبيت زيادي بين ستاره‌شناسان مبتدي داشته باشند. چند دليل براي انتخاب اين مدل عبارت‌اند از:

  • ديافراگم بزرگ با قيمت مقرون‌به‌صرفه
  • راه‌اندازي و استفاده آسان
  • ايده‌آل براي رصد كهكشان‌ها، سحابي‌ها و ساير اجرام اعماق آسمان

با‌ اين‌ حال، در نظر داشته باشيد كه تلسكـوپ‌هاي دابسوني معمولا حجيم و سنگين هستند و حمل‌ و‌ نقل آن‌ها تا حدودي چالش‌برانگيز است.

 

بزرگترين فروشگاه اينترنتي تلسكوپ

 

تلسكوپ 8 اينچ دابسوني جي‌اس‌او مدل GSO 8 MCRF

تلسكوپ 8 اينچ دابسوني جي‌اس‌او مدل GSO 8 MCRF يك تلسكوپ با كارايي بالا است كه ساخته شده تا قابليت مشاهده و رصد عالي از اجرام آسماني در منظومه شمسي را براي شما فراهم و علاوه برا اين براي رصد خوشه‌هاي ستاره‌اي، سحابي ها و كهكشان ها نيز طراحي شده است. تلسكـوپ توسط كارخانه معتبر GSO در تايوان ساخته شده است.

تلسكوپ داراي يك آينه اصلي درجه يك با شكل سهمي(پارابولوئيد) منحصربه‌فرد با قطر 203 ميلي‌متر است. با فاصله كانوني 1200 ميلي‌متر و نسبت كانوني f/6. شركت تايواني GSO متعهد به توليد اپتيك‌هاي درجه يك است. اين تلسكوپ پيشرفته، آسمان شب را در برابر شما قرار مي‌دهد تا شروع به كاوش عميق در آن كنيد.

تلسكوپ 8 اينچ دابسوني جي‌اس‌او مدل GSO 8 MCRF يكي از بهترين تلسكوپ‌ها براي رصد سيارات منظومه شمسي و شايد بتوان گفت بهترين تلسكوپ براي رصد، تماشاي دقيق و عكاسي از ماه و  دهانه‌هاي برخوردي آن باشد. دهانه بزرگ 203 ميليمتري اين تلسكوپ باعث ايجاد تصاويري بسيار روشن و با جزئيات فوق‌العاده مي‌شود و حركت نرم و آسان مقر بسيار مستحكم آن باعث راحتي فوق‌العاده در هنگام كار با اين تلسكوپ است.

تلسكوپ‌هاي دابسوني از كاربردي‌ترين تلسكوپ‌ها هستند. طراحي بسيار ساده اما قدرتمند دارند. تلسكوپ متشكل از دوبخش اصلي است. لوله تلسكوپ و پايه مستحكم چوبي كه روي زمين قرار مي‌گيرد. براي همين به سرعت آماده رصد ميشويد و نيازي نيست تا ابتدا مقر را با وقت و زحمت  آماده كنيد. 

ايده طراحي و ساخت اين تلسكوپ‌ها نياز و آرزوي داشتن تلسكوپي بزرگ و قدرتمند با قيمت پايين بود كه سرانجام در سال 1965 توسط جان دابسوني به بهترين شكل ممكن انجام شد. علي‌رغم اندازه بزرگ، حمل و نقل تلسكوپ‌هاي دابسوني به واسطه طراحي و ساختار منحصربفرد آنها نسبتا آسان است. تلسكوپ 8 اينچ دابسوني جي‌اس‌او مدل GSO 8 MCRF انتخابي ايده‌آل براي منجمان تازه كار  و يك گزينه خوب براي خريد اولين تلسكوپ است.

سر هم كردن اين تلسكوپ بسيار آسان است. كافي است مقر را روي زمين بگذاريد، لوله را روي آن قرار دهيد و در جاي خود محكم كنيد تا تلسكوپ براي يك شب رصدي فوق‌العاده آماده شود. به آساني مي‌توانيد با دست جهت لوله را به بالا و پايين يا به چپ و راست حركت دهيد.

در اين تلسكوپ از شيشه BK7 استفاده شده‌ است كه كيفيت خوبي دارند. همچنين در انتهاي لوله پروانه خنك‌كننده‌اي قرار دارد تا زمان خنك‌شدن آينه را كاهش بدهد. محور سمت هم رولبرينگ‌هايي دارد كه باعث مي‌شود تلسكوپ نرم و روان حركت كند. فكوسر اين تلسكوپ كري‌فورد ۲ اينچي دوسرعته است كه همراه خود رابط ۱/۲۵ اينچي دارد.

تلسكوپ هاي نسل جديد

 

مشخصات تلسكوپ 8 اينچ دابسوني جي‌اس‌او مدل GSO 8 MCRF

  • تلسكـوپ بازتابي با دهانه بزرگ 203 ميلي‌متري و فاصله كانوني 1200 ميلي‌متر
  • با توانايي رسيدن به حداكثر بزرگنمايي 406 برابر
  • گردآوري نور بسيار بالا – 830 برابر چشم انسان و ۷۵ درصد بيشتر از مدل ۶ اينچ
  • با آينه بزرگ سهمي شكل آلومينيوم-كوارتز Radiant Aluminum Quartz با ۹۴ درصد بازتاب نور
  • داراي فن خنك كننده آينه اصلي 
  • مجهز به فوكوسر بسيار دفيق 1:10 ميكرو كريفورد M-CRFMicro Crayford Focuser
  • همراه با دوچشمي 30  ميلي‌متر AFOV 70° و 9 ميلي‌متر AFOV 52° پلوسل – بزرگ‌نمايي ۴۰ و ۱۳۳ برابر
  • مجهز به جوينده ۸x50 با پوشش كامل و چندلايه ضدانعكاس سطوح لنزها
  •  با قابليت نصب چشمي‌هاي ۲ اينچ و ۱.۲۵ اينچ
  • مقر چوبي مستحكم دابسوني سمتي‌-ارتفاعي با  حركت و كنترل بسيار نرم و روان 
  • نصب و راه اندازه بسيار سريع و آسان
  • قابليت جدا شدن لوله از پايه براي حمل و جابجايي ساده‌تر
  • ساخت شركت تايواني جي‌اس‌او GSOGuan Sheng Optical
  • مناسب براي رصدگران مبتدي، متوسط وحرفه‌اي
  • ايده آل براي رصد ماه و سيارات منظومه شمسي و مناسب اجرام اعماق آسمان 

 

براي اطلاع از مقاله كرمچاله چيست؟ روي لينك كليك كنيد.

 

آشنايي با مشخصات تلسكـوپ نجومي

به‌ عنوان يك مشتاق نجوم مبتدي، بايد مشخصات اصلي تلسكـوپ‌ها را بدانيد: ديافراگم، فاصله كانوني، بزرگنمايي و ميدان ديد. در اين بخش، اين مفاهيم و اهميت آن‌ها را به‌ زبان ساده توضيح مي‌دهيم.

 

1. ديافراگم

ديافراگم قطر جزء نوري اصلي تلسكـوپ است كه مي‌تواند عدسي يا آينه باشد. ديافراگم بزرگ‌تر اجازه مي‌دهد نور بيشتري وارد شود و امكان ديدن اجرام كم‌نورتر را فراهم مي‌كند. چند نكته بسيار مهم درباره ديافراگم كه بايد بدانيد:

  • ديافراگم بزرگ‌تر يعني تصاوير روشن‌تر و واضح‌تر
  • ديافراگم بزرگ‌تر جزئيات بيشتري را در اجرام آسماني نشان مي‌دهد.
  • ديافراگم معمولا مهم‌ترين ويژگي تلسكوپ در نظر گرفته مي‌شود.

 

2. فاصله كانوني

فاصله كانوني در واقع فاصله بين جزء نوري اصلي تلسكـوپ (مثلا، عدسي شيئي) و نقطه‌اي است كه نور در آن متمركز مي‌شود. اين فاصله روي قابليت بزرگنمايي اثر مي‌گذارد.

  • فاصله كانوني بيشتر يعني بزرگنمايي بيشتر
  • فاصله كانوني كمتر يعني ميدان ديد وسيع‌تر كه براي مشاهده اجسام بزرگ‌تر مناسب است.

 

تلسكوپ دابسوني 

 

3. بزرگنمايي

منظور از بزرگنمايي توانايي تلسكـوپ در بزرگ كردن اجرام است. با اين‌ حال فراموش نكنيد كه بزرگنمايي بيشتر به معناي كيفيت بهتر تصوير نيست. كيفيت تصوير به تركيبي از عوامل، از جمله ديافراگم، فاصله كانوني و چشمي كه استفاده مي‌كنيد بستگي دارد. اين نكته‌هاي مهم را درباره بزرگنمايي به خاطر بسپاريد:

  • فريب ادعاهاي اغراق‌آميز بزرگنمايي بسيار زياد را نخوريد.
  • يك قانون كلي خوب: حداكثر بزرگنمايي مفيد معمولا ۵۰ برابر ديافراگم به اينچ يا دو برابر ديافراگم به ميلي‌متر است.

 

4. ميدان ديد

ميدان ديد وسعت آسمان قابل‌ مشاهده‌اي است كه مي‌توانيد از طريق تلسكوپ ببينيد. ميدان ديد وسيع‌تر براي رصد اجرام آسماني بزرگ‌تر مثل راه شيري، سحابي‌ها و كهكشان‌ها عالي است. در مقابل ميدان ديد باريك‌تر براي تماشاي اجرام كوچك‌تر مثل سياره‌ها و ستاره‌ها كارآمد است.

  • ميدان ديد وسيع‌تر: مناسب براي رصد اجرام آسماني بزرگ‌تر
  • ميدان ديد باريك‌تر: مناسب براي مشاهده اجرام آسماني كوچك‌تر

با شناخت اين مشخصات كليدي بهتر مي‌توانيد تلسكوپ ايده‌آل را براي ماجراجويي‌هاي خود پيدا كنيد. در ادامه، درباره انتخاب نوع استقرار تلسكوپ بر اساس اهداف و نيازها صحبت مي‌كنيم.

 

براي اطلاع از مقاله تصاوير خيره‌كننده تلسكوپ اقليدس، كارآگاه جهان تاريك روي لينك كليك كنيد.

 

انتخاب مقر و سه پايه مناسب

به عنوان يك ستاره‌شناس مبتدي، بايد به تجهيزات ضروري تلسكوپ مثل مقر و سه پايه توجه ويژه داشته باشيد. در اين بخش، دو نوع مقر را معرفي مي‌كنيم.

 

1. مقر استوايي

مقر استوايي براي عكاسي نجومي ضروري است. مقر استوايي براي رديابي اجرام آسماني طراحي شده و براي رصد ستاره‌ها، سياره‌ها و ساير اجرام اعماق آسمان عالي است. با استفاده از اين مقر مي‌توانيد تلسكـوپ‌تان را با محور زمين هماهنگ كنيد و به‌ آرامي اجسام را در آسمان رديابي كنيد. براي نصب و راه‌اندازي مقر استوايي، مراحل زير را دنبال كنيد:

  • سه‌ پايه آن را به حالت تراز تنظيم كنيد.
  • مقر را به‌ سمت شمال قرار دهيد.
  • مقر را قطبي كنيد.

 

تلسكوپ و مقر 

 

2. مقر سمت-ارتفاعي

مقر سمت-ارتفاعي ساده‌تر از مدل استوايي است و دو محور دارد. يك محور عمودي (بالا و پايين) و محور ديگر افقي (چپ و راست) است. اين نوع مقر براي مبتديان ايده‌آل است، زيرا استفاده از آن آسان و معمولا مقرون‌به‌صرفه‌تر است.

مي‌توانيد از آن براي رصد ماه، سياره‌ها و اجرام روشن‌تر اعماق آسمان استفاده كنيد. براي حركت دادن تلسكـوپ نصب‌ شده روي مقر سمت-ارتفاعي، بايد آن را به‌ سمت بالا يا پايين، چپ يا راست كج كنيد. هنگام انتخاب مقر و سه‌پايه به نكته‌هاي زير توجه كنيد:

  • ظرفيت تحمل وزن: بايد تحمل وزن تلسكوپ و وسايل جانبي آن را داشته باشد.
  • قابليت حمل: حمل و جابه‌جاكردن مقرها و سه‌پايه‌هاي سبك‌تر راحت‌تر است.
  • ثبات: مقر و سه‌پايه ثابت باعث مي‌شود مشاهده بهتري را تجربه كنيد.

بعد از شناخت اين دو نوع مقر، آماده كاوش در آسمان شب هستيد. در بخش بعدي، با لوازم جانبي ضروري تلسكـوپ‌ براي تماشاي بهتر آسمان آشنا مي‌شويد.

 

لوازم جانبي و چشمي‌هاي ضروري

در دنياي تلسكـوپ ها، لوازم جانبي و چشمي‌هايي وجود دارند كه تجربه رصد را لذت‌بخش‌تر مي‌كنند. بياييد نگاهي دقيق‌تر به چند مورد ضروري بيندازيم.

 

1. جوينده

جوينده در واقع يك تلسكوپ كوچك‌تر است كه روي تلسكـوپ اصلي سوار مي‎شود. جوينده ميدان ديد وسيع‌تري دارد و كمك مي‌كند قبل از استفاده از تلسكـوپ اصلي، سوژه را پيدا كنيد و در مركز قرار دهيد. اين ابزار كمكي مكان‌يابي اجسام را در آسمان بسيار آسان‌تر مي‌كند. دو مدل محبوب جوينده عبارت‌اند از:

  • جوينده نقطه‌اي نور قرمز يك نقطه قرمز روي آسمان مي‌اندازد و نشانه‌گيري به‌ سمت سوژه موردنظر را راحت‌ تر مي‌كند.
  • جوينده اپتيكي مثل يك تلسكـوپ كوچك به‌ نظر مي‌رسد و تصويري بزرگنمايي‌شده ارائه مي‌كند تا بتوانيد نما را با نقشه آسمان شب يا اپليكيشن تطبيق دهيد.

 

 

عدسي تلسكوپ 

 

2. عدسي بارلو

عدسي بارلو يك وسيله جانبي مفيد است كه بزرگنمايي چشمي را افزايش مي‌دهد. بزرگنمايي بيشتر به معناي ديدن جزئيات بيشتر در اجسامي است كه مشاهده مي‌كنيد. مثلا، يك چشمي ۱۰ ميلي‌متري و يك لنز بارلو دو برابركننده، بزرگنمايي را به ۲۰ ميلي‌متر افزايش خواهد داد. فراموش نكنيد كه بزرگنمايي بيشتر نگه داشتن سوژه را در مركز سخت‌تر مي‌كند.

 

3. چشمي پلوسل

نمي‌توان از چشمي صحبت كرد و به پلوسل اشاره نكرد. اين چشمي‌ها رايج و مقرون‌ به‌ صرفه هستند و گزينه خوبي براي افراد مبتدي محسوب مي‌شوند.

اين چشمي‌ها حداقل چهار عدسي دارند و تصويري واضح و شفاف با ميدان ديد وسيع ارائه مي‌كنند. از آن‌ جايي‌ كه چشمي‌هاي پلوسل با فواصل كانوني متفاوتي عرضه مي‌شوند، داشتن مجموعه‌اي از آن‌ها براي تجربه بزرگنمايي‌هاي مختلف ايده خوبي است.

 

چپقي تلسكوپ 

 

4. چپقي

چپقي ابزاري است كه نگاه كردن را با تلسكـوپ، به‌ ويژه زماني كه چشمي در موقعيت نامناسبي قرار دارد، آسان مي‌كند. اين وسيله مسير نور را ۹۰ درجه خم مي‌كند، بنابراين ديگر نيازي نيست موقع تماشاي ستاره‌ها به گردن‌تان فشار وارد كنيد. چپقي دو نوع اصلي دارد:

  • چپقي منشوري كه از يك منشور براي بازتاب نور استفاده مي‌كند و معمولا در تلسكوپ‌هاي مبتدي به‌ چشم مي‌خورد.
  • چپقي آينه‌اي كه از آينه براي بازتاب نور استفاده مي‌كند و معمولا كيفيت تصوير بهتري را ارائه مي‌كند.

 

رصد اجرام آسماني

حال كه بعضي از لوازم جانبي ضروري تلسكـوپ را مي‌شناسيد كه تجربه تماشاي ستاره‌ها را لذت‌بخش‌تر مي‌كنند، وقت آن است كه با تعدادي از اجرام آسماني كه سوژه خوبي براي رصد هستند آشنا شويد.

 

رصد با تلسكوپ 

 

1. سياره‌ها

هنگام رصد سياره‌ها متوجه خواهيد شد كه بيشتر آن‌ها با نور زيادي در آسمان شب مي‌درخشند. با كمك تلسكـوپ مي‌توانيد جزئيات زيباي سياره‌هايي مثل مشتري و زحل را ببينيد. هرچه تلسكوپ قوي‌تر باشد، جزئيات بهتري را نشان مي‌دهد.

  • مشتري: نوارهاي رنگارنگ اين غول گازي و چهار قمر بزرگ آن را بررسي كنيد.
  • زحل: از تماشاي حلقه‌هاي خيره‌كننده دور اين سياره كه حتي با تلسكـوپ‌هاي كوچك قابل‌مشاهده هستند، لذت ببريد.

 

2. ماه

ماه يك جرم آسماني روشن است كه سوژه ايده‌آلي براي اخترشناسان مبتدي محسوب مي‌شود. دهانه‌ها، كوه‌ها و دره‌هاي سطح ماه شگفت‌زده‌تان خواهد كرد. به نظرتان مي‌توانيد پرچم روي ماه را ببينيد؟ توصيه مي‌كنيم ماه را در طول فازهاي مختلف رصد كنيد.

 

رصد خورشيد با تلسكوپ 

 

3. خورشيد

از يك تلسكـوپ مجهز به فيلتر خورشيدي براي مشاهده لكه‌هاي خورشيدي و شعله‌هاي خورشيدي استفاده كنيد. فقط با فيلترهاي مناسب مستقيما به خورشيد نگاه كنيد، زيرا اشعه آن به چشم‌ آسيب مي‌زند.

 

4. صورت‌هاي فلكي

آسمان شب صورت‌هاي فلكي زيادي را در خود جا داده است كه هر كدام الگوها و ويژگي‌هاي خاص خود را دارند، مثلا:

  • دب اكبر
  • اوريون (شكارچي)
  • ذات‌الكرسي (ملكه)

 

تلسكوپ خوشه هاي ستاره اي 

 

5. خوشه ستاره‌اي

خوشه ستاره‌اي از گروه‌هاي خيره‌كننده‌اي از ستاره‌ها هستند كه تماشاي آن‌ها با تلسكـوپ خالي از لطف نيست. چند خوشه ستاره‌اي پرطرفدار بين علاقه‌مندان نجوم عبارت‌اند از:

  • خوشه پروين (هفت خواهران)
  • M13 (خوشه كروي هركول)
  • خوشه دوگانه (برساوش)

 

6. سحابي‌ها

سحابي‌ها ابرهاي گاز و غبار در فضا هستند كه هنگام رصد با تلسكـوپ ظاهر خيره‌كننده‌اي دارند. چند سحابي معروف عبارت‌اند از:

  • سحابي شكارچي
  • سحابي حلقه
  • سحابي عقاب (ستون‌هاي آفرينش)

 

تماشاي كهكشان ها با تلسكوپ 

 

7. كهكشان‌ها

اگرچه كهكشان‌ها خيلي دور هستند، رصد آن‌ها با يك تلسكـوپ خوب امكان‌پذير است. براي شروع، كهكشان‌هاي زير را رصد كنيد:

جرم آسماني موردعلاقه شما چيست؟

 

سخن پاياني: آيا تلسكوپ ارزش خريد دارد؟

اگر واقعا به نجوم بصري علاقه داريد، خريد تلسكوپ ارزشش را دارد. تلسكوپ شما را قادر مي‌كند آسمان شب را كاوش كنيد و اجرام آسماني شگفت‌انگيزي از جمله سياره‌ها، سحابي‌ها، دنباله‌دارها، كهكشان‌ها و خوشه‌هاي ستاره‌اي را ببينيد. نكته مهم اين است كه درست انتخاب كنيد زيرا يك مدل كيفيت پايين و ارزان ممكن است انتظارهايتان را برآورده نكند.

هنگام خريد تلسكوپ مبتدي چند نكته را در نظر داشته باشيد:

  • يك مدل كوچك با اپتيك و مقر خوب را براي بهترين تجربه مشاهده انتخاب كنيد.
  • بزرگنمايي بالا هميشه بهتر نيست، زيرا مي‌تواند منجر به تصاوير كم‌رنگ‌تر شود.
  • براي رصد بهتر، دسترسي به مناطقي كه آسمان تاريك دارند ضروري است.

تلسكـوپ ابرازي سرگرم‌كننده و آموزشي براي يادگيري بيشتر در مورد شگفتي‌هاي كيهان است. علاوه‌ بر اين، موضوع جذابي براي صحبت كردن با دوستان است. توصيه مي كنيم عضو يك باشگاه نجوم شويد تا دانش بيشتري كسب كنيد و اشتياقتان را با ديگران به اشتراك بگذاريد.

سايت موسسه طبيعت آسمان شب با در اختيار داشتن انواع مدل هاي تلسكوپ و لوازم جانبي تلسكوپ مي تواند كمك حال شما براي خريد تلسكـوپ باشد.

 

براي دانلود مقاله آيا تلسكوپ ارزش خريد دارد؟ روي لينك كليك كنيد.

 

منبع: سايت موسسه طبيعت آسمان شب و  آيا تلسكوپ ارزش خريد دارد؟

 


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ساعت: ۰۱:۳۱:۳۴ توسط:موسسه طبيعت آسمان شب موضوع:

۳ اشتباهي كه همه هنگام انتخاب تلسكوپ مرتكب مي‎شوند

آيا به خريد تلسكوپ فكر مي‌كنيد؟ اگر به آسمان شب علاقه داريد، طبيعي است كه به فكر خريد تلسكوپ باشيد ولي چرا بيشتر آن‌ها در نهايت گوشه كمد خاك مي‌خورند؟ به اين دليل كه مردم معمولا بدون اينكه اول چيزي درباره تلسكوپ‌ها و آسمان شب ياد بگيرند،‌ اقدام به خريد اين دستگاه مي‌كنند.

بهتر است چند سال با چشمان غيرمسلح و دوربين دو چشمي ستاره‌ها و اجرام آسماني ديگر را تماشا كنيد و بعد دنبال تلسـكوپ مناسب (يا بهترين مدل براي مبتديان) بگرديد.

بازتابي و شكستي رايج‌ترين انواع تلسكوپ هستند كه به‌ ترتيب از آينه و عدسي براي جمع‌آوري و متمركز كردن نور استفاده مي‌كنند. با اين‌ حال، قبل از خريد بايد اطلاعات خوبي داشته باشيد. بنابراين در اين مقاله با ما همراه باشيد تا با رايج‌ ترين اشتباهاتي كه ممكن است موقع انتخاب تلسكوپ مرتكب شويد آشنا شويد.

 

1. انتظار داريد تلسكوپ، ارزان و به‌ آساني قابل‌ استفاده باشد

كار كردن با تلسـكوپ راحت نيست. آن‌ها بايد تراز شوند، بادقت نشانه‌گيري و متمركز شوند و گاهي حتي به هم‌خط‌سازي و تميزكاري نياز دارند. توصيه مي‌كنيم قبل از خريد به يك باشگاه نجوم بپيونديد تا با انواع مختلف تلسـكوپ، كاربرد هر كدام و هزينه‌اي كه بايد براي يك مدل خوب بپردازيد آشنا شويد. هر مقدار بودجه‌اي داريد، در برابر وسوسه خريد چشمي‌هاي جديد و لوازم جانبي مختلف مقاومت كنيد. خريد آن‌ها، حداقل در ابتدا ارزشش را ندارد. بنابراين، خريد را به زماني موكول كنيد كه با تجهيزات موجود تا جاي ممكن پيش رفته باشيد.

 

رصد اجرام با تلسكوپ 

 

2. انتظار داريد همه چيز بزرگ به‌ نظر برسد

تصاوير تلسكـوپ فضايي هابل خيره‌ كننده به‌ نظر مي‌ رسند ولي نبايد از تلسكـوپ‌هاي كوچك انتظار چنين تصاويري را داشته باشيد. اجسام در آسمان شب نه‌ تنها كوچك به‌ نظر مي‌رسند، بلكه اغلب وارونه هستند. زيرا تصوير معكوس است. از نقطه‌ نظر رصد تفاوت چنداني وجود ندارد، ولي تنظيم ميدان ديد دستگاه در ابتدا كمي سخت است. زيرا جهت‌ها معكوس هستند.

نشانه يك تلسكوپ خوب بزرگنمايي نيست، بلكه اندازه عدسي يا آينه اصلي آن است. اين در واقع ديافراگم است كه معمولا با واحد ميلي‌متر و اينچ اندازه‌گيري مي‌شود. مثلا ديافراگم مدل‌هاي خانگي از حدود ۷۶ ميلي‌متر/۳ اينچ شروع مي‌شود و تا ۲۵۴ ميلي‌متر/۱۰ اينچ و حتي بيشتر مي‌رسد. هر چه ديافراگم بزرگ‌تر باشد، نور بيشتري وارد دستگاه مي‌شود و جزئيات بيشتري را به شما نشان مي‌دهد.

 

بزرگترين فروشگاه اينترنتي تلسكوپ

 

تلسكوپ 6 اينچ دابسوني جي‌اس‌او مدل GSO 6 MCRF

تلسكوپ 6 اينچ دابسوني جي‌اس‌او مدل GSO 6 MCRF يك تلسكوپ با كارايي بالا است كه ساخته شده تا قابليت مشاهده و رصد عالي از اجرام آسماني در منظومه شمسي را براي شما فراهم كند و علاوه بر اين براي رصد خوشه‌هاي ستاره‌اي، سحابي‌ها و كهكشان ها نيز طراحي شده است. تلسكوپ توسط كارخانه معتبر GSO در تايوان ساخته شده است. تلسكوپ داراي يك آينه اصلي درجه يك با شكل سهمي(پارابولوئيد) با قطر 152 ميلي‌متر است. با فاصله كانوني 1200 ميلي‌متر و نسبت كانوني f/8. شركت تايواني GSO متعهد به توليد اپتيك‌هاي درجه يك است. اين تلسكوپ پيشرفته، آسمان شب را در برابر شما قرار مي‌دهد تا شروع به كاوش عميق در آن كنيد.

تلسكوپ 6 اينچ دابسوني جي‌اس‌او مدل GSO 6 MCRF يكي از بهترين تلسكوپ‌ها براي رصد سيارات منظومه شمسي و شايد بتوان گفت بهترين براي رصد، تماشاي دقيق و عكاسي از ماه و دهانه‌هاي برخوردي آن باشد. دهانه بزرگ 152 ميليمتري اين تلسكوپ باعث ايجاد تصاويري بسيار روشن و با جزئيات فوق‌العاده مي‌شود و حركت نرم و آسان مقر بسيار مستحكم آن باعث راحتي فوق‌العاده در هنگام كار با اين تلسكوپ است.

تلسكوپ‌هاي دابسوني از كاربردي‌ترين تلسكوپ‌ها هستند. طراحي بسيار ساده اما قدرتمند دارند. تلسكوپ متشكل از دو بخش اصلي است. لوله تلسكوپ و پايه مستحكم چوبي كه روي زمين قرار مي‌گيرد. براي همين به سرعت آماده رصد ميشويد و نيازي نيست تا ابتدا مقر را با وقت و زحمت  آماده كنيد. 

ايده طراحي و ساخت اين تلسكوپ‌ها نياز و آرزوي داشتن تلسكوپي بزرگ و قدرتمند با قيمت پايين بود كه سرانجام در سال 1965 توسط جان دابسوني به بهترين شكل ممكن انجام شد. علي‌رغم اندازه بزرگ، حمل و نقل تلسكوپ‌هاي دابسوني به واسطه طراحي و ساختار منحصربفرد آنها نسبتا آسان است. تلسكوپ 6 اينچ دابسوني جي‌اس‌او مدل GSO 8 MCRF انتخابي خوب براي منجمان تازه كار است و يك گزينه خوب براي خريد تلسكوپ.

تلسكوپ 6 اينچ دابسوني جي‌اس‌او مدل GSO 6 MCRF با آينه ۱۵۲ ميلي‌متري اندازه‌اي فوق‌العاده‌اي را هم براي رصدگران مبتدي و هم براي رصدگران باتجربه آسمان شب فراهم مي‌كند. در اينجا تفكيك دقيق تري از آنچه مي توانيد با اين نوع تلسكوپ رصد كنيد شرح داده شده است:

مشاهده ماه با وضوح بالا: يك دابسوني 6 اينچي وضوح استثنايي براي مشاهده ماه ارائه مي‌دهد. شما مي توانيد جزئيات خوبي را در سطح ماه تشخيص دهيد، از جمله:

  • دهانه‌ها برخوردي در اندازه‌ها و اشكال مختلف، از دهانه‌هاي برخوردي عظيم گرفته تا دهانه‌هاي كوچكتر.
  • رشته كوه هاي برجسته قمري مانند Montes Apenninus و Montes Carpatus.
  • دشت هاي تاريك بازالتي (ماريا) كه در اثر فوران هاي آتشفشاني باستاني شكل گرفته اند.

رصد سيارات منظومه شمسي: در حالي كه ميزان جزئيات را به اندازه تلسكوپ هاي بزرگتر ۸ اينچي مانند تلسكوپ 8 اينچ دابسوني جي‌اس‌او مدل GSO 8 MCRF ارائه نمي‌دهد، اما يك دابسوني 6 اينچي ويژگي هاي شگفت انگيزي از سيارات منظومه شمسي ما را نشان مي دهد:

مشتري: شاهد نوارهاي ابري در حال چرخش، لكه قرمز بزرگ و احتمالاً حتي برخي از قمرهاي گاليله اي بزرگتر آن (آيو، اروپا، گانيمد، و كاليستو) باشيد.
زحل: از سيستم حلقه پيچيده، از جمله بخش كاسيني (يك شكاف تاريك بين حلقه هاي اصلي) شگفت زده شويد. حتي ممكن است نگاهي اجمالي به تيتان، بزرگترين قمر زحل داشته باشيد.

مريخ: در زماني كه مريخ در نزديك‌ترين نقطه به زمين است، مي‌توانيد كلاهك‌هاي يخي قطبي، نشانه‌هاي تيره كه به عنوان ويژگي‌هاي سطحي تفسير مي‌شوند، و احتمالاً حتي برخي از آتشفشان‌هاي بزرگ‌تر مانند كوه المپوس را مشاهده كنيد.
ناهيد: در حالي كه زهره اغلب در يك جو غليظ پوشانده شده است، شما مي توانيد فازهاي آن را مشابه ماه مشاهده كنيد.

 

خريد تلسكوپ هاي جديد 

 

رصد گنجينه هاي اعماق آسمان شب: قدرت واقعي دابسوني 6 اينچي در توانايي آن در پرده برداري از تعداد زيادي از اجرام در اعماق آسمان نهفته است، از جمله:

خوشه هاي باز: اين گروه هاي درخشان از ستاره هاي جوان، اغلب صدها يا هزاران ستاره، مناظر خيره كننده‌اي هستند. به عنوان مثال مي توان به خوشه پروين Pleiades (هفت خواهر) در صورت فلكي گاو ، خوشه دوگانه (NGC 869 و NGC 884) در صورت فلكي پرسيوس(برساوش) و خوشه كندوي عسل يا مسيه ۴۴Messier 44) يا ان‌جي‌سي ۲۶۳۲ كه در صورت فلكي خرچنگ است و فاصله آن از زمين پانصد سال نوري اشاره كرد.

خوشه هاي كروي: كره‌هاي خيره كننده صدها هزار تا ميليون ها ستاره قديمي، اين شگفتي هاي آسماني نگاهي اجمالي به تكامل ستارگان دارند. به عنوان مثال مي توان به خوشه كروي هركول (M13) و  خوشه كروي اطراف كهكشان آندرومدا اشاره كرد.

سحابي ها: ابرهاي گاز و غبار كه در آن ستارگان متولد مي‌شوند و مي‌ميرند، سحابي ها در اشكال و اندازه هاي مختلف هستند. مي توانيد سحابي هاي گسيلي مانند سحابي شكارچي (M42) را با پيچك‌هاي گازي آن يا سحابي هاي بازتابي مانند سحابي سه گانه (M20) كه توسط ستارگان مجاور روشن شده است را رصد كنيد.

كهكشان ها: اگرچه جزئيات ممكن است محدود باشد، تلسكوپ 6 اينچ دابسوني جي‌اس‌او مدل GSO 6 MCRF مي تواند كهكشان با شكوه آندرومدا (M31)، نزديك ترين همسايه كهكشاني ما، و حتي برخي كهكشان هاي دوردست درخشان تر را آشكار كند.

به ياد داشته باشيد، سوژه‌هاي قابل مشاهده و جزئيات خاص آنها به عواملي مانند ميزان آلودگي نوري، شرايط مشاهده و تجربه شما در زمينه نجوم و رصد بستگي دارد. با اين حال، يك تلسكوپ دابسوني 6 اينچي گنجينه‌اي از شگفتي هاي آسماني را براي منجمان مبتدي و باتجربه آشكار مي‌كند.

 

تلسكوپ هاي جديد 

 

ويژگي هاي تلسكوپ 6 اينچ دابسوني جي‌اس‌او مدل GSO 6 MCRF:

  • تلسكوپ بازتابي با دهانه 150 ميلي‌متر و فاصله كانوني 1200 ميلي‌متر و نسبت كانوني f8
  • با توانايي رسيدن به حداكثر بزرگنمايي 306 برابر
  • گردآوري نور بسيار بالا- 460 برابر چشم انسان و 232 درصد بيشتر از مدل 100 ميلي‌متر
  • با آينه بزرگ سهمي شكل با پوشش آلومينيوم-كوارتز Radiant Aluminum Quartz (RAQ)
  • كيفيت اُپتيكي بالا – تصاويري روشن و شفاف بويژه در رصد ماه و سيارات
  • مجهز به فوكوسر بسيار دفيق 1:10 ميكرو كريفورد M-CRFMicro Crayford Focuser
  • همراه با دوچشمي 25 ميلي‌متر  و 9 ميلي‌متر AFOV 52° – بزرگ‌نمايي ۴۸ و ۱۳۳ برابر
  • مجهز به جوينده 6×30 با پوشش كامل و چندلايه ضدانعكاس سطوح لنزها
  • داراي آداپتور ۲ به ۱.۲۵ اينچ با قابليت نصب فيلترهاي رصدي ۲ اينچي (M48x0.75)
  •  با قابليت نصب چشمي‌هاي ۲ اينچ و ۱.۲۵ اينچ
  • مقر چوبي مستحكم دابسوني سمتي‌-ارتفاعي با  حركت و كنترل بسيار نرم و روان
  • نصب و راه اندازه بسيار سريع و آسان
  • قابليت جدا شدن لوله از پايه براي حمل و جابجايي ساده‌تر
  • ساخت شركت تايواني جي‌اس‌او GSOGuan Sheng Optical
  • مناسب براي رصدگران مبتدي، و متوسط
  • ايده آل براي رصد ماه و سيارات منظومه شمسي و مناسب اجرام اعماق آسمان
  • تلسكوپ 6 اينچ دابسوني جي‌اس‌او دلوكس به رنگ سفيد

 

براي اطلاع از مقاله كرمچاله چيست؟ روي لينك كليك كنيد.

 

3. نمي‌دانيد چه كاري مي‌خواهيد انجام دهيد

چه چيزي را مي‌خواهيد در آسمان شب ببينيد؟ اگر پاسخ‌تان «همه چيز» باشد، نا اميد خواهيد شد. هر مدلي براي ديدن نوع خاصي از اجرام مناسب است. همچنين، ديافراگم و فاصله كانوني نيز روي آنچه مي‌توانيد ببينيد اثر مي‌گذارند.

قطعا مي‌توانيد يك تلسكوپ خوب براي تماشاي تمام اجرام آسماني پيدا كنيد ولي اگر هدفتان فقط رصد ماه و سياره‌ها است، بايد دنبال مدلي با فاصله كانوني زياد باشيد (فاصله عدسي شيئي تا نقطه كانوني). به ‌اين ترتيب، يك تصوير بزرگنمايي‌شده، هرچند با ميدان ديد كوچك‌تر دريافت خواهيد كرد.

 

نتيجه

اگر مي‌خواهيد خوشه‌هاي ستاره‌اي، خوشه‌هاي كروي و كهكشان‌ها را بررسي كنيد، تلسكـوپي با فاصله كانوني كوتاه‌تر و در نتيجه ميدان ديد وسيع‌تر (و اندازه فيزيكي كوچك‌تر) انتخاب كنيد. اگر مي‌خواهيد توانايي‌تان را در عكاسي نجومي از اعماق آسمان بسنجيد، دنبال مدلي بگرديد كه نسبت كانوني حدود f/5 داشته باشد و مطمئن شويد كه مي‌توانيد دوربين‌تان را به آن وصل كنيد.

براي اينكه بتوانيد تلسكوپ مدنظر خود را به راحتي پيدا كنيد به سايت موسسه طبيعت آسمان شب مراجعه كنيد. محصولات ما را با بهترين قيمت و كيفيت خريداري كنيد.

 

براي دانلود مقاله ۳ اشتباهي كه همه هنگام انتخاب تلسكوپ مرتكب مي‎شوند روي لينك كليك كنيد.

منبع: سايت موسسه طبيعت آسمان شب و ۳ اشتباهي كه همه هنگام انتخاب تلسكوپ مرتكب مي‎شوند

 


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۲۶ خرداد ۱۴۰۳ساعت: ۱۲:۵۸:۱۵ توسط:موسسه طبيعت آسمان شب موضوع:

تصاوير خيره‌كننده تلسكوپ اقليدس كارآگاه جهان تاريك

تلسكوپ فضايي اقليدس پنج نماي جديد از كيهان منتشر كرده است كه مجموعه‌اي از اجرام آسماني را با جزئيات بي‌سابقه نشان مي‌دهد. ماموريت اصلي اين تلسكوپ كه كارآگاه جهان تاريك لقب گرفته، بررسي دو عنصر اسرارآميز جهان است. يعني انرژي تاريك و ماده تاريك كه معمولا همراه هم به‌ عنوان «جهان تاريك» قلمداد مي‌شوند.

انرژي تاريك نام نيرويي است كه باعث تسريع انبساط جهان مي‌شود، در حاليكه ماده تاريك نوعي ماده نامرئي است، زيرا با نور تعامل ندارد. بنابراين ماده تاريك نمي‌تواند يك ماده معمولي شامل الكترون‌ها، پروتون‌ها و نوترون‌ها باشد كه ستاره‌ها، سياره‌ها، قمرها، بدن ما و تقريبا هر چيز ملموس ديگري را كه مي‌توانيم ببينيم و با آن تعامل داشته باشيم، تشكيل داده است. در اين مقاله به معرفي تلسكوپ اقليدس و تصاوير شگفت‌انگيز آن از كيهان مي‌پردازيم. با ما همراه باشيد.

 

تاريخچه تلسكوپ فضايي اقليدس

تلسكوپ اقليدس در يكم جولاي ۲۰۲۳ از دماغه كاناورال در فلوريدا روي موشك فالكون ۹ اسپيس‌اكس به فضا پرتاب شد و از آن زمان چند تصوير باورنكردني ارسال كرده است. با گذشت زمان، احتمالا تصاوير بيشتري از آن دريافت خواهيم كرد.

جهان تاريك غيرقابل‌ مشاهده مشكل بزرگي براي دانشمندان است. زيرا فرض بر اين است كه انرژي تاريك حدود ۶۸درصد از بودجه انرژي و ماده جهان را تشكيل مي‌دهد و سهم ماده تاريك حدود ۲۷ درصد است. بنابراين ۹۵درصد از ماده و انرژي جهان تاريك است. دانشمندان در واقع حدود ۵ درصد از بودجه ماده و انرژي كيهاني را شناخته‌اند. با اين‌ حال انتظار مي‌رود تلسكوپ اقليدس بتواند بخشي از پيچيدگي‌هاي جهان تاريك را بررسي كند.

تصاوير جديدي كه در ادامه بررسي مي‌كنيم از رصدهاي اوليه تلسكوپ اقليدس هستند. ولي نشان مي‌دهند كه تلسكوپ اقليدس نه تنها از عهده اين وظيفه برمي‌آيد، بلكه ممكن است فراتر از انتظارهاي اوليه دانشمندان عمل كند. پنج تصوير جديد منتشرشده توسط تيم تلسكوپ اقليدس حداقل چهار برابر واضح‌تر از تصاوير گرفته‌شده توسط تلسكوپ‌هاي زميني هستند. اين تصاوير بخش‌هاي وسيعي از آسمان را با عمق بي‌نظير نمايش مي‌دهند.

تلسكوپ اقليدس با استفاده از يك دوربين ۶۰۰ مگاپيكسلي كه اهداف آسماني را در نور مرئي مشاهده مي‌كند و يك طيف سنج مادون قرمز نزديك، به جهان دور نگاه مي‌كند.

«جوزف اشباخر»، مديركل آژانس فضايي اروپا (ESA) گفت: «اقليدس مناطق ستاره‌ساز را با جزئيات بي‌سابقه‌اي نشان مي‌دهد و ۳۰۰ هزار جرم جديد را در يك عكس به تصوير كشيده است، از جمله سياره‌هاي آزاد شناور كه چهار برابر مشتري جرم دارند. تلسكوپ اقليدس در طول ماموريت خود به ما كمك مي‌كند تا درك بهتري از جهان، ماده تشكيل‌دهنده آن و نحوه گسترش و تكامل آن در طول تاريخ كيهاني به‌دست آوريم.»

«كارول ماندل»، ستاره‌شناس،‌ اضافه كرد: « تلسكوپ اقليدس كارآگاه تاريك است. اين يك ماموريت باورنكردني است كه سال گذشته پرتاب شد و قرار است به اين سوال بزرگ پاسخ دهد كه ۹۵درصد كيهان چيست كه ما آن را درك نمي‌كنيم؟»

 

براي اطلاع از مقاله كرمچاله چيست؟ روي لينك كليك كنيد.

 

تصاوير تلسكوپ اقليدس

«مارك كراپر»، محقق دانشگاه لندن، به مدت ۱۶ سال رهبري تيم سازنده ابزار نوري تلسكوپ اقليدس را بر عهده داشت. او در گفتگو با سايت space.com اظهار داشت: «واقعا شگفت‌انگيز است. من مدت طولاني روي اقليدس كار كرده‌ام، حدود يك سوم از دوران حرفه‌اي‌ام و شبيه‌سازي‌هاي دقيقي از نتايج موردانتظار داشتيم. بايد بگويم اين تصاوير جديد كاملا فراتر از انتظار هستند. اين‌ها بزرگ‌ترين تصاويري از كيهان هستند كه تاكنون از فضا گرفته شده‌اند و بخش‌هاي بزرگي از آسمان را با جزئيات دقيق پوشش مي‌دهند. اين تصاوير پتانسيل گسترده تلسكوپ اقليدس را نشان مي‌دهند، از كشف سياره‌هاي جديد تا بررسي خوشه‌هاي وسيع كهكشان‌ها

 

آبل ۲۳۹۰

يكي از تصاويري كه كراپر را تحت‌ تاثير قرار داد آبل ۲۳۹۰ بود. آبل ۲۳۹۰ مجموعه‌اي از كهكشان‌هاي غول‌پيكر شبيه كهكشان راه شيري است كه در فاصله ۲.۷ ميليارد سال نوري از زمين در صورت فلكي اسب بزرگ (پگاسوس) قرار دارد. اين تصوير شامل ۵۰ هزار كهكشان خيره‌كننده با جزئيات دقيق است و نور درون‌خوشه‌اي را كه از ستاره‌هاي آبل ۲۳۹۰ مي‌آيد نشان مي‌دهد.

اين ستاره‌ها به‌ دليل فعل و انفعال‌هاي گرانشي شديد كهكشان مادر خود با ساير كهكشان‌هاي خوشه از آن جدا شده‌اند. اين نور درون‌خوشه‌اي مي‌تواند به آشكار كردن توزيع ماده تاريك نيز كمك كند.

كمان‌ها و چرخش‌هاي درهم‌ريخته پس‌زمينه در اين تصوير براي دانشمنداني كه ماده تاريك را بررسي مي‌كنند بسيار جالب هستند. آن‌ها در واقع نور كهكشان‌هاي دوردستي هستند كه به دليل تاثير ماده تاريك بين آن‌ها و تلسكوپ اقليدس دچار همگرايي گرانشي شده‌اند يا تاب برداشته‌اند.

«جيسون رودز»، دانشمند آزمايشگاه پيش‌رانش جت (JPL) ناسا مي‌گويد: «يكي از چيزهايي كه مي‌بينيم اين كمان‌هاي غول‌پيكر هستند، كمان‌هاي يك‌دستي كه شكل منحني دارند. آن‌ها در واقع كهكشان‌هاي بسيار دور هستند كه شكل‌‌شان به‌ دليل گرانش ماده تاريك موجود در خوشه به‌ شدت تحريف شده است. بعضي از اين كمان‌ها حتي تصاوير متعددي از يك كهكشان بسيار دور هستند.»

درجه كم همگرايي گرانشي يا ريزهمگرايي گرانشي كه براي كهكشان‌هاي منفرد ديده نمي‌شود اما مي‌توان آن را از نظر آماري براي مجموعه وسيعي از كهكشان‌ها محاسبه كرد، به‌ طور خاص به شكار ماده كمك مي‌كند.

كراپر مي‌گويد: «قوي‌ترين راه براي اندازه‌گيري انرژي تاريك و ماده تاريك استفاده از كمان‌هاي بزرگ كهكشان‌ها نيست، بلكه استفاده از اعوجاج‌هاي كوچك تك تك كهكشان‌ها در ميدان ديد وسيع تلسكوپ اقليدس است. بايد ۱.۵ تا ۲ ميليارد كهكشان داشته باشيم و آن‌ها را با هم ميانگين بگيريم تا بفهميم آيا چيزي در آن قسمت از آسمان وجود دارد كه ماده تاريك باعث ايجاد اعوجاج شده است يا نه. اقليدس بايد آسمان زيادي را ببيند، زيرا اين اعوجاج‌ها بسيار كوچك هستند.»

 

تلسكوپ اقليدس و آبل 

 

آبل ۲۷۶۴

تصاوير جديد تلسكوپ اقليدس همچنين شامل نمايي از يك خوشه كهكشاني ديگر به نام آبل ۲۷۶۴ است كه در فاصله حدود يك ميليارد سال نوري از زمين در منطقه‌اي متراكم از فضا قرار دارد.

«حكيم آتك» از موسسه اخترفيزيك پاريس توضيح مي‌دهد: «در اين تصوير زيباي تلسكوپ اقليدس چيزهاي جالب زيادي مي‌بينيم. به‌ ويژه، يك خوشه كهكشاني عظيم را در گوشه سمت راست بالاي تصوير مي‌بينيم. اين خوشه حاوي ده‌ها كهكشان عظيم است كه دور يك هاله ماده تاريك مي‌چرخند.»

آتك ادامه داد: «علاوه‌ بر اين خوشه كهكشاني، تراكم چشمگيري از منابع را در اين تصوير مي‌بينيم. اين همان چيزي است كه آن را منطقه خالي مي‌ناميم، زيرا نشان‌دهنده توزيع بسيار گسترده كهكشان‌ها در جهان است. اين بخش از آسمان فقط از يك جهت تصويربرداري شده است و در ادامه ماموريت ۳۰ هزار بار ديگر نقشه‌برداري خواهد شد.»

نماي نزديك از آبل ۲۷۴۶ نشان مي‌دهد كه خوشه‌هاي كهكشاني همچنين حاوي اجرام درخشاني هستند كه توسط خطاهاي خاص در داده‌ها كه به‌ عنوان پره‌هاي پراش شناخته مي‌شوند، مشخص شده‌اند.

ستاره‌هاي ديگر در كهكشان راه شيري كه به تلسكوپ اقليدس نزديك‌تر هستند نيز ديده مي‌شوند و به‌ دليل نزديكي نسبي‌شان، بسيار درخشان به نظر مي‌رسند. يكي از اين ستاره‌ها V*BP-Phoenicis است. اين ستاره خاص به‌ قدري در آسمان شب روشن است كه تقريبا با چشم غيرمسلح مي‌توان آن را ديد.

كراپر توضيح مي‌دهد كه پراش منابع نزديك و روشن اجتناب‌ناپذير است ،زيرا از برهمكنش نور با ساختارهاي نگهدارنده عدسي‌ها در تلسكوپ ناشي مي‌شود. با اين‌ حال، اين موضوع بر دقت اقليدس تاثيري ندارد.

كراپر گفت: «براي دستيابي به هدف اصلي، يعني درك بهتر انرژي تاريك و ماده تاريك، اندازه‌گيري‌هاي اقليدس بايد بسيار دقيق باشد. اين امر مستلزم دوربيني است كه كاملا ثابت و قابل‌ كنترل باشد. دوربيني كه ما توسعه داده‌ايم نه‌تنها تصاوير زيبايي مي‌گيرد، بلكه كمك مي‌كند به سوال‌هاي اساسي درباره نقش انرژي تاريك و ماده تاريك در تكامل جهان پاسخ دهيم.»

وقتي تلسكوپ اقليدس بررسي اصلي خود را آغاز كند، حدود يك سوم آسمان را براي تصويربرداري از هزاران خوشه كهكشاني مشابه آبل ۲۳۹۰ و آبل ۲۷۶۴ كه مي‌توانند جرمي معادل حدود ۱۰ تريليون خورشيد داشته باشند، اسكن خواهد كرد.

ميدان ديد گسترده اقليدس اين خوشه‌ها را به‌ طور كامل به تصوير مي‌كشد و امكان مقايسه آن‌ها را با كهكشان‌هاي پس‌ زمينه فراهم مي‌كند. اين اطلاعات حياتي درباره خواص ماده تاريك و انرژي تاريك در اختيار دانشمندان قرار خواهد داد. آتك معتقد است كه با كمك اين تصوير مي‌توانيم بعضي از نادرترين اجرام جهان را به‌ لطف ميدان ديد وسيع اقليدس شناسايي كنيم.

او گفت: «مي‌توانيم بعضي از درخشان‌ترين و پرجرم‌ترين كهكشان‌ها را در كيهان اوليه شناسايي كنيم. به‌لطف آن همچنين مي‌توانيم بررسي كنيم كه چگونه اين اجرام، همراه با سياه‌چاله‌هاي بزرگ، به شكل‌گيري كل جهان كمك كرده‌اند.»

تلسكوپ اقليدس همچنين دانشمندان را قادر خواهد كرد تا بعضي از دورترين كهكشان‌هايي را كه در دوران تاريك اوليه كيهاني وجود داشته‌اند ببينند. اين دوران ۷۰۰ ميليون سال پس از انفجار بزرگ، زماني كه جهان تقريبا ۵درصد از سن كنوني خود بود، رخ داده است. چنين اطلاعاتي به محققان كمك مي‌كند تا چگونگي شكل‌گيري اولين كهكشان‌ها را تعيين كنند.»

 

بزرگترين فروشگاه اينترنتي تلسكوپ

 

تلسكوپ 150 ميلي‌متري جي‌اس‌او مدل GSO GS500

 

قابل حمل، سبك وزن و مقرون به صرفه

اين تلسكوپ نيوتني نسبت كانوني سريعي را ارائه مي دهد كه براي مشاهده نماهاي ميدان وسيع اجرام اعماق آسمان ايده آل است. فاصله كانوني كوتاه 750 ميلي متري، طول لوله را تا  ۶۹ سانت جمع و جور  كرده است و امكان قابليت جابجايي آسانرا فراهم كرده است. 

با وزن كلي تنها ۶ كيلوگرم (با تمام لوازم جانبي موجود)، اين اسكوپ براي استفاده با پايه‌هاي استوايي نسبتا كوچك و دقيق مانند Celestron AVX، Skywatcher HEQ-5 يا Orion Sirius ايده‌آل است. و با قيمتي بسيار كمتر از يك تلسكوپ شكستي كوچك ED يك جايگزين اقتصادي براي عكاسان نجومي و رصدگراني است كه قصد داشتن تلسكوپي با دهانه بزرگ و قيمت نسبتا ارزان را دارند.

 

اپتيك سريع و دقيق

آينه اصلي 6 اينچي f/5 از شيشه با جنس BK7 (عدسي بوروسيليكات Schott BK7) براي پايداري حرارتي بيشتر ساخته شده است. BK7 از نظر ويژگي‌هاي حرارتي بسيار برتر از شيشه‌هاي معمولي‌تر است.  اين شيشه‌ در محصولات مصرفي مانند ظروف پخت و پز استفاده مي‌شود  و در بسياري از تلسكوپ‌هاي بازتابي در اين محدوده قيمت استفاده مي‌شود. 

آينه اصلي با لايه نازكي از آلومينيوم تقويت شده تا حداقل 92% بازتاب داشته باشد و  براي دوام با يك لايه محافظ SiO2 (كوارتز) پوشيده شده است. آينه اوليه در مقري با شش پيچ تنظيم كننده  در پشت لوله نصب شده است تا در صورت نياز تنظيم شود. مركز آينه اصلي براي علامت گذاري شده است تا در صورت نياز به هم‌خطي با آينه ثانويه به راحتي انجام شود.

 

فوكوسر و لوازم جانبي

فوكوسر 2 اينچي تك سرعته مستحكم كريفورد تقريباً هر دوربين يا چشمي سبك وزني را به خوبي كنترل مي كند. همچنين داراي يك پيچ قفل حركت است كه به شما امكان مي دهد بارهاي سنگين‌تر را به خوبي مهار كنيد. پيچ‌هاي بزرگ و عاجدار تنظيم فوكوس (وضوح تصوير) حتي در زماني كه در هواي سرد و با دستكش در حال رصد هستيد به خوبي در دستان شما قرار مي‌گيرند و به راحتي كار مي‌كنند.  

لوله متحرك فوكوسر به گونه اي طراحي شده است كه حداقل سايش و فرسايش را داشته باشد و 40 ميلي‌متر حركت فوكوس را ارائه مي‌كند. روي آن اندازه‌گذاري و مدرج است تا بازگشت به موقعيت درست فوكوس را در زمان رصد آسان كند.

تلسكوپ 150 ميلي‌متري جي‌اس‌او  يك آداپتور چشمي 1.25 اينچي دارد تا بتوانيد چشمي‌ها و لوازم جانبي 1.25 اينچي را نصب كنيد. علاوه بر اين يك لوله افزاينده 2 اينچي به طول 35 ميلي متر دارد كه به شما امكان مي دهد هنگام استفاده از تلسكوپ با چشمي 1.25 يا 2 اينچي فوكوس كنيد.

 

لوله تلسكوپ و حلقه هاي نصب

لوله اين تلسكوپ بازتابي نيوتني از ورق فولاد نورد شده  ساخت هشده  تا پايداري دما در آن عالي باشد.  و براي محافظت و استحكام بيشتر انتهاي آن با صفحه آلومينيومي فرزكاري شده  پوشانده شده است. براي دهانه تلسكوپ نيز يك درپوش گرد و غبار درنظرگرفته شده است. لوله تلسكوپ همچنين داراي دو حلقه اتصال از جنس آلومينيوم دايكاست لولايي براي محافظت از بدنه لوله است. 

قسمت پاييني حلقه ها داراي سوراخ هاي رزوه شده براي نصب صفحه اتصال به مقر از نوع Vixen است. لوله تلسكوپ همچنين داراي پوشش رنگ كوره‌اي سفيد، براق و زيبا است و از داخل نيز  يك پوشش  مشكي مات براي كاهش انعكاس نورهاي سرگردان و افزايش كنتراست تصوير دارد. بزرگترين قطر لوله 7 اينچ (۱۷۰ ميليمتر)، و طول كلي آن ۶۸ سانتي‌متر است. لوله كمي از محل قرارگيري فوكوسر بلند‌تر است تا نورهاي پراكنده وارد فوكوسر نشوند و كنتراست تصوير را كاهش ندهد.

تلسكوپ 150 ميلي‌متري جي‌اس‌او مدل GSO GS500 در رده  تلسكوپهاي متوسط بازتابي است .آينه اوليه آن ساختار سهموي دارد كه از خطاي كروي كمتري نسبت به تلسكوپهاي ديگر برخوردار است. ۳۳٪ قدرت گردآوري نور آن نسبت به مدل  ۱۳۰ ميلي متر و ۷۲٪ بيشتر از مدل ۱۱۴ ميلي‌متر هم خانواده اش است  اين تلسكوپ با قيمتي بسيار مناسب براي دوستداران نجوم عرضه مي گردد.

اين تلسكوپ بازتابي نيوتني همه كاره، نورگيري فراوان و پايداري بالا را براي اخترشناسان آماتور مبتدي و با تجربه‌تر با قيمتي نسبتا ارزان فراهم مي‌كند. با دهانه بزرگ 150 ميلي‌متري خود چنان نور زيادي را جمع‌آوري مي‌كند كه اجرام اعماق فضا مانند سحابي حلقه در صورت فلكي شلياق يا سحابي دمبل Dumbbell Nebula به زيبايي قابل مشاهده مي‌شوند و خوشه‌هاي ستاره‌اي كروي مانند مسيه ۱۳ NGC 6205 كه با چشم غير مسلح يا تلسكوپ‌هاي كوچك يك ستاره منفرد ديده مي‌شوند از درون تلسكوپ ۱۵۰ ميلي‌متري اسكاي واچر به انبوهي از ستاره هايي در كنار هم تبديل مي‌شوند.

رصد سياره‌اي جزئيات زيادي را در تصاوير زحل، مشتري، زهره و مريخ ارائه مي‌كند. نسبت كانوني f5 به اين معني است كه تلسكوپ ۱۵۰ ميلي‌متري اسكاي واچر در كلاس تلسكوپ هاي نيوتني "سريع" قرار مي گيرد. بنابراين اين تلسكوپ براي عكاسي نجومي مناسب است. ميزان جمع آوري نور اين تلسكوپ 460 برابر بيشتر از چشم غير مسلح است.

 

رصد آسمان با تلسكوپ 

 

ويژگي هاي تلسكوپ 150 ميلي‌متري جي‌اس‌او مدل GSO GS500

  • تلسكوپ بازتابي-نيوتوني با دهانه ۱۵۰ ميلي‌متري (۶ اينچي)
  • با فاصله كانوني 750 ميلي‌متر و نسبت كانوني f5
  • با توانايي رسيدن به حداكثر بزرگنمايي 300 برابر
  • كيفيت اُپتيكي بالا – تصاويري روشن و شفاف بويژه در رصد ماه و سيارات
  • مناسب رصد خوشه‌هاي ستاره‌اي، سحابي‌ها، كهكشان‌ها و ساير اجرام آسمان شب
  • با نسبت كانوني f/5 مناسب براي عكاسي نجومي از اجرام اعماق آسمان شب
  • توان گردآوري نور 460 برابر چشم انسان و 33 درصد بيشتر از مدل 130 ميلي‌متر
  • تلسكوپي مقرون به صرفه با توجه به كيفيت و بزرگي دهانه تلسكوپ
  • بدنه مستحكم آهني با پوشش رنگ الكترواستاتيك
  • مجهز به فوكوسر بسيار دفيق 1:10 ميكرو كريفورد M-CRFMicro Crayford Focuser
  • دراي صفحه اتصال ويكسن دم-چلچله‌اي ۳۰ سانتيمتري
  • صفحه اتصال ساخته شده با ماشينكاري دقيق آلومينيوم با فرآيند آنودايز
  • همراه با دو حلقه اتصال دور لوله براي محافظت و نصب سريع
  • داراي درپوش محافظ دهانه تلسكوپ و دراي جوينده 6×30
  • ساخت شركت تايواني جي‌اس‌او GSOGuan Sheng Optical
  • انتخابي عالي براي شروع رصد – ايده‌آل براي تازه‌كاران و مناسب كاربران متوسط
  • قابليت نصب روي انواع مقر‌ها و سه‌پايه‌ها، به ويژه مقرهاي استوايي EQ

 

براي اطلاع از مقاله 15 نكته كاربردي پرنده نگري براي سال ۲۰۲۴ روي لينك كليك كنيد.

 

گروه دورادو 

گروه دورادو مجموعه ديگري از كهكشان‌هاي تصويربرداري‌شده توسط اقليدس است كه در فاصله حدود ۶۲ ميليون سال نوري از ما قرار دارد. دورادو يكي از غني‌ترين گروه‌هاي كهكشاني است كه در نيمكره جنوبي قابل‌ مشاهده است.

«كارينا وگل» از رصدخانه استراسبورگ گفت: «يك گروه كهكشاني معمولا شامل تعداد زيادي كهكشان است، ولي كمي كوچك‌تر از يك خوشه كهكشاني بزرگ است. در اين تصوير مي‌توانيم دو عضو اصلي آن را در مركز ببينيم. آن‌ها دو كهكشان بيضوي بزرگ و قديمي‌تر هستند و مي‌بينيم كه با يكديگر تعامل دارند. بنابراين، تكامل كهكشان را همان‌ طور كه در حال وقوع است مي‌بينيم. اين تصوير اين نوع از تكامل كهكشان را به زيبايي به نمايش مي‌گذارد.»

تلسكوپ اقليدس در اين تصوير از گروه دورادو يك برخورد مداوم را بين دو كهكشان ثبت كرده است. اين فعل و انفعال دنباله‌هايي طولاني مملو از ستاره‌ها و گازها باقي مي‌گذارد كه با جزئيات قابل‌ مشاهده است. دورادو سوژه جالبي براي اقليدس است. زيرا جوان‌تر از ساير خوشه‌هاي كهكشاني است و چند كهكشان تشكيل‌دهنده آن هنوز در مرحله تشكيل ستاره هستند.

ساير كهكشان‌هاي دورادو نشانه‌هايي از ادغام‌هاي اخير را نشان مي‌دهند و بعضي ديگر هنوز در مرحله برخورد هستند. بنابراين بررسي اين گروه كهكشاني با كمك تلسكوپ اقليدس به دانشمندان كمك مي‌كند چگونگي تكامل كهكشان‌ها را در هاله‌هاي عظيم ماده تاريك درك كنند. تصوير دورادو همچنين تطبيق‌پذيري اقليدس را در تصويربرداري از انواع مختلف گروه‌بندي كهكشاني نشان مي‌دهد.

 

NGC 6744

اين تطبيق‌پذيري در تصوير منتشرشده از كهكشان NGC 6744 نيز نمايان است. اين كهكشان همسان راه شيري در فاصله ۳۰ ميليون سال نوري قرار دارد و يكي از بزرگ‌ترين كهكشان‌هاي مارپيچي در كيهان مجاور ما محسوب مي‌شود.

ميدان ديد وسيع تلسكوپ اقليدس به آن اجازه مي‌دهد تا كل NGC 6744 را به تصوير بكشد و به اين ترتيب مطالعه كهكشان‌ها را تسهيل كند. با اين‌ حال، بدان معنا نيست كه جزئيات دقيق اين كهكشان‌ها را از دست خواهد داد.

اگر تصوير را بزرگنمايي كنيم، اختلالي در يكي از بازوهاي مارپيچ NGC 6744 مي‌بينيم. همچنين بيرون‌زدگي‌هاي پرمانند ساير ويژگي‌هاي كهكشان مثل گاز، غبار و ستاره‌ها را مي‌بينيم.

بازوهاي مارپيچي براي تشكيل ستاره‌ها مهم هستند. زيرا اين ساختارها گاز و غبار را به هم مي‌كوبند و متراكم مي‌كنند و باعث تشكيل ستاره در امتداد خود مي‌شوند. بيرون‌زدگي‌هاي پرمانندي كه در تصاوير ديده مي‌شوند، زماني شكل مي‌گيرند كه پيچ‌خوردن كهكشان‌ها شديد باشد. بنابراين اين تصوير كمك مي‌كند درك كنيم كه چرا كهكشان‌هاي مارپيچ چنين ظاهري دارند.

دقت تلسكوپ اقليدس اين امكان را براي اخترشناسان فراهم مي‌كند تا ستاره‌هاي اين كهكشان را بشمارند و همچنين توزيع غباري را كه به‌ عنوان بلوك‌هاي سازنده نسل بعدي ستاره‌ها در NGC 6744 عمل مي‌كنند، تعيين كنند.

تشكيل ستاره روش اصلي كهكشان‌ها براي رشد است و بنابراين نحوه تكامل جهان را تعيين مي‌كند. در نتيجه چنين تحقيق‌هايي مي‌تواند به دانشمندان كمك كند تا درك كنند كه چرا جهان امروزي چنين ظاهري دارد.

«فرانچسكا آنيبالي» از موسسه ملي اخترفيزيك (INAF) گفت:‌ «آنچه درباره تلسكوپ اقليدس شگفت‌انگيز است، امكان تصويربرداري از كل كهكشان با ساختار مارپيچي زيبا و همچنين آشكاركردن جزئيات دقيق فقط با يك عكس است. اگر چه معمولا نماي دقيقي از بخش‌هاي كوچكي از مناطق ستاره‌ساز داريم، داشتن چنين نماي دقيقي از كل كهكشان و همه مناطق ستاره‌ساز بسيار نادر است. با كمك اين نوع از مجموعه داده‌ها مي‌توانيم فيزيك ساختار مارپيچي و ارتباط با جدايي را درك كنيم، چيزي كه هنوز به‌ طور كامل درك نشده است. بنابراين اين مطالعات به ما كمك مي‌كنند تا بفهميم چرا جهان در حال حاضر اين‌ طور به نظر مي‌رسد.»

 

تصاوير مسيه و تلسكوپ اقليدس 

 

مسيه ۷۸

تصوير آخر مسيه ۷۸ را نشان مي‌دهد كه يك نوزادگاه ستاره‌اي در فاصله ۱۳۰۰ سال نوري در صورت فلكي شكارچي است. مسيه ۷۸ در پوشش ضخيمي از گاز و غبار با رنگ‌هاي قرمز و صورتي درخشان قرار دارد كه در تصوير گرفته‌شده شگفت‌انگيز به‌ نظر مي‌رسد.

اين اولين باري نيست كه مسيه ۷۸ توسط تلسكوپ‌ها مورد مطالعه قرار مي‌گيرد. با اين‌ حال، هيچ كدام از عكس‌هاي قبلي آن را با چنين عرض، عمق يا سطح جزئياتي نشان نداده‌اند.

«ماروسا زرجال» از موسسه IAC گفت: «چنين ميدان ديد وسيعي ما را قادر كرده است كه براي اولين بار اجرام با جرم بسيار كم را با جزئيات كامل مطالعه كنيم. اين بسيار منحصربه‌فرد است، زيرا قبلا امكان‌پذير نبود. تلسكوپ اقليدس به‌ لطف دستگاه تصويربرداري مادون قرمز خود توانست از ميان گاز و غبار ستاره‌ساز مسيه ۷۸ به آن نگاه كند. نور مادون قرمز توسط گاز و غبار غليظي كه طول موج نوري تابش الكترومغناطيسي را مسدود مي‌كند جذب نمي‎‌شود.»

«جري ژانگ» نيز گفت: «اقليدس تنها تلسكوپ فضايي با ميدان ديد وسيع است كه طول موج‌هاي نزديك به مادون قرمز را كه مي‌تواند به غبار و گازهاي متراكم نفوذ كند، پوشش مي‌دهد. دوربين مادون قرمز اقليدس به‌ قدري حساس است كه براي اولين بار مناطق پنهان شكل‌گيري ستاره‌ها را آشكار كرده است. تلسكوپ اقليدس تنها با يك عكس نيم ميليون جرم از جمله كهكشان‌ها و ستاره‌ها را كشف كرده است.»

نماي نزديك از متراكم‌ترين منطقه نوزادگاه ستاره‌اي گاز و غبار صورتي غليظ را نشان مي‌دهد كه ستاره‌هاي نوپا درون آن قرار گرفته‌اند.

تلسكوپ اقليدس به‌ قدري به نور فروسرخ حساس است كه چيزي بيشتر از ستاره‌هاي نوزاد را مي‌بيند. تلسكوپ اقلديس همچنين مي‌تواند سياره‌هاي تازه شكل‌گرفته را در مسيه ۷۸ شناسايي كند. اين اولين باري است كه اخترشناسان مي‌توانند اجرام زيرستاره‌اي مثل سياره‌هاي اندازه مشتري را در ابرهاي تاريك گاز و غبار مسيه ۷۸ ببينند.

 

تلسكوپ اقليدس و كهشان هاي جديد 

 

تصوير مسيه ۷۸ در كمال شگفتي ۳۰ هزار جرم جديد را نشان مي‌دهد و گواهي بر توانايي اقليدس در شناسايي سياره‌هاي غول‌پيكر گازي، سياره‌هاي آزاد شناور يا سركشي است كه از اطراف ستاره‌هاي مادر و كوتوله‌هاي قهوه‌اي يا ستاره‌هاي شكست‌خورده به بيرون پرتاب شده‌اند.

زرجال اضافه كرد: «با كمك اين تصاوير تلسكوپ اقليدس مي‌توانيم تعداد ستاره‌هاي تازه‌ تشكيل شده و همچنين تعداد اجرامي را كه جرم كمتري نسبت به ستاره‌هايي مانند كوتوله‌هاي قهوه‌اي دارند، مطالعه كنيم. همچنين علاقه‌منديم بفهميم آن‌ها چگونه شكل مي‌گيرند و در طول زمان تكامل مي‌يابند. هيجان‌انگيزترين بخش اجرامي هستند كه چند برابر مشتري جرم دارند. آن‌ها اجرام شناور آزاد نام دارند.»

در نماي نزديك از مسيه ۷۸، حفره‌اي ديده مي‌شود كه به‌دليل پرتوهاي فرابنفش و بادهاي ستاره‌اي قدرتمندي كه توسط ستاره‌هاي نوزاد دميده شده‌اند، در گاز و غبار غليظ اين نوزادگاه ستاره‌ها ايجاد شده است.

 

آيا بايد منتظر تصاوير بهتر از تلسكوپ اقليدس باشيم؟

آيا اين تصاوير واقعا نشان مي‌دهند كه تلسكوپ اقليدس به پتانسيل خود عمل مي‌كند؟ براي كراپر كه بيش از يك دهه و نيم را به اين تلسكوپ فضايي اختصاص داده است و يكي از نويسنده‌هاي چند مقاله علمي درباره آن است، پاسخ يك بله محكم است.

او گفت: «اين تصاوير واقعا زيبا هستند. نمي‌توانم باور كنم كه ابزارهاي مادون قرمز و نوري تلسكوپ اقليدس چقدر توانا و پيچيده هستند. آن‌ها كاملا فراتر از انتظار عمل كرده‌اند. من خيلي هيجان‌زده هستم.»

اين تصاوير بخشي از رصدهاي اوليه تلسكوپ اقليدس هستند و بنابراين فقط قسمت كوچكي از مشاهده‌هايي را نشان مي‌دهند كه اين تلسكوپ طي 6 سال آينده در طول ماموريت خود انجام خواهد داد. اولين نتايج علمي از داده‌هاي جمع‌آوري شده توسط تلسكوپ فضايي اقليدس هنوز منتشر نشده است.

 

نتيجه

كراپر گفت: «بهترين‌ها قطعا در راه هستند. اينطور فكر كنيد: اين تصاوير فقط در يك روز، ۲۴ ساعت رصد، ايجاد شده‌اند. تلسكوپ اقليدس اكنون هفته‌ها مشغول مشاهده بوده است و 6 سال ديگر در راه است. تلسكوپ اقليدس تحول بزرگي در ستاره شناسي ايجاد خواهد كرد.» طبق گزارش سازماني آژانس فضايي اروپا، انتشار داده بعدي تلسكوپ اقليدس در مارس ۲۰۲۵ خواهد بود.

اگر به رصد آسمان و كهكشان ها علاقمند هستيد مي توانيد با خريد تلسكوپ به اين روياي خود جامعه عمل بپوشانيد. شما مي توانيد با خريد تلسكوپ در سايت موسسه طبيعت آسمان شب بهترين قيمت و كيفيت را تجربه مي كنيد.

 

براي دانلود مقاله تصاوير خيره‌كننده تلسكوپ اقليدس كارآگاه جهان تاريك روي لينك كليك كنيد.

منبع: سايت موسسه طبيعت آسمان شب و تصاوير خيره‌كننده تلسكوپ اقليدس كارآگاه جهان تاريك

 


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۲۴ خرداد ۱۴۰۳ساعت: ۰۳:۱۴:۲۹ توسط:موسسه طبيعت آسمان شب موضوع:

۱۵ نكته كاربردي پرنده نگري براي سال ۲۰۲۴

تا چند سال پيش، پرنده نگري يك سرگرمي از مد افتاده محسوب مي‌شد. شايد وقتي به يك پرنده‌نگر معمولي فكر مي‌كنيد، مادربزرگي مهرباني را تصور مي‌كنيد كه روي نيمكت پارك موردعلاقه‌اش نشسته است. در حال حاضر، همه چيز تغيير كرده است. پرنده‌نگرهاي جوان هميشه وجود داشته‌اند اما از زمان همه‌گيري كوويد ۱۹ در سال ۲۰۲۰، پرنده‌ نگري از هميشه مرسوم‌تر شده است. اگر تازه‌كار هستيد و تجربه زيادي نداريد، اين راهنما به شما كمك خواهد كرد. در اين مقاله نكته‌هاي خاص و كاربردي را ارائه مي‌كنيم كه به شما كمك مي‌كنند پرنده‌نگر بهتري شويد. بنابراين همراه ما باشيد.

 

پرنده نگري چيست؟

قبل از اينكه به نكته‌ها بپردازيم، بايد مشخص كنيم كه درباره چه چيزي صحبت مي‌كنيم. شايد فكر كنيد احمقانه است كه بپرسيم پرنده نگري چيست؛ زيرا از نام آن كاملا معلوم است. بدون شك حق با شما است. هدف اصلي پرنده نگري تماشاي پرندگان است، ولي مي‌تواند كمي پيچيده‌تر از اين باشد.

از نظر برخي افراد اين كار فقط به معناي لذت‌ بردن از طبيعت، آگاهي از پيرامون و توجه به پرندگان در فضاي اطراف است. اين رويكرد آسان‌گير براي تماشاي غذا خوردن پرندگان بسيار مناسب است و به‌ طور كلي يك روش آرامش‌بخش عالي براي برقراري ارتباط با طبيعت و شناخت حيات وحش محلي است.

گروهي ديگر از پرنده نگرها اين سرگرمي را كمي جدي‌تر مي‌گيرند. آن‌ها فهرستي دارند كه شامل تمام پرندگاني است كه در طول زندگي خود ديده‌اند و شناسايي كرده‌اند. اين افراد به سفرهاي عجيب و غريب مي‌روند و سعي مي‌كنند يك گونه نادر را به فهرست خود اضافه كنند. اين نوع پرنده نگري به‌ شدت رقابتي است. بعضي از فهرست‌هاي ركورددار شامل ۱۰ هزار گونه پرنده منحصر به‌ فرد هستند.

مهم نيست چه نوع پرنده نگري مي‌خواهيد باشيد، نقطه شروع هميشه يكسان است. با شناخت پرندگان محلي شروع كنيد، كتابچه‌هاي راهنما را بخوانيد و با گونه‌هاي مختلف پرندگان، آناتومي و علائمي كه آن‌ها را از هم متمايز مي‌كنند آشنا شويد.

از پارك‌هاي محلي يا مناطق حفاظت‌شده طبيعي ديدن كنيد. چند فيدر مختلف در حياط خانه‌تان بگذاريد تا ببينيد چه پرنده‌هايي به شما سر مي‌زنند. همچنين روي يك دوربين دوچشمي خوب سرمايه‌گذاري كنيد. اگر با دقت به محيط اطراف‌تان توجه كنيد، مطمئن باشيد يك فهرست چشمگير جمع‌آوري خواهيد كرد.

 

پرنده نگري با دوربين 

 

۱۵ نكته كاربردي پرنده نگري

اجازه دهيد چند نكته مهم و كاربردي را بررسي كنيم كه كمك مي‌كنند پرنده نگر بهتري شويد.

 

1. پشت به خورشيد بايستيد

يكي از ساده ترين ترفندها اين است كه وقتي دنبال پرنده‌ها مي‌گرديد، پشتتان به خورشيد باشد. وقتي نور خورشيد به پر پرنده‌ها مي‌تابد باعث درخشش رنگ آن‌ها مي‌شود كه اغلب با محيط پس‌زمينه تضاد دارد. اين باعث مي‌شود پرنده‌ها را راحت‌تر تشخيص دهيد.

از طرف ديگر، اگر وقتي رو به خورشيد ايستاده‌ايد به پرندگان نگاه كنيد، گاهي تنها چيزي كه مي‌بينيد شبح‌هاي سياه است. اگرچه در اين حالت همچنان قادر به شناسايي آن‌ها هستيد، بال و پر و رنگ‌ها را به‌ طور كامل نخواهيد ديد.

از آن‌ جايي ‌كه شناسايي پرنده بيشتر به‌ صورت بصري انجام مي شود، قطعا در نور نامناسب چالش‌برانگيزتر است. بنابراين، اگر دنبال بهترين نقطه خانه‌تان براي تماشاي پرندگان هستيد، موقعيت خورشيد را در زماني كه قصد داريد اين كار را انجام دهيد، در نظر بگيريد.  هنگام پياده‌روي نيز در جهت مخالف خورشيد حركت كنيد تا حداكثر نور را براي ديدن پرنده‌ها داشته باشيد.

 

2. يك دوربين دوچشمي مناسب تهيه كنيد.

از بين تمام تجهيزات پرنده نگري موجود در بازار، يكي از ابزارهايي كه بايد روي آن سرمايه‌گذاري كنيد، يك جفت دوربين دوچشمي است. با كمك آن مي‌توانيد پرنده را از راه دور پيدا و شناسايي كنيد. اگر از دوربين‌تان به‌ خوبي مراقبت كنيد، چند سال دوام مي‌آورد. دوربين‌هاي دوچشمي معمولا گران هستند، ولي گزينه‌هاي مقرون‌ به‌ صرفه‌اي نيز وجود دارند كه تجربه پرنده نگري را متحول مي‌كنند.

اگر مبتدي هستيد با 8x42s شروع كنيد. عدد اول قدرت بزرگنمايي و عدد دوم قطر عدسي شيئي است. شايد فكر كنيد كه عدد بالاتر بهتر است ولي بزرگنمايي بيشتر به اين معني است كه ثابت نگه داشتن دوربين سخت‌تر خواهد بود و ميدان ديد كوچك‌تري دارد.

لنزهاي شيئي بزرگ‌تر نيز بسيار سنگين هستند. در حالت ايده‌آل، تجهيزات پرنده نگري بايد به‌ راحتي قابل‌ حمل باشند. زيرا ممكن است ساعت‌ها راه برويد يا آن‌ها را براي مدت طولاني روي صورت‌تان نگه داريد. دوربيني بخريد كه ميدان ديد وسيعي داشته باشد. ميدان ديد مقدار پهنه زمين يا آسمان برحسب فوت است كه مي‌توانيد از فاصله هزار ياردي ببينيد.

هرچه ميدان ديد عريض‌تر باشد، نماي وسيع‌تري را خواهيد ديد. فراموش نكنيد كه ميدان ديد و قدرت بزرگنمايي معمولا معكوس هستند، يعني ميدان ديد با افزايش ضريب بزرگنمايي كاهش مي‌يابد. بنابراين مدلي با ميدان ديد متوسط انتخاب كنيد.

 

بزرگترين فروشگاه اينترنتي تلسكوپ

 

دوربين دوچشمي شانتو مدل Shuntu ED 10x42

دوربين دوچشمي شانتو مدل Shuntu ED 10x42 همه كاره و قابل اعتماد، اگر به دنبال دوربيني هستيد كه بتواند در هر موقعيتي به خوبي عمل كند. اين دوچشمي رضايت شما را جلب خواهد كرد.

مناسب گردشگري و كوه‌نوردي، تماشاي مناظر طبيعت، تماشاي مسابقات ورزشي، پرنده نگري و حيات وحش، و سالن‌هاي ورزشي، تئاتر يا سينما.

 

دوربين دوچشمي مناسب پرنده نگري 

 

ويژگي هاي دوربين دوچشمي شانتو
  • بزرگ‌نمايي 10 برابر با قطر عدسي 42 ميليمتر
  • با بدنه سبك از آلياژ منيزيم MS (Magnesium Series)
  • منشور BaK-4 با پوشش تصحيح كننده فاز براي رسيدن به تصويري شفاف با رنگ‌هاي طبيعي
  • لنز‌هاي ED با كمترين پراكندگي و تفرق نور ED (Extra-low Dispersion)
  • پوشش چند لايه و كامل ضد انعكاس نور لنزها براي افزايش ميزان عبور نور و شفافيت تصوير
  • مقاوم در برابر آب با درجه IPX7، تحمل 30 دقيقه در عمق يك متري
  • ضد مه‌گرفتگي و پر شده با گاز نيتروژن براي استفاده در شرايط مختلف آب و هوايي
  • داراي ميدان ديد بزرگ 109 متر در فاصله يك كيلومتري
  • چرخ فوكوسر بزرگ مركزي براي راحتي و دقت بالا در هنگام فوكوس
  • بدنه با پوشش لاستيكي براي مقاومت در برابر ضربه و افتادن
  • سطح بدنه عاج دار براي گيرايي بيشتر در دست و جلوگيري از سرخوردن
  • قابليت نصب روي سه پايه عكاسي با رابط L دوربين دوچشمي
  • با فوكوس مستقل(ديوپتر) Diopter-adjustment براي چشمي راست
  • با آسودگي چشمي 15 ميلي‌متر مناسب استفاده با عينك و بدون آن
  • همراه با كيف مخصوص حمل، بند براي انداختن دوربين دور گردن، درپوش لنزها
  • دوربين دوچشمي شانتو مدل Shuntu ED 10×42 به وزن 690 گرم

 

براي اطلاع از مقاله كرمچاله چيست؟ روي لينك كليك كنيد.

 

3. يك فهرست هدف براي هر سفر پرنده نگري تنظيم كنيد

اگر مي‌خواهيد سفرتان هيجان بيشتري داشته باشد، فهرستي از گونه‌هايي كه اميدواريد در مقصد ببينيد، تهيه كنيد. فرض كنيد قصد داريد هنگام سپيده‌دم به يك مكان پرنده نگري معروف كنار يك درياچه برويد. بهتر است روز قبل درباره پرندگاني كه در آن منطقه زندگي مي‌كنند يا از ماهي‌ها تغذيه مي‌كنند اطلاعات كسب كنيد و ۳ يا ۴ گونه را به‌ عنوان هدف انتخاب كنيد.

مثلا كوت آمريكايي، حواصيل آبي بزرگ و اليكايي ماندابي را انتخاب مي‌كنيد. هر سه از گونه‌هاي رايج در تالاب‌هاي آمريكاي شمالي هستند و احتمالا آن‌ها را خواهيد ديد. عادت‌ها، ظاهر و صداي پرندگان موردنظرتان را ياد بگيريد. از اين اطلاعات براي ايجاد يك نقشه راه بهتر و افزايش احتمال ديدن آن‌ها استفاده كنيد.

شايد صرفا براي ديدن يك پرنده خاص به يك مكان سفر كنيد! در دنياي پرنده نگري، به اين تعقيب اختصاصي براي ديدن گونه‌هاي كمياب پرندگان پرنده‌يابي (twitching) مي‌گويند. اگرچه با ثابت نشستن يا بي‌ هدف پرسه زدن هم مي‌توانيد پرنده‌ها را ببينيد، وقتي چيزي را كه دنبالش بوديد پيدا مي‌كنيد، شادي و هيجان متفاوتي را تجربه خواهيد كرد.

هيچ تضميني وجود ندارد كه پرنده موردنظرتان را ببينيد ولي اگر اين اتفاق بيفتد، احساس موفقيت خوشايندي وجودتان را فرا خواهد گرفت. اگر تمام موارد فهرست‌ را نديديد خيلي ناراحت نشويد. گاهي مشاهده غافلگيركننده‌اي كه اصلا پيش‌بيني نمي‌كرديد بسيار هيجان‌انگيزتر است.

 

4. تكنيك انجماد را تمرين كنيد

پرندگان موجوداتي سريع، دمدمي مزاج و نسبتا ترسو هستند. مراقب باشيد كه آن‌ها را نترسانيد تا فرصت مشاهده يا گرفتن عكس را از دست ندهيد. حركت، سر و صدا و نور آن‌ها را مي‌ترساند. بنابراين، اين موارد را به حداقل برسانيد. تكنيك انجماد يك روش كارآمد براي پرنده نگري است. هر چند دقيقه يك بار بي‌حركت بمانيد و اطراف‌تان را بررسي كنيد. مي‌توانيد روي يك تكه چوب بنشينيد تا راحت‌تر باشيد.

خودكار و دفترچه همراه داشته باشيد تا به‌ محض ديدن پرنده‌ها يادداشت‌برداري كنيد. دقت كنيد كه حتي ورق‌زدن دفترچه ممكن است پرندگان را بترساند. كارهاي ضروري مثل تنظيم دوربين دوچشمي را تمرين كنيد تا بتوانيد آن‌ها را سريع و بي‌صدا انجام دهيد.

وقتي ثابت هستيد، محيط را به‌ طور كامل اسكن كنيد. چند دقيقه در اين حالت بمانيد تا بدون ترساندن پرنده‌ها محيط اطراف را ببينيد. پرندگان محدوده آسايش متفاوتي دارند ولي بعضي از آن‌ها اگر به حضورتان عادت كنند، نزديك‌تر مي‌شوند.

 

پرنده نگري 

 

5. پيشينگ را امتحان كنيد.

پرنده نگري يكي از معدود فعاليت‌هاي در فضاي باز است كه در آن بايد ساكت باشيد و به‌آرامي حركت كنيد. ايده اين است كه در بهترين موقعيت براي ديدن پرنده‌ها قرار بگيريد ولي گفتنش از انجام دادنش آسان‌تر است.

ممكن است بهترين نقطه ديد را شناسايي كنيد ولي رسيدن به آن‌جا بدون اينكه پرنده‌ها متوجه حضورتان شوند و فرار كنند، دشوار باشد. شاخه‌ها، علف‌هاي خشك، گودال‌هاي آب مي‌توانند مانعي بين شما و بهترين نقطه ديد باشند. اگر براي رسيدن به بهترين نقطه ديد مشكل داريد، كاري كنيد پرنده جاي خود را تغيير دهد. بهترين روش پيشينگ است.

پيشينگ به ايجاد صداهايي گفته مي‌شود كه پرندگان را جذب مي‌كند. وقتي پرنده‌ها اين صداها را مي‌شنوند، به سمت منبع آن مي‌چرخند يا حتي به آن نزديك مي‌شوند.

دو راه براي پيشينگ وجود دارد. يكي از آن‌ها گفتن كلمه «پيش» است كه باعث مي‌شود هوا از بين دندان‌هاي به‌ هم‌فشرده‌تان دميده شود. روش دوم اين است كه پشت دستتان را ببوسيد تا صدايي زير و نازك ايجاد كنيد.

مراقب باشيد كه پرنده‌ها را نترسانيد يا عصبي نكنيد. بحث‌هاي زيادي در جامعه پرنده نگري درباره اصول اخلاقي استفاده از صدا براي جذب پرندگان وجود دارد. به‌ طور كلي، توصيه مي‌شود كه كمتر از اين روش استفاده كنيد.  مثلا، استفاده از آواز ضبط‌شده باعث جذب پرنده‌هاي آوازخوان مي‌شود، ولي ممكن است فكر كنند كه پرنده‌هاي غريبه وارد قلمروشان شده‌اند و دچار استرس شوند.

 

6. پرنده‌هايي را كه مشاهده مي‌كنيد فهرست كنيد

همان‌ طور كه قبلا گفتيم، بسياري از پرنده نگرها فهرستي از تمام گونه‌هايي كه مشاهده كرده‌اند دارند. فهرست‌بندي يك روش عالي براي افزايش دانش و به خاطر سپردن تجربه‌هاي پرنده نگري است. براي شروع فهرست، با يادگيري درباره پرنده‌هاي منطقه‌اي كه در آن زندگي مي‌كنيد شروع كنيد. شايد در كمال تعجب متوجه شويد كه بعضي از آن‌ها را قبلا ديده‌ايد ولي نام رسمي‌شان را نمي‌دانيد.

اگر مبتدي هستيد، مي‌توانيد از حياط خانه‌تان شروع كنيد و استفاده از راهنماي ميداني، منابع آنلاين و دوربين دوچشمي را تمرين كنيد. از گونه‌ها، تاريخ، مكان و افكارتان يادداشت‌برداري كنيد. همان‌ طوركه فهرست‌تان بزرگ مي‌شود، تجربه‌هاي قبلي‌تان را مرور كنيد و آن‌ها را با ساير دوستداران پرندگان به اشتراك بگذاريد. اضافه كردن گونه جديد به فهرست هميشه هيجان‌انگيز است!

 

پرنده نگري در طبيعت 

 

7. زمان درست را انتخاب كنيد

يك زمان ايده‌آل مشخص براي تماشاي پرنده‌ها وجود ندارد. پاسخ به اين سوال كه پرندگان چه زماني بيشتر فعال هستند بستگي به نوع پرنده دارد. پرندگان آوازخوان مثل سينه‌سرخ و توكاي سياه هنگام سحر بيشتر فعال هستند، زيرا هواي آرام صبحگاهي باعث مي‌شود جفت‌هاي بالقوه صداي آن‌ها را به‌ ويژه در فصل توليد مثل بشنوند. پرنده‌هاي حشره‌خوار نيز سحرخيز هستند، زيرا گرماي خورشيد حشرات را از خاك بيرون مي‌كشد.

همچنين ممكن است متوجه شويد كه بعضي از آن‌ها هنگام غروب دوباره فعال مي‌شوند. اين گروه از پرنده‌ها پگاه‌رو (كرپوسكولار) هستند و هنگام طلوع و غروب خورشيد بيشترين فعاليت را دارند. كركس‌ها، عقاب‌ها و شاهين‌ها اواخر صبح و بعدازظهر پرواز مي‌كنند. زيرا به‌ جاي صرف انرژي براي بال زدن، از جريان‌هاي هواي گرم‌شده توسط خورشيد براي پرواز استفاده مي‌كنند.

بدون شك، پرنده نگري در شب سخت‌تر است. با اين‌ حال، ديدن جغدها، شبگردها، حواصيل‌هاي شب و گونه‌هاي ديگر ارزشش را دارد. بنابراين هر زماني كه دوست داشتيد پرنده نگري كنيد يا با توجه به گونه‌اي كه مي‌خواهيد ببينيد، برنامه‌ريزي كنيد.

نكته ديگري كه بايد در نظر بگيريد فصل است. بعضي از پرنده‌هايي كه در منطقه شما زندگي نمي‌كنند ممكن است يك يا دو بار در سال در طول مهاجرت سالانه خود از آن عبور كنند. فيدرها ممكن است در زمستان كه غذا كمياب است شلوغ‌تر باشند و در بهار احتمالا مي‌توانيد جوجه‌هاي جوان را ببينيد. پرنده نگري واقعا سرگرمي براي تمام فصول است!

 

8. بر فرآيند چهار مرحله‌اي شناسايي پرنده مسلط شويد

پرنده نگري معمولا شامل شناسايي پرندگان است ولي چطور مي‌توان يك پرنده را شناسايي كرد؟ حتي با وجود ديد عالي و نور كامل، شناسايي هميشه آسان نيست. گونه‌هاي زيادي در يك منطقه زندگي مي‌كنند و بعضي از آن‌ها ممكن است به‌ طرز عجيبي شبيه يكديگر به نظر برسند. همان‌ طور كه پيشرفت مي‌كنيد و با گونه‌هاي بيشتري آشنا مي‌شويد، شناسايي آسان‌تر مي‌شود.

حجم اطلاعات موجود در منابع پرنده‌شناسي بسيار زياد است. بنابراين، بهتر است فقط به چهار مورد توجه كنيد: (۱) زيستگاه، (۲) رفتار، (۳) اندازه و شكل و (۴) رنگ و طرح. اگر تازه‌كار هستيد، اطلاعات زيستگاه و رفتار بسيار مفيد خواهد بود. مثلا اگر در كاليفرنيا يك پرنده آبي ببينيد، احتمالا جيجاق آبي نيست. زيرا اين گونه در ساحل غربي زندگي نمي‌كند.

گونه‌هاي موجود در منطقه را بر اساس زمان سال محدود كنيد. سپس رفتار تغذيه و لانه‌سازي آن‌ها را در نظر بگيريد تا مكاني را كه به احتمال زياد آن‌ها را خواهيد ديد، ‌پيدا كنيد. اگر از قبل بدانيد كه احتمال داريد چه چيزي ببينيد، شناسايي آسان‌تر مي‌شود.

در نهايت، با اندازه، شكل، رنگ‌ها و طرح‌ها آشنا شويد تا هر چيزي را كه مي‌بينيد به‌ راحتي تشخيص دهيد. براي هر يك از مراحل، نكته‌هاي كليدي يا توضيح‌هاي يك‌ جمله‌اي بنويسيد. همچنين برنامه‌هايي وجود دارند كه با استفاده از آن‌ها مي‌توانيد تصاوير پرنده مرجع را براي تجسم آسان ضميمه كنيد.

 

پرنده نگر 

 

9. اصول اخلاقي پرنده نگري را رعايت كنيد

تماشاي پرندگان وحشي ممكن است بي‌ضرر به نظر برسد، ولي صرف حضور انسان در مجاورت پرندگان ممكن است باعث تغيير رفتار آن‌ها شود. اين امر به‌ ويژه در مناطق محبوبي كه بازديدكنندگان زيادي در طول شبانه‌روز دارند، صادق است.

بنابراين تمام علاقه‌مندان به تماشاي پرندگان بايد از اصول اخلاقي استاندارد پرنده نگري پيروي كنند. اين اصول براي به حداقل رساندن تاثير انسان بر پرندگان و محيط طبيعي آن‌ها تنظيم شده‌اند.

تا جاي ‌ممكن نامحسوس باشيد تا باعث ايجاد استرس، اضطراب و آسيب در پرندگان نشويد. اين شامل رعايت سكوت و فاصله مناسب است. همچنين هيچ اثري از فعاليت‌هاي انساني، از جمله اضافه مواد غذايي، پلاستيك يا ساير زباله‌ها از خود باقي نگذاريد.

فعاليت‌هايي كه رفتار طبيعي پرندگان را تغيير مي‌دهند نيز مجاز نيستند، از جمله غذا دادن و استفاده از نورهاي قوي در شب. رعايت اين اصول همچنين احترام به پرنده نگرهاي ديگري است كه مي‌خواهند پرندگان را در حالت طبيعي خود مشاهده كنند.

 

10. شناسايي از روي صدا را ياد بگيريد

ما در درجه اول موجودات بصري هستيم و بنابراين چشم غيرمسلح يا دوربين دوچشمي را ترجيح مي‌دهيم. با اين‌ حال، خيلي از مواقع فقط صداي پرنده‌ها را مي‌شنويم. بعضي از پرندگان بسيار خجالتي هستند يا به‌ سختي ديده مي‌شوند. با ياد گرفتن صداي گونه‌هاي مختلف، وارد دنياي جديدي از پرنده نگري خواهيد شد.

ياد گرفتن صداي پرنده‌ها كمي دشوار است ولي باعث مي‌شود ارزش اين موجودات شگفت‌انگيز را بيشتر درك كنيد. خوشبختانه فناوري مدرن يادگيري صداي پرندگان را بسيار آسان‌تر و در دسترس‌تر كرده است.

بسياري از انجمن‌هاي پرنده‌شناسي و گروه‌هاي تحقيقاتي مانند انجمن ملي Audubon منابع صوتي آنلاين و اپليكيشن‌هايي براي استفاده عموم دارند. همچنين مي‌توانيد ويديوهاي آواز خواندن پرندگان خاص را تماشا كنيد.

با گوش‌دادن به صداي پرندگان محل زندگي‌تان، مثلا در حياط خانه‌ يا هنگام پياده‌روي، شروع كنيد. اين يك تمرين عالي براي يادگيري تمايز بين صداهاي پرندگان مختلف است. هر چقدر صداهاي بيشتري را بشناسيد، در تشخيص پرندگان با گوش بهتر مي‌شويد.

 

پرنده نگرهاي امروزي 

 

11. لباس مناسب بپوشيد

تجهيزات زيادي براي تماشاي پرندگان وجود دارد، ولي اما اولين چيزي كه بايد بخريد لباس مناسب است. اگر چه پرندگان همان طيف رنگي را كه ما مي‌بينيم تجربه نمي‌كنند، به‌ راحتي كنتراست را تشخيص مي‌دهند. لباس‌هاي رنگ روشن، از جمله لباس‌هاي سفيد، از محيط متمايز مي‌شوند و حركات را محسوس‌تر مي‌كنند. در عوض، از رنگ‌هاي تيره‌تر و خاكي‌تر استفاده كنيد. خاكستري، سبز و قهوه‌اي مات گزينه‌هاي خوبي هستند.

همچنين، بايد جنس لباس را در نظر بگيريد. از پارچه‌هايي كه خش خش مي‌كنند يا به‌ راحتي به شاخه‌ها گير مي‌كنند اجتناب كنيد. از اكسسوري‌هايي كه ممكن است هنگام حركت صدا ايجاد كنند نيز استفاده نكنيد.

حتما گزارش هواشناسي را بررسي كنيد. در هواي باراني و برفي به كت باراني، لباس گرم و چكمه‌هاي لاستيكي نياز داريد. اگر تا تاريك شدن هوا بيرون هستيد، حتما چراغ قوه همراه داشته باشيد ولي آن را سمت پرنده‌ها نگيريد.

 

12. يك كيف مخصوص آماده كنيد

براي اينكه سفري دلپذير و امن داشته باشيد، حتما تجهيزات لازم را از قبل آماده كنيد. يك كوله پشتي جمع‌وجور و سبك با چند جيب وسايل‌تان را سالم نگه مي‌دارد و جلوي حركت‌تان را نمي‌گيرد.

وسايل اوليه پرنده نگري شامل يك جفت دوربين دوچشمي، دفترچه يادداشت، مداد و كتابچه راهنما است. اگر قصد داريد مدت زيادي را در فضاي باز بگذرانيد، حتما ضد آفتاب، كلاه، آب و خوراكي همراه داشته باشيد. گزارش هواشناسي را نيز بررسي كنيد تا آمادگي لازم براي آفتاب سوزان يا باران داشته باشيد. در مناطق وسيع و وحشي، حتما يك دستگاه GPS همراه داشته باشيد.

يك دوربين عكاسي هم ببريد. لازم نيست يك مدل گران با لنز حرفه‌اي داشته باشيد. حتي با دوربين معمولي هم مي‌توانيد عكس‌هاي فوق‌العاده‌ بگيريد و خاطراتتان را ثبت كنيد. همچنين اگر در لحظه نتوانستيد پرنده را شناسايي كنيد،‌ نگاه كردن به عكس‌ها فرصتي دوباره در اختيارتان مي‌گذارد. فقط مطمئن شويد كه فلاش را خاموش كرده‌ايد تا پرنده‌ها را دچار استرس نكنيد.

 پرنده نگره هاي مبتدي 

 

13. از مخفيگاه پرندگان استفاده كنيد

مخفيگاه پرندگان سازه‌هايي هستند كه به‌ طور خاص براي فعاليت‌هاي پرنده نگري ساخته شده‌اند. ظاهر بيروني آن‌ها طوري طراحي شده است كه با محيط تركيب شوند و ديدي بدون مانع از بيرون فراهم كنند. در اين مخفيگاه‌ها از ديد پرنده‌ها پنهان هستيد و مي‌توانيد رفتار طبيعي آن‌ها تماشا كنيد. همچنين سرپناه خوبي در برابر آفتاب يا باران هستند.

مخفيگاه‌هاي نزديك را با جستجوي آنلاين پيدا كنيد. يك جفت دوربين دوچشمي و يك فلاسك چاي يا قهوه همراه داشته باشيد تا از زيبايي حيات وحش بيشتر لذت ببريد. از آن‌جايي ‌كه ديده يا شنيده نمي‌شويد، با خيال راحت كتابچه راهنما را ورق بزنيد. به افراد ديگري كه در مخفيگاه هستند احترام بگذاريد و زباله نريزيد.

 

14. به مكان‌هاي معروف پرنده نگري برويد

اگر مبتدي هستيد، به نقاط شناخته‌شده پرنده نگري برويد. پرنده‌ها معمولا در اين مناطق پرسه مي‌زنند و شانس ديدن آن‌ها زياد است. اين مناطق معمولا جايي هستند كه آب، غذا يا سرپناه براي يك يا چند گونه وجود دارد. حاشيه جنگل، مناطق پردرخت، درياچه‌ها، بركه‌ها، دلتاها و تالاب‌ها معمولا نقاط محبوب انواع مختلف پرندگان هستند.

با گياهان بومي ميوه‌دار يا نهان‌دانه آشنا شويد تا آن‌ها را در جنگل تشخيص دهيد. سنجد آمريكايي، افرا، گيلاس، بلوط و بلك‌بري وحشي گياهاني هستند كه پرنده‌ها را جذب مي‌كنند.

ساده‌ترين راه براي پيدا كردن نقاط معروف پرنده نگري مراجعه به وب‌سايت eBird.org است. با كمك داده‌هاي جمع‌آوري‌شده توسط هزاران علاقه‌مند و محقق مي‌توانيد بهترين نقاط را پيدا كنيد. گونه‌هايي كه معمولا در يك نقطه خاص مشاهده مي‌شوند نيز فهرست شده‌اند.

 

براي اطلاع از مقاله ماه چطور بوجود آمده است؟ روي لينك كليك كنيد.

 

15. دسته را دنبال كنيد

ضرب‌المثل كبوتر با كبوتر، باز با باز كاملا درست است. پرندگاني كه عادت‌هاي غذايي يا نوع سرپناه يكساني دارند معمولا در جايي كه منابع موردنيازشان فراوان است جمع مي‌شوند. به همين دليل، يكي از بهترين و ساده‌ترين ترفندهاي پرنده نگري دنبال كردن دسته پرندگان است.

در طول زمستان، پرندگان آوازخوان به دسته‌هاي گونه‌هاي ديگر مي‌پيوندند تا خطر شكار شدن را به حداقل برسانند و راحت‌تر غذا پيدا كنند. هر چه باشد،‌ تعداد بيشتر به معني امنيت بيشتر است.

دنبال كردن صداي يك پرنده آوازخوان ممكن است شما را به منطقه‌اي پر از پرندگان مختلف برساند. مثلا اگر صداي يك جوجه چرخ‌ريسك را دنبال كنيد، ممكن است به جمعيت بزرگي از چرخ‌ريسك‌ها، داركوب‌ها، و چكاوك‌ها برسيد.

 

سخن پاياني

اگرچه نكات بالا زياد به نظر مي‌رسند، رعايت كردن آن‌ها كار ساده‌اي است. مهم‌ترين چيزي كه بايد به خاطر بسپاريد اين است كه تا زماني كه از اصول اخلاقي پيروي كنيد و امنيت خود و پرندگان را به خطر نيندازيد، هيچ راه درست يا غلطي براي تماشاي پرنده‌ها وجود ندارد. حتي اگر از پشت پنجره غذا خوردن گنجشك‌ها را نگاه مي‌كنيد، عضوي از دنبال‌كنندگان پرنده نگري هستيد. اميدواريم با كمك اين نكات پرنده‌اي را كه دنبال آن هستيد پيدا كنيد.

اگر شما هم نياز به خريد دوربين دوچشمي داشتيد مي توانيد با مراجعه به سايت موسسه طبيعت آسمان شب با بهترين قيمت و كيفيت خريد دوربين دوچشمي را انجام دهيد.

 

براي دانلود مقاله ۱۵ نكته كاربردي پرنده نگري براي سال ۲۰۲۴ روي لينك كليك كنيد.

 

منبع: سايت موسسه طبيعت آسمان شب و ۱۵ نكته كاربردي پرنده نگري براي سال ۲۰۲۴

 


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۲۴ خرداد ۱۴۰۳ساعت: ۱۲:۳۸:۰۱ توسط:موسسه طبيعت آسمان شب موضوع: